Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση, πώς θα την αναγνωρίσεις και τι να κάνεις

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μορφή μυκητίασης στο δέρμα. Μάθε πώς θα την αντιμετωπίσεις και πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της.

beautiful-woman-with-naked-back-wet-hair-and-skin-after-bath-picture-id946988866

Συνεργάστηκε η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος - αφροδισιολόγος

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μορφή επιφανειακής δερματικής μυκητίασης. Δεν μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και ένοχος είναι ο λιπόφιλος μύκητας Malassezia furfur. Ο μύκητας αυτός «ζει» φυσιολογικά στη χλωρίδα της επιδερμίδας μας και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα λόγω αυξημένης υγρασίας και παραγωγής υπερβολικού σμήγματος σε άτομα με πολύ λιπαρή επιδερμίδα.

Πού εντοπίζεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ο μύκητας αυτός προσβάλει κυρίως τον κορμό, το θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια θα δεις τα σημάδια του στο λαιμό, τα χέρια και το πρόσωπο.

Τι είναι τα χλαμύδια, τα συμπτώματα, πώς μεταδίδονται και η θεραπεία

Μύκητες στα πόδια: Πώς δεν θα κολλήσεις ποτέ!

Πώς μοιάζει η ποικιλόχρους πιτυρίαση

Θα τη διακρίνεις σαν μικρές ή μεγαλύτερες αποχρωματισμένες κηλίδες στο σώμα σου. Πρόκειται για μία μόλυνση που μπορεί να κάνει πολλές υποτροπές, να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται στο δέρμα σου.

Η θεραπεία

«Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, αυξάνεται ο αριθμός των βλαβών με την έκθεση στον ήλιο και εμφανίζονται μεγάλες δυσχρωμίες στο δέρμα» υπογραμμίζει η Βάλια Μουσάτου δερματολόγος -αφροδισιολόγος. «Αν είναι μικρής έκτασης, αντιμετωπίζεται με κρέμες, λοσιόν, σπρέι, αλοιφές και αντιμυκητιασικά από το στόμα. Ο φυσιολογικός χρωματισμός του δέρματος θα επανέλθει σε 6-8 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, αλλά η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει. «Προληπτικά πλένε το δέρμα σου με ένα σαπούνι που να περιέχει ψευδάργυρο ή σελήνιο, απόφευγε τα πολύ λιπαρά αντιηλιακά ή κρέμες, φόρα βαμβακερά ρούχα» συμβουλεύει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i