Nose piercing: Πώς να καθαρίσεις σωστά την περιοχή

Πότε είναι ασφαλές να γίνει αλλαγή κοσμήματος και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις;.

BeFunky-collage

Ένα νέο piercing στη μύτη απαιτεί τακτικό και λεπτομερή καθορισμό για να επουλωθεί και να αποτραπεί η μόλυνση. Η κατάλληλη φροντίδα πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια κιόλας ημέρα που ένα άτομο κάνει το piercing και να συνεχιστεί μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Είναι σημαντικό το άτομο να γνωρίζει πώς να το καθαρίσει σωστά, καθώς ο καθαρισμός αποτρέπει τη μόλυνση και άλλες επιπλοκές, όπως ρινικό τραύμα, εξογκώματα στη μύτη, δυσκολία στην αναπνοή και ουλές.

Σωστός καθαρισμός

Ο καθαρισμός του nose piercing για πρώτη φορά μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς η περιοχή θα είναι ευαίσθητη στον πόνο. Ωστόσο, ο καθαρισμός του σημείου θα το καταπραΰνει και θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο. Οι ειδικοί προτείνουν ο καθαρισμός να γίνεται δύο φορές την ημέρα μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Διαδικασία καθαρισμού

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει βάζοντας την περιοχή σε ζεστό αλατόνερο και διατηρώντας τη βυθισμένη στο νερό για 3-5 λεπτά. Μια μικρή κούπα βολεύει για να τοποθετηθεί εκεί το αλατόνερο. Έπειτα, πρέπει η μύτη να ξεπλυθεί με καθαρό νερό και να σκουπιστεί απαλά με μια καθαρή χάρτινη πετσέτα. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί μια μπάλα από βαμβάκι ή μπατονέτα που έχει βυθιστεί στο  αλατούχο διάλυμα και έπειτα εφαρμόζεται στο σημείο του piercing για λίγα λεπτά.

Η παραπάνω μέθοδος είναι πολύ καλή για την απομάκρυνση του κομματιού λεμφικού υγρού που έχει ξεραθεί ή του αίματος από το piercing.

Συνοψίζοντας, για τον καθαρισμό θα χρειαστεί:

 • Αλατούχο διάλυμα ( χρησιμοποιώντας ζεστό αποστειρωμένο νερό και αλάτι)
 • Μπάλες βαμβακιού
 • Μπατονέτες
 • Χαρτοπετσέτες
 • Μια κούπα ή ένα μικρό μπολ για να διατηρηθεί το αλατούχο διάλυμα

Μετέπειτα φροντίδα

Μπορεί η διαδικασία της διάτρηση της μύτης να είναι σχετικά γρήγορη και να διαρκεί λίγα λεπτά, ωστόσο η διαδικασία επούλωσης διαρκεί αρκετούς μήνες. Ένας επαγγελματίας σε piercing σώματος θα πρότεινε τις ακόλουθες οδηγίες:

 • Καθαρισμό του σημείου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με αλατούχο διάλυμα
 • Αποφυγή αγγίγματος του σημείου πέραν από τον καθαρισμό όπου το άτομο έχει πλύνει λίγο πριν τα χέρια του
 • Καθαρισμό του σημείου με απαλό σαπούνι μόλις επουλωθεί εντελώς
 • Ενυδάτωση της περιοχής με έλαιο tea tree ή λάδι καρύδας

Τα παραπάνω βήματα είναι σημαντικά επειδή αποτρέπουν λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές, όπως ρινικό τραύμα και αλλαγές στο σχήμα της μύτης.

Κίνδυνοι από το piercing στη μύτη

Μερικοί από τους συνηθισμένους κινδύνους και επιπλοκές είναι:

Μόλυνση

Εάν ένα άτομο δεν ξέρει πώς να καθαρίσει το σημείο, υπάρχει πιθανότητα αυτό να μολυνθεί και επομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί. Οι λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως ουλές και εξογκώματα της μύτης. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι το τρύπημα της μύτης του μπορεί να έχει μολυνθεί, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Ρινικό τραύμα

Ένα μη προσεγμένο piercing μπορεί να προκαλέσει ρινικό τραύμα, το οποίο είναι τραυματισμός στις περιοχές που περιβάλλουν και στηρίζουν τη μύτη.

Αλλαγές στο σχήμα της μύτης

Εάν η τρύπα στη μύτη δεν γίνει σωστά ή δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, μπορεί να προκληθούν αλλαγές στο σχήμα της μύτης.

Τι κάνουμε σε περίπτωση μόλυνσης

Έπειτα από ένα νέο piercing, είναι  φυσιολογικό το άτομο να νιώθει πόνο, ερεθισμό, εκκένωση ή αιμορραγία, αλλά οτιδήποτε υπερβαίνει αυτά τα συμπτώματα προκαλεί ανησυχία.

Ένα άτομο πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν το σημείο του piercing:

 • Εμφανίζεται κόκκινο ή αποχρωματισμένο
 • Έχει φουσκάλες ή εξογκώματα
 • Είναι ευαίσθητο στην αφή
 • Πονάει υπερβολικά και έχει φαγούρα
 • Βγάζει πράσινο ή κίτρινο έκκριμα με δυσάρεστη οσμή

Όποιος βιώνει πυρετό παράλληλα με συμπτώματα στο σημείο αυτό πρέπει επίσης να ζητήσει ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να επουλωθεί;

Μπορεί να χρειαστούν περίπου 3-6 μήνες για να επουλωθεί πλήρως, αλλά ο χρόνος επούλωσης ίσως να διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται και από τον τρόπο που έγινε το piercing. Για παράδειγμα, η επούλωση στο ρουθούνι διαρκεί περίπου 2–4 μήνες  ενώ στο διάφραγμα μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πότε είναι ασφαλές να γίνει αλλαγή κοσμήματος;

Πριν γίνει αλλαγή κοσμήματος, ένα άτομο πρέπει να διασφαλίσει ότι το τρύπημα έχει επουλωθεί εντελώς. Εάν εξακολουθεί το σημείο να είναι ευαίσθητο, να έχει πρήξιμο, εκκρίσεις ή να προκαλεί δυσφορία ή πόνο, δεν είναι ασφαλής η αλλαγή κοσμήματος.

Άλλες προφυλάξεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Ένα άτομο που φροντίζει για τρύπημα της μύτης πρέπει πάντα να αποφεύγει:

 • Να την αγγίζει με βρώμικα χέρια
 • Να παίζει με το κόσμημα της μύτης γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός
 • Να μοιράζεται κοσμήματα μύτης με άλλα άτομα
 • Να χρησιμοποιεί αντισηπτικά χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το Neosporin

Τα κοσμήματα κατασκευασμένα από ασφαλή, ποιοτικά υλικά, όπως χάλυβα χειρουργικής ποιότητας, θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων ευαισθησιών στο δέρμα.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό ένα άτομο που μόλις έκανε piercing στη μύτη να γνωρίζει πώς να καθαρίζει και να φροντίζει σωστά το σημείο,  καθώς είναι διαδικασίες ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και άλλων πιθανών επιπλοκών, όπως ρινικό τραύμα και αλλαγές στο σχήμα της μύτης.

Τέλος, εάν ένα άτομο παρατηρήσει τυχόν μη φυσιολογικά συμπτώματα, όπως δυσάρεστη μυρωδιά, έντονο πόνο ή πυρετό, θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Διάβασε επίσης: Η σωστή ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου και πώς θα την κάνω βήμα – βήμα

Διάβασε επίσης: Οι συνήθειες ομορφιάς που έχουν οι επιτυχημένες γυναίκες (και τι δεν κάνουν), λέει η έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i