Έχω κρυολόγημα ή γρίπη; Αναγνώρισε τα συμπτώματα του καθενός

Πως εκδηλώνεται η γρίπη και οι διάφορες ιώσεις;

γρίπη

Αυτό που διαφέρει είναι η ένταση των συμπτωμάτων (τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο βαριά) και η επιμονή τους (η γρίπη κρατά περισσότερο). Π.χ. ο πυρετός στη γρίπη είναι πιο υψηλός από ότι στο κρυολόγημα και κρατά περισσότερες μέρες.

Πώς να αναγνωρίσεις το κοινό κρυολόγημα

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με πονόλαιμο, τα οποία συνήθως  κρατούν πάνω από μια ή δύο ημέρες. Ρινική καταρροή, συμφόρηση, ακολουθούν μαζί με βήχα, την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα. Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος σε ενήλικες, αλλά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πυρετό με ένα κρυολόγημα. Σκουρόχρωμη βλέννα είναι φυσικό  να υπάρξει και συνήθως δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Αρκετές εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν  συμπτώματα κρυολογήματος.

Πώς να αναγνωρίσεις τη γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κυκλοφορική συμφόρηση και βήχα, μπορεί και έμετο ή και διάρροια. Τα περισσότερα συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκούν για μια εβδομάδα ή περισσότερο . Μια συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα στους νέους, ηλικιωμένους ή άτομα με πνευμονική ή καρδιακά προβλήματα. Ακριβώς όπως οι ιοί του κρυολογήματος , οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων της μύτης , τα μάτια ή το στόμα.  

Πώς να προφυλαχθείς από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διαπιστώνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περσινή περίοδο γρίπης, σύμφωνα με τα οποία από τα 255σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο τα 20 (7,84%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i