Νέα έρευνα: Ακόμη κι αν καπνίζεις «λίγο» κινδυνεύεις πολύ από καρκίνο του πνεύμονα. Plus: Το βασικό σύμπτωμα στις γυναίκες

Ακόμη κι αν καπνίζεις «κοινωνικά» έχεις πολλαπλάσιες πιθανότητες από έναν μη καπνιστή να νοσήσεις από καρκίνο του πνεύμονα.

κάπνισμα διακοπή καπνίσματος κόψιμο τσιγάρο Petko Ninov

Το ήξερες ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η τρίτη συχνότερη μορφή της νόσου στις γυναίκες και η πρώτη για τους άντρες; Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Τι άλλο πρέπει να κρατήσεις; Πως είναι αυξητική η τάση του στις γυναίκες και πως 1 στους 9 καπνιστές θα νοσήσει από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Περιστασιακοί καπνιστές και καρκίνος του πνεύμονα

Νέα αμερικανική έρευνα που μόλις βγήκε στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι ακόμη και οι περιστασιακοί ή ελαφριοί καπνιστές -γνωστοί και ως "κοινωνικοί καπνιστές"- δεν είναι στο απυρόβλητο: Αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από πνευμονοπάθεια και σχεδόν εννεαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου.

Η μελέτη δείχνει ότι ο καρκίνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων για όσους καπνίζουν λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα, δεν είναι σημαντικά χαμηλότερος από όσους καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα τη μέρα. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα τους, η μείωση του τσιγάρου ή η αντικατάσταση του με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση.

Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ανακοινώθηκε στο ηλεκτρονικό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι η πιθανότητα ενός "κοινωνικού" καπνιστή -σε σχέση με ένα μη καπνιστή- να πεθάνει από πάθηση των πνευμόνων είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη, ενώ από καρκίνο των πνευμόνων 8,6 φορές μεγαλύτερη.

"Μπορεί κανείς να νομίζει ότι αν καπνίζει λίγα μόνο τσιγάρα τη μέρα, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το κοινωνικό κάπνισμα είναι δυσανάλογα επιβλαβές. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο άσχετα με το αν κάποιος είναι βαρύς καπνιστής ή ελαφρύς. Συνεπώς αν δεν θέλετε να πεθάνετε από καρκίνο των πνευμόνων ή άλλη πάθηση των πνευμόνων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι το κόψετε τελείως", τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Παλάβι Μπάλτε.

Το βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα εξαρτώνται από το είδος, τη θέση του καρκίνου, το αν καπνίζει ο ασθενής η όχι και το φύλο. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επίμονο βήχα, αιμόπτυση και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονίες. Στις γυναίκες, το πιο πιθανό σύμπτωμα είναι μια αίσθηση δύσπνοιας και κόπωση, παρά βήχας.

Διάβασε επίσης: Επίμονος βήχας; 4 κρυφές αιτίες και η λύση

Διάβασε επίσης: Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 και το αλλεργικό άσθμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i