Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Μπορεί η κετογονική διατροφή να ωφελήσει την υγεία σου; Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να είναι αποτελεσματική σε νευρολογικές διαταραχές. 

bacon-and-cheddar-hard-boiled-eggs-picture-id1149595848 LauriPatterson

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (rebalance.gr)

Είναι γεγονός: Μετά από δεκαετίες δαιμονοποίησης του λίπους αποδεικνύεται ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι θεραπευτική για πολλές ασθένειες και διαταραχές. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, για παράδειγμα, δημοσιεύσεις στα επιστημονικά ιατρικά έντυπα European Journal of Clinical Investigation και Epilepsia, η κετογονική διατροφή μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική λύση για κάποιες διαταραχές και παθήσεις. Ποιες είναι αυτές και ποια τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η keto μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;

Νευρολογικές παθήσεις και κετογονική διατροφή

Οι παρακάτω νευρολογικές παθήσεις έχουν μια κοινή βάση που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της κετογονικής διατροφής, κυρίως χάρη στη νευροπροστατευτική δράση της. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις (μπορείς να δεις εδώ και εδώ στα αγγλικά κάποιες σχετικές δημοσιεύσεις).

Κετογονική διατροφή και Alzheimer

Τα άτομα με Alzheimer εμφανίζουν μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης και ανεπαρκή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Σύμφωνα με ερευνητές του Robert Krikorian στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η διατροφική κέτωση προσφέρει νευρογνωστικά οφέλη σε ηλικιωμένους ενήλικες με μειωμένη μνήμη και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλισμού και σημαντικά κλινική βελτίωση σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer.

Κετογονική διατροφή και ημικρανία

Το 25% των πασχόντων με ημικρανία αντιμετωπίζει ένα φαινόμενο που λέγεται αύρα. Συνήθως οι ημικρανίες διαρκούν από 4 έως και 72 ώρες. Επειδή ολοένα και περισσότερο η ημικρανία αναγνωρίζεται ότι έχει νευρολογική προέλευση, η κετογονική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γιατί βελτιώνει τη νευρολογική λειτουργία. Κάποιοι πάσχοντες παρουσιάζουν ευαισθησία στις ισταμίνες, τις τυραμίνες και τη γλουτένη, ουσίες που υπάρχουν σε πολλές τροφές με υδατάνθρακες. Η κετογονική διατροφή είναι αποτελεσματική, γιατί θεραπεύει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά αίτια των ημικρανιών, όπως η φλεγμονή, οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών στον εγκέφαλο και οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Κετογονική διατροφή και πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι τόσο αυτοάνοσο όσο και νευροεκφυλιστική διαταραχή που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Καθώς η κετογονική διατροφή είναι αντιφλεγμονώδης, βοηθά τους ασθενείς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: Αυξάνει το ATP, δηλαδή την απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα, και τη γλουταθειόνη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει ακόμα και την επαναμυελίνωση, την κάλυψη των νεύρων με την προστατευτική ουσία που καταστρέφεται στους ανθρώπους με ΠΣ. Η διατροφική κέτωση που προκαλείται με την κετογονική διατροφή προωθεί τη μιτοχονδριακή βιογένεση που πρακτικά θεωρείται ό,τι καλύτερο γι’ αυτή την πάθηση.

Κετογονική διατροφή και φάσμα του αυτισμού

Το φάσμα του αυτισμού είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη και λειτουργία, σχετίζεται με καθυστέρηση στην ομιλία, τη γνώση και την κοινωνική ανάπτυξη, ενώ οι πάσχοντες μπορεί να έχουν επίσης ορισμένα νευρολογικά προβλήματα. Μια κετογονική διατροφή που ταυτόχρονα είναι χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, δηλαδή χωρίς γαλακτοκομικά, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όλα τα συμπτώματα που υπάρχουν στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως έχει βρεθεί ερευνητικά (Paoli, A., et al. 2013, European Journal of Clinical Nutrition), οι κετόνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, τη γνώση και τη συγκέντρωση. Τα άτομα με αυτισμό έχουν πολύ συχνά θέματα με το έντερο, κατάσταση που συχνά οφείλεται σε εντερική διαπερατότητα. Η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη διάθεσή μας, γιατί σε αυτό παράγονται όλοι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το GABA. Γι’ αυτόν το λόγο, προκειμένου η κετογονική διατροφή να είναι αποτελεσματική, πρέπει να περιέχει τρόφιμα που επιδιορθώνουν το διαπερατό έντερο στα άτομα με αυτισμό. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητά της, μπορεί να είναι δύσκολη κάποιες φορές στην εφαρμογή και τη διατήρησή της ως τρόπος ζωής σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι, πολλές φορές προτείνονται κετογονικές συνταγές που αντικαθιστούν κάποια επιθυμητά τρόφιμα, όπως ψωμί, πίτσα, ζυμαρικά, ζύμες και γλυκά, έτσι ώστε οι πάσχοντες να μη νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια συνεχόμενη στέρηση και να γίνει ένας βιώσιμος τρόπος ζωής.

Διάβασε επίσης: 3 μύθοι για την κετογονική δίαιτα: Γιατί δεν ισχύουν;

Διάβασε επίσης: Διατροφή κέτο: Πώς θα κάνεις κετογονική δίαιτα μετρώντας μακροσυστατικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i