Blue light: Μπορεί οι οθόνες να προκαλούν προβλήματα υγείας; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ισχύει πως το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες προκαλεί προβλήματα υγείας - σοβαρά ή όχι. Διάβασε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζεις.

making-a-few-plans-for-the-weekend-picture-id517271404 Credit:mapodile

Ενώ πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η έκθεση στο φως στη διάρκεια της νύχτας κάνει κακό στον κύκλο του ύπνου σου, οι πραγματικές επιπτώσεις από την έκθεσή μας στο φως του κινητού ή του τάμπλετ αποτελούν ακόμα μυστήριο. Γι' αυτό και πολλοί ειδικοί διερευνούν το εάν οι οθόνες μπορεί να προκαλούν σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το blue light της οθόνης και η μελατονίνη

Όταν αποφασίζεις να δεις ακόμα ένα επεισόδιο του Game Of Thrones ή να παίξεις έναν ακόμα γύρο στο Candy Crush Saga στο κινητό σου λίγο πριν κοιμηθείς, το φως που εκπέμπεται από αυτό ή από το τάμπλετ σου κρατάει το σώμα σου ξύπνιο μέσω της καταστολής των επιπέδων της μελατονίνης - της ορμόνης που δίνει το σήμα στο σώμα σου για να κοιμηθείς. Και είναι αυτή η συγκεκριμένη έλλειψη της ορμόνης που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. "Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης σχετίζονται με την αϋπνία, η οποία μπορεί μετά να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μειωμένη συγκέντρωση, εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, κατάθλιψη, διαβήτη ακόμη και καρδιακές παθήσεις ", λέει η Nicole Van Groningen , M.D., παθολόγος στο NYU Langone Medical Center. "Αλλά και τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης που προκύπτουν από το τεχνητό φως μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις που υπερβαίνουν την αϋπνία". Διάβασε επίσης: Το έχεις παρακάνει με το κινητό; Πώς να κάνεις digital detox Διάβασε επίσης: Είσαι στο κινητό; Δες τι πρόβλημα δημιουργεί σε κάθε σημείο του σώματος

Πώς αλλιώς επηρεάζει τον οργανισμό σου η πτώση της μελατονίνης

  • Αυτή η πτώση της μελατονίνης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σου, καθώς η σταθερή έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι σου, καθιστώντας πιο δύσκολο το να συλλάβεις μωρό.
  • Ακόμα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους, καθώς η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία όγκων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα που εργάζονται με βάρδιες και στις γυναίκες που μένουν συνήθως στις πόλεις, σύμφωνα με την Van Groningen.
  • Μπορεί να σε παχαίνει; Μία έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε ότι η υπερβολική έκθεση στο τεχνητό φως αυξάνει το λίπος στο σώμα των ποντικιών μέχρι και 21% και είναι πιθανό το ίδιο να συμβαίνει και στους ανθρώπους, όπως επισημαίνει η Van Groningen. Σύμφωνα με την έρευνα, το υπερβολικό φως μπορεί να εξαλείψει την ικανότητα του σώματός σου να καίει θερμίδες και έτσι να σαμποτάρει την προσπάθειά σου να χάσεις λίπος.
  • Και δεν φτάνουν μόνο αυτά, αλλά το τεχνητό φως μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στα μάτια σου. "Το μπλε φως-του υπολογιστή, της τηλεόρασης, των κινητών- κυρίως, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε πρώιμη έναρξη εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας ή καταρράκτη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ποικίλους βαθμούς απώλειας της όρασης", τονίζει η Shannon Gleason , μία οφθαλμίατρος στο Κέντρο Περιηγήσεων στη Φλόριντα.

Μπορεί όντως οι οθόνες να προκαλούν προβλήματα υγείας;

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το τεχνητό φως προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους και καρκίνο, αλλά ότι υπάρχει μία πιθανή σύνδεση, κατά την Van Groningen. Ούτε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις το κινητό σου μόλις πέσει ο ήλιος! Ωστόσο, όσο περισσότερες συνήθειες μπορείς να αλλάξεις ή να περιορίσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να μειώσεις τις διαταραχές στο εσωτερικό σου ρολόι. Για παράδειγμα, η μείωση της δόσης του τεχνητού φωτός που λαμβάνεις μπορεί να σημαίνει για εσένα να επιλέξεις να διαβάσεις ένα βιβλίο αντί για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στο τάμπλετ ή να απομακρύνεις την τηλεόραση και τον υπολογιστή από το υπνοδωμάτιο. "Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις λάμπες που εκπέμπουν μικρότερη συχνότητα φωτός - κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί - όπως αυτές που εκπέμπονται από λαμπτήρες πυρακτώσεως", αναφέρει η παθολόγος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i