7 προβλήματα που προκαλούν οι ορμόνες και πώς θα τα λύσεις

Τα πιο συχνά προβλήματα που προκαλούν οι ορμόνες και οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου.

Ορμόνες iStock

Συνεργάστηκε η Θεώνη Κουτσούμπα - Μαρουδή, ενδοκρινολόγος

Το σώμα σου παράγει περισσότερες από 100 ορμόνες που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, η χώνεψη, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή. Πρόκειται για τις ουσίες που παράγονται σε έναν ενδοκρινή αδένα, όπως η υπόφυση, ο θυρεοειδής και οι ωοθήκες, και στη συνέχεια μεταφέρονται από το αίμα στα όργανα του σώματος. Η μείωση ή η αύξηση του επιπέδου των ορμονών αυτών πέραν του φυσιολογικού ορίου αποσυντονίζει τον οργανισμό σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις όπως εξάντληση, άγχος, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αύξηση βάρους, υπογονιμότητα, δερματικά προβλήματα ή ακόμη και αύξηση της τριχοφυΐας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Γέμισε το πρόσωπό μου σπυράκια"

Τι συμβαίνει: Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος, που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, αλλά παράλληλα είναι σε θέση και να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες. Είναι πια γνωστό ότι οι περισσότερες από τις μισές ενήλικες γυναίκες παλεύουν κατά της ακμής. Η αιτία είναι οι ορμόνες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας "φουντώνουν" και υποχωρούν πολλές φορές. Καθώς λοιπόν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται, τα ανδρογόνα, οι ορμόνες που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της ακμής είναι το στρες, το οποίο επίσης ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών. Η λύση: Εάν το δέρμα σου δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες που κάνεις στο σπίτι, επισκέψου ένα δερματολόγο. Εάν το πρόβλημα είναι όντως ορμονικό, ίσως χρειαστεί να πάρεις αντισυλληπτικά σε χαμηλές δόσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Αυξήθηκε η τριχοφυία στο πρόσωπο"

Τι συμβαίνει: "Ο κατεξοχήν παράγοντας που προκαλεί την υπερτρίχωση είναι μια ορμονική διαταραχή, κατά την οποία στο γυναικείο οργανισμό υπερισχύουν οι ανδρογόνες ορμόνες", επισημαίνει η Θεώνη Κουτσούμπα - Μαρουδή, ιατρός ενδοκρινολόγος.

Η λύση: Ζήτησε τη συμβουλή του ενδοκρινολόγου. Έπειτα από σειρά εξετάσεων ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο αντιανδρογόνο, έτσι ώστε να ελεγχθεί η παραγωγή των ανδρικών ορμονών που ευθύνονται για την εμφάνιση της τριχοφυΐας. Τα όργανα που εκκρίνουν ανδρογόνες ορμόνες στη γυναίκα είναι τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες. Για να διαπιστωθεί, ωστόσο, η υπερανδρογοναιμία, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η λειτουργία των δύο αυτών ενδοκρινών αδένων με ειδικές εξετάσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Δεν μπορώ να μείνω έγκυος"

Τι συμβαίνει: Ορισμένες ορμονικές δυσλειτουργίες εμποδίζουν ή, ακόμη χειρότερα, αναστέλλουν την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα η προλακτίνη που παράγεται από το κέντρο του εγκεφάλου (υπόφυση) σε μεγάλες ποσότητες ασκεί έντονη αντιοιστρογονική δράση. Ως αποτέλεσμα, δεν δημιουργείται καλής ποιότητας ωάριο ή μπορεί και να δημιουργούνται προϋποθέσεις αποβολής. Βλαπτική για τη γυναικεία γονιμότητα είναι και η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, καθώς επίσης δημιουργεί προϋποθέσεις ανωορρηξίας και κακής ποιότητας ωαρίων. Τέλος, οι διαταραχές στην παραγωγή της LH (Ωχρινοτρόπος) επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και συχνά δεν επιτρέπουν τη γονιμοποίηση τους.

Η λύση: Εάν πιστεύεις πως έχεις πρόβλημα, συζήτησέ το με το γυναικολόγο σου. Θα σου συστήσει ειδικές εξετάσεις για τις τιμές των συγκεκριμένων ορμονών.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Η κοιλιά μου μοιάζει με μπαλόνι"

Τι συμβαίνει: O τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας αποθηκεύει το λίπος μπορεί να λειτουργήσει ως ένδειξη ορμονικών διαταραχών, π.χ., αν έχεις παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση, μπορεί να είναι αυξημένα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου. Η έλλειψη γυμναστικής και η κακή διατροφή εντείνουν το πρόβλημα, καθώς χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Καθώς το σώμα σου "παλεύει" να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις, η γλυκόζη αποθηκεύεται ως λίπος, συνήθως γύρω από τη μέση και στο συκώτι.

Η λύση: Αντικατάστησε τα γλυκά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες που προέρχονται από προϊόντα ολικής αλέσεως και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Γυμνάσου καθημερινά, για να κρατήσεις τα επίπεδα της ινσουλίνης στα σωστά επίπεδα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Αρρωσταίνω συχνά"

Τι συμβαίνει:  Εάν ζεις υπό το καθεστώς μόνιμης πίεσης και υποφέρεις από συχνές και επίμονες λοιμώξεις, πιθανόν να έχουν διαταραχθεί τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης σου. Η πρώτη σου δίνει ενέργεια για να αντιμετωπίσεις στρεσογόνες καταστάσεις, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος. Η δεύτερη βοηθά το σώμα σου να αναπτύσσεται, να τρέφεται και, άρα, να λειτουργεί σωστά. O οργανισμός σου αυξάνει την παραγωγή και των δύο ουσιών σε καταστάσεις "εκτάκτου ανάγκης", για να σου παρέχει περισσότερη δύναμη και αντοχή. Ωστόσο, η παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κατάστασης, εκτός από το ότι θα σε εξαντλήσει, θα σε τροφοδοτήσει και με ένα αδύναμο –άρα, ευάλωτο– ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λύση: Μην πανικοβάλλεσαι, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην παραγωγή της αδρεναλίνης. O κατάλληλος γιατρός, για να απευθυνθείς, είναι ο ενδοκρινολόγος, που θα σου συστήσει θεραπευτική αγωγή ύστερα από εξετάσεις. Δες εδώ δέκα τρόπους να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Δεν έχω διάθεση για σεξ"

Τι συμβαίνει: Οι ορμόνες, ειδικά η προγεστερόνη, επηρεάζουν τη διάθεση για σεξ. Μια ορμονική διαταραχή μπορεί να ευθύνεται λοιπόν για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία. Επίσης,αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο μπορεί να έχουν και οι ορμονοθεραπείες και οι θεραπείες γονιμότητας.

Η λύση: Ο γυναικολόγος θα σου συστήσει ορμονικό έλεγχο και τα αποτελέσματα θα καθορίσουν την θεραπεία.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: "Μου φαίνονται όλα μαύρα"

Τι συμβαίνει: Mπορεί να φταίει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι ορμόνες εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τη φάση του κύκλου. Μαζί με αυτές παρουσιάζονται αλλαγές και στη διάθεση. Tα οιστρογόνα αυξάνονται στην ωορρηξία  και εφόσον δεν υπάρξει γονιμοποίηση, αρχίζουν να μειώνονται και όσο πλησιάζει η προεμμηνορρυσιακή φάση. Τότε, μαζί με τα επίπεδα των οιστρογόνων που "πέφτουν", "πέφτει" και η διάθεση. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-11 ημέρες πριν από την περίοδο και περιλαμβάνουν άσχημη διάθεση, εκνευρισμό, μελαγχολία, ευερεθιστότητα, μειωμένη σεξουαλικότητα, άγχος. κ.ά.

Η λύση: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ψάρια (περιέχουν λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη D, υδατάνθρακες κ.ά., που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου).

Διάβασε επίσης: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένη διατροφή;

Διάβασε επίσης: Πρόβλημα με τις ορμόνες; 9 ιδέες για να τις ισορροπήσεις φυσικά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i