Ιππόκαμπος: 6 trivia για το «κέντρο της μνήμης» στον εγκέφαλό μας

Το ξέρεις πως ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου έχει άμεση σχέση με τη μνήμη;

ιππόκαμπος μνήμη skynesher

O ιππόκαμπος είναι ένας μικρός καμπύλος σχηματισμός στον εγκέφαλο που συμμετέχει στη δημιουργία νέων αναμνήσεων και σχετίζεται, επίσης, με τη μάθηση και τα συναισθήματα. Πήρε αυτό το όνομα επειδή το σχήμα του μοιάζει με τον περίφημο θαλάσσιο οργανισμό (το λεγόμενο και αλογάκι της θάλασσας). Μέρος της αποστολής του, η μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη.

Trivia για τον ιππόκαμπο

#1

Καθώς ο εγκέφαλος είναι συμμετρικός, στην πραγματικότητα έχεις δύο ιπποκάμπους, έναν ακριβώς πάνω από κάθε αφτί.

#2

Το μέγεθος του ιπποκάμπου επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι, όταν είναι μεγαλύτερο, η μνήμη είναι συνήθως καλύτερη.

#3

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή μνήμη; Είναι ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο σε αυτό το γεγονός συνδέοντας τα συναισθήματά σου με τις αναμνήσεις σου.

#4

Μελέτη σε οδηγούς ταξί στο Λονδίνο (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά) έδειξε ότι η ευκολία στην πλοήγηση στους χαοτικούς δρόμους της πόλης συνδέεται με ένα μεγαλύτερο ιππόκαμπο σε αυτούς τους άνδρες (Το πίσω μέρος του εμπλέκεται στην επεξεργασία των αναμνήσεων των χωρικών μεγεθών).

#5

Ο ιππόκαμπος παίζει, επίσης, ρόλο στην εδραίωση της μνήμης (εμπέδωση) κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Neuron. Η δραστηριότητα ενός μεγαλύτερου ιπποκάμπου κατά τη διάρκεια του ύπνου σε βοηθά να θυμάσαι καλύτερα το πρωί που θα ξυπνήσεις τις πληροφορίες που έχει

#6

Ο ιππόκαμπος λειτουργεί ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο, όπου λαμβάνει πληροφορίες, τις καταγράφει και τις αποθηκεύει προσωρινά πριν τις αποστείλει για να αποθηκευτούν σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο ύπνος πιστεύεται ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Διάβασε επίσης: Έχεις κενά μνήμης; Μάλλον ο εγκέφαλός σου λειτουργεί άψογα!

Διάβασε επίσης: 9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i