Η απώλεια ύπνου σε κάνει λιγότερο έξυπνη; (ουπς, αυτό δεν το ξέραμε!)

Η απώλεια ύπνου μπορεί πράγματι να σε κάνει λιγότερο έξυπνη; Τι υποστηρίζουν νέες έρευνες και πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό.

31.08.2019

εχεις διαβασει

ενέργεια, κούραση, ύπνος, νύστα υγεία

Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν μήπως να μείνεις ξύπνια, αν και νυστάζεις, για να δεις σε επανάληψη άλλο ένα επεισόδιο «Yπέροχα Πλάσματα» αντί να κοιμηθείς αμέσως η απάντηση είναι: Μην το κάνεις! Η απώλεια ύπνου σου κοστίζεις περισσότερο.

Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μίας ώρας ύπνου καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου σου κατά δύο χρόνια.

Σε έρευνα που έγινε σε παιδιά της έκτης δημοτικού τα οποία έμειναν ξύπνια για μία ώρα παραπάνω από αυτήν που συνήθως κοιμούνται, την επόμενη μέρα οι μαθητές πραγματοποίησαν βασικές ασκήσεις τους με σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις, σαν να πήγαιναν στην τετάρτη δημοτικού, γεγονός που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Το βιβλίο NurtureShock των Po Bronson και Ashley Merryman αναφέρει: «Νέοι που έπαιρναν άριστους βαθμούς κοιμούνταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά παραπάνω από αυτούς που έπαιρναν τους αμέσως χαμηλότερους βαθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους κοιμούνταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο από αυτούς που ακολουθούσαν βαθμολογικά και έτσι συνεχιζόταν με τους υπόλοιπους μαθητές.

Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε συμφωνία και με μία έρευνα που είχε γίνει σε ένα σχολείο του Rhode Island, με περισσότερους από 3.000 μαθητές.

Διάβασε επίσης: 9 οφέλη του ύπνου για την υγεία σου

Φυσικά και πρόκειται για μέσους όρους, αλλά η συνέπεια των δύο ερευνών σίγουρα τις κάνει ξεχωριστές. Κάθε 15 λεπτά ύπνου μετράνε σημαντικά».

Σε μία άλλη έρευνα, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον φτωχό έλεγχο των παρορμήσεων και με προβλήματα στο να είσαι απλώς χαρούμενη, οδηγώντας σε στο να ξεχνάς όμορφες αναμνήσεις και να εστιάζεις στις πιο άσχημες. Αν χρειαζόσουν κάποιο λόγο για να κλείσεις το τηλέφωνό σου και να κοιμηθείς νωρίς σήμερα το βράδυ, μόλις τον απέκτησες.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece