Ο πιο απρόσμενος τρόπος για πρόληψη ασθενειών: Καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και διαβήτης

Νέα έρευνα συνδέει τις διατάσεις με την πρόληψη ασθενειών και μάλιστα σοβαρών.

υγεία καρδιά hudiemm

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Physiology δείχνει πως το ήπιο παθητικό stretching, διατάσεις, για 12 εβδομάδες συνέβαλαν στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Το αποτέλεσμα ήταν η διάταση των αρτηριών και η μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης. (Μπορείς να βρεις εδώ το πλήρες κείμενο της έρευνας στα αγγλικά.)

Τι είναι οι παθητικές διατάσεις και πώς συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών

Οι παθητικές διατάσεις διαφέρουν από το ενεργητικό stretching. Οι παθητικές διατάσεις γίνονται με τη βοήθεια ενός ανθρώπου ή της βαρύτητας, που ασκεί πίεση και διατείνει τους μυς. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις αρτηρίες στην παραπάνω έρευνα θα μπορούσαν να έχουν σημασία για την πρόληψη νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Νο 1 θανατηφόρας ασθένειας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 υγιείς ενήλικες και των δύο φύλων που που ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου μοίρασαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου δεν έκανε καθόλου διατάσεις. Η άλλη ομάδα έκανε διατάσεις ποδιών 5 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση των παθητικών διατάσεων στην κυκλοφορία του αίματος τοπικά και στο μπράτσο. Βρήκαν πως κατά τη διέγερσή τους, οι αρτηρίες στις γάμπες και στα μπράτσα είχαν αυξημένη ροή αίματος και διάταση μαζί με μειωμένη σκλήρυνση. Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορεί να έχουν σημασία για παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης καθώς συσχετίζονται με τη μείωση στη ροή του αίματος.

Εάν η μελέτη αυτή επαναληφθεί, αυτή τη φορά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, θα μπορούσε να δείξει εάν οι διατάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας θεραπείας χωρίς τη χρήση φαρμάκων για τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Και επιπλέον, εάν θα μείωνε τον κίνδυνο για νόσηση, ειδικά σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα.

Επιπλέον, οι διατάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία των φλεβών όσο ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί. Μπορούν επίσης να εκτελεστούν στο σπίτι από φροντιστές ή από μέλη της οικογένειας. Όπως τόνισε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης Emiliano Ce, η νέα αυτή εφαρμογή των διατάσεων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι άνθρωποι μένουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους όπου θα μπορούσαν να εκτελούν διατάσεις για να βελτιώσουν και να αποτρέψουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διάβασε επίσης: Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορονοϊός: Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί τι ισχύει και πώς θα προστατευτούμε

Διάβασε επίσης: Λιποπρωτεΐνη-α: Μάθε αν έχεις αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i