Η απώλεια ύπνου σε κάνει λιγότερο έξυπνη; (ουπς, αυτό δεν το ξέραμε!)

Η απώλεια ύπνου μπορεί πράγματι να σε κάνει λιγότερο έξυπνη; Τι υποστηρίζουν νέες έρευνες και πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό.

ενέργεια, κούραση, ύπνος, νύστα υγεία Neustockimages

Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν μήπως να μείνεις ξύπνια, αν και νυστάζεις, για να δεις σε επανάληψη άλλο ένα επεισόδιο «Yπέροχα Πλάσματα» αντί να κοιμηθείς αμέσως η απάντηση είναι: Μην το κάνεις! Η απώλεια ύπνου σου κοστίζεις περισσότερο.

Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μίας ώρας ύπνου καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου σου κατά δύο χρόνια.

Σε έρευνα που έγινε σε παιδιά της έκτης δημοτικού τα οποία έμειναν ξύπνια για μία ώρα παραπάνω από αυτήν που συνήθως κοιμούνται, την επόμενη μέρα οι μαθητές πραγματοποίησαν βασικές ασκήσεις τους με σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις, σαν να πήγαιναν στην τετάρτη δημοτικού, γεγονός που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Το βιβλίο NurtureShock των Po Bronson και Ashley Merryman αναφέρει: «Νέοι που έπαιρναν άριστους βαθμούς κοιμούνταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά παραπάνω από αυτούς που έπαιρναν τους αμέσως χαμηλότερους βαθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους κοιμούνταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο από αυτούς που ακολουθούσαν βαθμολογικά και έτσι συνεχιζόταν με τους υπόλοιπους μαθητές.

Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε συμφωνία και με μία έρευνα που είχε γίνει σε ένα σχολείο του Rhode Island, με περισσότερους από 3.000 μαθητές.

Διάβασε επίσης: 9 οφέλη του ύπνου για την υγεία σου

Φυσικά και πρόκειται για μέσους όρους, αλλά η συνέπεια των δύο ερευνών σίγουρα τις κάνει ξεχωριστές. Κάθε 15 λεπτά ύπνου μετράνε σημαντικά».

Σε μία άλλη έρευνα, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον φτωχό έλεγχο των παρορμήσεων και με προβλήματα στο να είσαι απλώς χαρούμενη, οδηγώντας σε στο να ξεχνάς όμορφες αναμνήσεις και να εστιάζεις στις πιο άσχημες. Αν χρειαζόσουν κάποιο λόγο για να κλείσεις το τηλέφωνό σου και να κοιμηθείς νωρίς σήμερα το βράδυ, μόλις τον απέκτησες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i