Μικρόβια στο μπάνιο: Ποιο είναι το αγαπημένο τους σημείο;

Η υγρασία στο δωμάτιο αυτό τα βοηθά να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Μάθε εδώ ποιο είναι το πιο βρόμικο σημείο στο μπάνιο!

μπάνιο pexels

Αν θέλεις να αποφύγεις τα μικρόβια στο μπάνιο ξέρεις τα βασικά: Πως το να κρατάς το καπάκι της λεκάνης κλειστό όταν τραβάς το καζανάκι και η αλλαγή της οδοντόβουρτσάς σου συχνά είναι το ίδιο σημαντικά με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της λεκάνης. Ποια είναι όμως εκείνη η επιφάνεια στο μπάνιο στην οποία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και να την καθαρίζουμε περισσότερο;

Μικρόβια στο μπάνιο: Το σημείο που... αγαπούν

Τα μικρόβια στο μπάνιο είναι πολύ περισσότερο στο πάτωμα, σύμφωνα με την Joan L. Slonczewski, Ph.D., μικροβιολόγο και καθηγήτρια βιολογίας στο Kenyon College στο Οχάιο. "Ο αριθμός των βακτηριδίων που υπάρχουν στο πάτωμα του μπάνιου ποικίλει ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, τις συνήθειες καθαρισμού και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η λεκάνη. Αμέσως μετά τον καθαρισμό του πατώματος του μπάνιου μπορεί να υπάρχουν κάτι λιγότερο από χίλια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά μια ώρα αργότερα μπορεί να υπάρχουν ένα εκατομμύριο, εάν η τουαλέτα έχει ψεκάσει σταγονίδια σε αυτό την ώρα που τραβάς το καζανάκι". Και το πάτωμα δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιφάνεια του μπάνιου αλλά και αυτή που συνήθως ξεχνάμε. Ανάμεσα στο χώμα που φέρνουμε με τα παπούτσια μας, τα μαλλιά και τις τρίχες που αποβάλλουμε και τα κατάλοιπα των προϊόντων ομορφιάς, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί αποτελεί τόσο αγαπημένο στέκι για τα μικρόβια.

Διάβασε επίσης: Πόσες φορές μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πετσέτα μπάνιου πριν μπει για πλύσιμο;

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;

Μικρόβια στο μπάνιο: Οι συνήθεις ένοχοι

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο πάτωμα του μπάνιου είναι ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να βρεθεί και στο δέρμα μας, και τα κολοβακτηρίδια, τα οποία βρίσκονται στο έντερό μας, αναφέρει ο Joe Rubino, διευθυντής της μικροβιολογίας στο RB, ιδρυτών του καθαριστικού Lysol. Ακόμα σε έρευνα έχει βρεθεί επίσης E. coli, ένα από τα χειρότερα βακτήρια που συνδέεται με τα ανθρώπινα κόπρανα και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διάρροιες. Μελέτη στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology βρήκε ότι περίπου 68 με 98 τοις εκατό των βακτηριδίων που βρέθηκαν στο μπάνιο είτε σχετίζονται με το δέρμα ή έρχονται από το εξωτερικό- ενώ το 15 τοις εκατό ήταν βακτήρια που προέρχονταν από τα κόπρανα. Το χειρότερο, τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από τα χέρια ή από το καζανάκι της τουαλέτας, το οποίο ψεκάζει το νερό μαζί με διάφορα μικρόβια αρκετά μακριά.  

Πώς θα κρατήσεις μακριά τα μικρόβια από το μπάνιο σου

Αφού τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία, το καλύτερο είναι να αποφεύγεις τη συσσώρευσή της. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν το καλάθι με τα άπλυτα είναι στο μπάνιο, φρόντισε να στεγνώνεις τις χρησιμοποιημένες πετσέτες πριν τις βάλεις στα άπλυτα. Επίσης, προτίμησε να σκουπίζεσαι μέσα στο ντους και μετά από κάθε μπάνιο να μαζεύεις τυχόν νερά με τη σφουγγαρίστρα.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i