Είναι το αβοκάντο η "λύση" για υγιές έντερο;

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα, διαταραχές στη λειτουργία του... Τα προβλήματα στο έντερο ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο το αβοκάντο σε σχέση με την υγεία του πεπτικού.

Γυναίκα που τρώει ψωμί με αβοκάντο - καλά λιπαρά istock

Φούσκωμα, πρήξιμο στην κοιλιά και πόνοι, αέρια και διαταραχές του εντέρου. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι πάσχουν από διάφορα καλοήθη νοσήματα και ενοχλήσεις του εντέρου. Η διατροφή σίγουρα παίζει ρόλο και αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπαίνει το δημοφιλές φρούτο, το αβοκάντο. 

Αβοκάντο για υγιές έντερο

Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Urbana-Champaign, προτείνει σε όσους επιθυμούν να εξισορροπήσουν την υγεία του πεπτικού τους να καταναλώνουν αβοκάντο. Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του Αυγούστου 2020 του Journal of Nutrition, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο καθημερινά μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη συνολική υγεία του εντέρου ενός ατόμου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Sharon Thompson, η ομάδα ήθελε να ξεφύγει από τα πιο προφανή επιχειρήματα υπέρ του δημοφιλούς φρούτου. Πολλαπλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την τακτική κατανάλωση αβοκάντο με την απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους. Αντ 'αυτού, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επικεντρώθηκαν στο πώς το αβοκάντο επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα, ο Sharon Thompson αναφέρει:"Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σας βοηθά να αισθανθείτε πλήρεις και μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν ξέραμε πώς επηρεάζει τα μικροβίωμα του εντέρου και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικρόβια".

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το αβοκάντο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 163 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 45 ετών. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ήθελε να μετρήσει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο σε άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία που ήταν κατά τα άλλα σε καλή κατάσταση υγείας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες. Σε μια περίοδο 12 συνολικά εβδομάδων, η πρώτη ομάδα έτρωγε ένα γεύμα που περιελάμβανε αβοκάντο. Κάθε συμμετέχων θα μπορούσε να έχει το γεύμα αυτό στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έτρωγαν αβοκάντο ως μέρος ενός μόνο γεύματος κάθε μέρα. Η άλλη ομάδα κατανάλωσε παρόμοια γεύματα, αλλά χωρίς αβοκάντο.

Τα μέλη και των δύο ομάδων έκαναν εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, που διήρκησε 3 μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο από το παρεχόμενο γεύμα έτρωγαν και κάθε μήνα έκαναν μια πλήρη λίστα με όλα όσα κατανάλωναν.

Αποτελέσματα

Τελικά, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα οδηγεί σε μεγαλύτερη παρουσία υγιεινών μικροβίων (υγιές μικροβίωμα) στο στομάχι και το έντερο. Επιπλέον, η ομάδα που έτρωγε αβοκάντο απέβαλε ελαφρώς περισσότερο λίπος μέσω των κοπράνων από την άλλη ομάδα.

"Η μεγαλύτερη απέκκριση λίπους σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απορροφούσαν λιγότερες θερμίδες από τα τρόφιμα που έτρωγαν", εξηγεί η ερευνήτρια Hannah Holscher, που είναι επίκουρος καθηγήτριας διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

"Αυτό οφειλόταν μάλλον στις μειώσεις των χολικών οξέων, τα οποία είναι μόρια που εκκρίνει το σύστημα πέψης και επιτρέπουν την απορρόφηση του λίπους. Διαπιστώσαμε ότι η ποσότητα των χολικών οξέων στα κόπρανα ήταν χαμηλότερη και η ποσότητα του λίπους στα κόπρανα ήταν υψηλότερη στην ομάδα που έτρωγε αβοκάντο", είπε η ερευνήτρια και πρόσθεσε αναφορικά με τον ερευνητικό τους στόχο, "Στόχος μας ήταν να δούμε αν ισχύει η υπόθεση ότι τα λίπη και οι φυτικές ίνες στα αβοκάντο επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Θέλαμε επίσης να διερευνήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και των αποτελεσμάτων για την υγεία".

Και άλλες όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αβοκάντο και η κατανάλωσή τους μπορεί να έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.

Τα αβοκάντο είναι αρκετά ήπιας γεύσης και προσφέρουν ευελιξία ώστε να μπορούμε να τα ενσωματώσουμε είτε σε γλυκά είτε σε αλμυρά πιάτα. Με τόσους πολλούς τρόπους για να απολαύσει κανείς τα αβοκάντο, όποιος θέλει να έχει όλα τα πρόσθετα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, θα μπορούσε να καταλήξει σε μια σειρά από δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσει την κατανάλωσή τους.

Τούτου λεχθέντος, για όσους δεν τους αρέσουν γευστικά τα αβοκάντο, υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα, ώστε να πάρουν με άλλους τρόπους όλα τα προβιοτικά θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, το γιαούρτι είναι ένα σταθερό αγαπημένο για όλους εκείνους που επιδιώκουν να προσθέσουν καλά βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου και των αγκιναρών ή των οσπρίων, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εντέρου.

Εν κατακλείδι, μια διατροφή πλούσια σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να κρατήσει ένα άτομο και το έντερό του υγιές και "ευτυχισμένο".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i