Η χοληστερίνη στις τροφές ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα; Κι άλλες 2 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να ξέρεις για τη χοληστερόλη στο αίμα και απαντά σε δύο σημαντικές ερωτήσεις.

αβγό αβγά LightFieldStudios

Συνεργάστηκε ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης

Ανεβάζει η χοληστερίνη του αβγού τη χοληστερόλη στο αίμα; Υπάρχουν υγιή όρια; Έχει αλλάξει κάτι στις τιμές της χοληστερόλης; Και πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά εξετάσεις;

Η χαμηλή LDL χοληστερόλη στο αίμα μας καθησυχάζει;

Στις μέρες μας ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχει αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν επαρκεί μόνο η μέτρηση της LDL χοληστερόλης αλλά οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας το συνολικό προφίλ του ατόμου. Επίσης, και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου;

Η ηλικία, το φύλο, οι καπνιστικές συνήθειες, η αρτηριακή πίεση, κάποιο παλαιότερο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα κ.ο.κ). Ας μην ξεχνάμε όμως και το οικογενειακό ιστορικό. Ο συνδυασμός όλων αυτών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιπλέον, εκτός από την LDL χοληστερόλη, υπάρχουν και άλλα λιπίδια -όπως τα τριγλυκερίδια και η λιποπρωτεΐνη α. Όταν αυτά είναι αυξημένα συσχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ποια είναι τα «υγιή» όρια για τη χοληστερόλη; Έχει αλλάξει κάτι στις τιμές τελευταία;

Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές για την LDL χοληστερόλη. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια τιμή-στόχο για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ανάλογα με την ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο:

Πολύ υψηλού κινδύνου: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι που έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή έχουν διαβήτη με βλάβη οργάνου. Είναι επίσης άνθρωποι με πολλούς παράγοντες κινδύνου, ή σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου >10%, ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία με έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 55 mg% και να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα αρχικά επίπεδα.

Υψηλού κινδύνου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι οποίοι έχουν ένα πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου, ή διαβήτη με έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου, ή μέτρια χρόνια νεφρική νόσο, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου 5-10% ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία χωρίς άλλο παράγοντα κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 70 mg% και να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα αρχικά επίπεδα.

Μέτριου κινδύνου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι οποίοι έχουν διαβήτη χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου 1-5%. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 100 mg%.

Τέλος, στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου ανήκουν εκείνοι οι οποίοι δεν εμφανίζουν κάποιο από τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και έχουν υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου <1%. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 116 mg%.

Αλήθεια ή μύθος: Η χοληστερίνη που παίρνουμε από τις τροφές έχει άμεση σχέση με τη χοληστερόλη στο αίμα.

Υπάρχουν αρκετές τροφές που είναι υψηλές σε χοληστερόλη, η κατανάλωση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν χοληστερόλη οδηγεί σε μέτρια μόνο μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Πώς εξηγείται αυτό; Από το γεγονός ότι το συκώτι μέσω της χολής παρέχει συνεχώς στο έντερο ένα ποσό χοληστερόλης που στη συνέχεια απορροφάται.

Χρειάζεται να ελέγχουμε τη χοληστερόλη στα παιδιά; Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψή της.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερόλης στα παιδιά. Στις περιπτώσεις όπου μέσα στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης ή έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε μικρή ηλικία, οφείλουμε να μετρήσουμε στα παιδιά την τιμή της χοληστερόλης μετά την ηλικία των 2 ετών. Επιπλέον, όταν ένα παιδί έχει διαβήτη ή σημαντική παχυσαρκία κρίνεται και εδώ αναγκαία η μέτρηση των λιπιδίων. Στα υπόλοιπα παιδιά είναι σκόπιμος ο έλεγχος των λιπιδίων μετά την ηλικία των 12 ετών.

Οι παραπάνω ερωταπαντήσεις έγιναν με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης "LDL ALERΤ”, μια πρωτοβουλία της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία "LDL Greece”.

Διάβασε επίσης: Μήπως έχεις ανεβασμένο σάκχαρο; Ξέρεις ότι είναι η βασική εξέταση που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις

Διάβασε επίσης: Τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, διαβήτης; Ρίξε τα επίπεδα με 2 φυσικούς τρόπους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i