Καφές και χοληστερόλη: Κίνδυνοι, οφέλη και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πόσο "αθώα" είναι αυτή η συνήθεια;

BeFunky-collage (2)

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα ενός ατόμου, εξαρτάται ωστόσο και από τη μέθοδο παρασκευής του: Ο αφιλτράριστος και ο γαλλικός καφές μπορεί να τα αυξήσουν, ενώ ο στιγμιαίος καφές και ο καφές φίλτρου είναι λιγότερο πιθανό να τα επηρεάσουν. Ο κίνδυνος αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης εξαρτάται επίσης από το πόσο καφέ πίνει ένα άτομο και πόσο ευαίσθητο είναι στην καφεΐνη.

Μπορεί ο καφές να αυξήσει τη χοληστερόλη;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο AmericanJournalofEpidemiology, τα αποτελέσματα για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των υψηλότερων επιπέδων χοληστερόλης είναι μεικτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 1997, δεν είναι η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά μάλλον τα έλαια που εμφανίζονται φυσικά στον κόκκο του καφέ. Αυτά τα φυσικά έλαια, επίσης γνωστά ως διτερπένια, είναι η καφεστόλη και το kahweol (διτερπενιοειδές μόριο που βρίσκεται στους κόκκους του Coffeaarabica).

Το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC) συμφωνεί επίσης ότι και τα δύο έλαια μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αν και η ποσότητα των διτερπένιων στον καφέ ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο φτιάχνει καφέ χρησιμοποιώντας φίλτρο, τότε τα περισσότερα διτερπένια παραμένουν στο φίλτρο. Ωστόσο, σε έναν αφιλτράριστο καφέ, τα περισσότερα περνούν μέσα στον καφέ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ, διαφορετικά είδη παρασκευασμένου καφέ, περιέχουν και διαφορετικά επίπεδα διτερπένιων και ως εκ τούτου έχουν διάφορες επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα:

Εσπρέσο: Αυτότο είδος καφέ έχει περίπου τη μισή ποσότητα διτερπένιωναπό αυτά που βρίσκονται στον αφιλτράριστο καφέ. Επειδή οι άνθρωποι γενικά πίνουν μικρές μερίδες εσπρέσο, πιθανότατα θα έχει και μικρή επίδραση στη χοληστερόλη.

Φιλτραρισμένος καφές: Πιθανότατα έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με αυτόν τον τύπο καφέ δεν είναι ακόμη επαρκής.

Στιγμιαίος καφές: Αυτός ο τύπος καφέ περιέχει πολύ λίγα διτερπένια, οπότε δεν αυξάνει τη χοληστερόλη.

Κίνδυνοι κατανάλωσης καφέ

Εκτός από την πιθανή αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, ο καφές μπορεί να έχει και κάποιους άλλους κινδύνους για την υγεία. Το περιεχόμενο της καφεΐνης, η οποία είναι μια ψυχοτρόπος ουσία που εμφανίζεται φυσικά στον καφέ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα ενός ατόμου. Ενώ η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα είναι συνήθως ασφαλή για την υγεία, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει διάφορες κλινικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα. Άλλα ροφήματα, όπως τα ενεργειακά ποτά, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Σε γενικές γραμμές, ένας ασθενής που βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, θα μπορούσε να συμβουλευτεί τον γιατρό του σχετικά με το θέμα του καφέ.

Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν κατά της ανάμειξης ενός ποτού αλκοόλ με καφεΐνη. Ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να πιει περισσότερο αλκοόλ από ό, τι είναι σε θέση να καταλάβει και έτσι να βιώνει περισσότερες από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Κίνδυνοι από την καφεΐνη

Η ποσότητα καφεΐνης που θεωρείται ασφαλής από το FDA ισοδυναμεί με τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ. Ωστόσο, ορισμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση της καφεΐνης και μπορεί εξαιτίας της να εμφανίσουν μερικά από τα ακόλουθα:

 • Αϋπνία
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Πονοκεφάλους
 • Άγχος
 • Πανικούς
 • Ναυτία
 • Ένα αίσθημα δυστυχίας

Άλλες πηγές καφεΐνης

Άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι το τσάι, μερικά αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Το τσάι και οι σόδες έχουν γενικά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, ενώ ορισμένες μάρκες ενεργειακών ποτών μπορεί να έχουν δύο έως τρεις φορές την ποσότητα καφεΐνης που έχει ένα ποτήρι καφέ σύμφωνα με το FDA.

Οφέλη από την κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, ο καφές έχει πολλά οφέλη, όπως:

 • Μείωση του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον, του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου alzheimer
 • Προστασία των κυττάρων από βλάβες λόγω υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών
 • Μείωση του κινδύνου θανάτου
 • Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί επίσης:

 • Να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας
 • Να βοηθήσει με την απώλεια βάρους
 • Να βελτιώσει την πνευματική εστίαση
 • Να ανεβάσει τη διάθεση
 • Να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης

Αν και η καφεστόλη και το kahweolίσως έχουν αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη, μπορεί επίσης να παρέχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που προάγει την υγεία όταν τα επίπεδά της στο σώμα είναι υγιή. Όταν τα επίπεδά της όμως είναι πολύ υψηλά, το λίπος συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Μόλις έχει συσσωρευτεί πολύ λίπος, εμποδίζεται η ροή του αίματος, φαινόμενο  επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τύποι λιπών στο αίμα περιλαμβάνουν:

Τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.

Τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή» χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από το σώμα.

Ενώ ο καφές δεν περιέχει χοληστερόλη, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα διτερπένια στον καφέ καταστέλλουν την παραγωγή ουσιών που εμπλέκονται στη διάσπαση της χοληστερόλης από το σώμα, γεγονός που προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, τα διτερπένια μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και «κακής χοληστερόλης.

Συμβουλές για τη μείωση της χοληστερόλης

Υγιεινή διατροφή: Είναι απαραίτητη η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και ψαριών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ακόμη, πρέπει να είναι περιορισμένη η κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών, όπως τα λιπαρά τεμάχια κρέατος και τα συσκευασμένα σνακ.

Τακτική άσκηση: Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αυξάνει την «καλή» και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.

Διακοπή καπνίσματος: Αυτή η συνήθεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: Εάν ένα άτομο φέρει περισσότερο σωματικό βάρος ή είναι παχύσαρκο, τότε η απώλεια του 3-5% του συνολικού βάρους του μπορεί να αυξήσει την «καλή» και να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη.

Διαχείριση άγχους: Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος έχει επιβλαβή επίδραση στη χοληστερόλη.

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για να δουν αν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, καθώς διάφορα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο, σε μερικούς το πρόβλημα της χοληστερόλης οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή ασθένεια.

Συμπερασματικά

Η σχέση μεταξύ καφέ και χοληστερόλης μπορεί να εξαρτάται από το πώς ένα άτομο παρασκευάζει τον καφέ του. Τα φίλτρα καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας των φυσικών ελαίων και επομένως της επίδρασης στη χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν να πίνουν καφέ χωρίς φίλτρο.

Διάβασε ακόμα: 4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

Διάβασε ακόμα: Η χοληστερίνη στις τροφές ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα; Κι άλλες 2 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i