Οστεοαρθρίτιδα: 1 στους 4 θα παρουσιάσει τη νόσο - τα συμπτώματα, η θεραπεία, τα apps που βοηθούν

Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το 25-35% των ανθρώπων μετά τα 65 έτη θα πάθουν οστεοαρθρίτιδα.

πόνος πλάτη σπονδυλική στήλη αυχένας ρευματικά αγκυλοποιητική PeopleImages

H οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και προσβάλει ένα στα πέντε άτομα. Επηρεάζει τις αρθρώσεις, αλλοιώνοντας τους χόνδρους και προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνόψισαν οι ομιλητές του σχετικού webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook περιγράφοντας τη νόσο και τις συνέπειές της.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με το κο Αθανάσιο Κουτρούμπα, ρευματολόγο το 25-35% των ανθρώπων μετά τα 65 έτη θα πάθουν οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει πολλές εντοπίσεις: χέρια, γόνατα, ισχία, σπονδυλική στήλη, τα άκρα των ποδιών κ.ά. Σε καθεμία από αυτές τις περιοχές η νόσος μπορεί να προσλαμβάνει διακριτή μορφή, με σημαντικές διαφορές από άλλες μορφές της νόσου, ακόμη και με την ίδια εντόπιση. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, ο κριγμός, η διόγκωση και, σε προχωρημένα στάδια, η απώλεια της λειτουργίας της προσβληθείσας άρθρωσης.

Ποιοι έχουν αυξημένη προδιάθεση για οστεοαρθρίτιδα

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, οι κατασκευαστικοί, που αφορούν κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των αρθρώσεων, οι τραυματισμοί, η έντονη καταπόνηση του σκελετού, η παχυσαρκία και η προϋπάρχουσα φλεγμονή. Καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται στον μείζονα τροποποιήσιμο προδιαθεσικό παράγοντα της νόσου, η σημαντικότερη παρέμβαση πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας είναι η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ακόμη και σχετικά μικρή μείωση του σωματικού βάρους, της τάξης των 5 κιλών, μειώνει κατά 50% την πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Σημαντική παρέμβαση είναι επίσης η σωματική άσκηση, με πολλαπλά οφέλη για τον εκφυλιζόμενο σκελετό τόνισε ο κος Κουτρούμπας.

Υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα;

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας υπάρχει η φαρμακευτική και η μη φαρμακευτική παρέμβαση. Η φαρμακευτική παρέμβαση έχει σαν πρώτη γραμμή τα αναλγητικά  και σαν δεύτερη γραμμή τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα. Η μη φαρμακευτική παρέμβαση περιλαμβάνει  την άσκηση, την  απώλεια βάρους, την αξιολόγηση καθημερινών δραστηριοτήτων, τη χρήση θερμικών βοηθημάτων και την εκπαίδευση τεχνικών προστασίας αρθρώσεων.

Σύμφωνα με μια  έρευνα το 22% στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα παίρνει φάρμακα χωρίς έγκριση του ιατρού.  Πιο συγκεκριμένα, το 36% λαμβάνει θειϊκή χονδροϊτίνη, μουρουνέλαιο, το 24% παρακεταμόλη και το 17% ιβουπροφαίνη.

Apps για την οστοαρθρίτιδα και τις χρόνιες παθήσεις

Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξάπλωση έξυπνων συσκευών και εφαρμογών που μετατρέπονται σε υποστηρικτικά εργαλεία στα χέρια ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην διαχείριση του χρόνιου πόνου από τους ασθενείς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική έρευνα βρέθηκαν 36 συνολικά apps, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα καταγραφής επεισοδίων πόνου. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις τεχνολογικές λύσεις έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: την ελάχιστη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και ασθενών στην σχεδίαση και ανάπτυξη τους. Η συγκεκριμένη αστοχία έχει αντίκτυπο στην υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών στην κλινική πράξη ανέφερε ο κος Αντώνης Μπίλλης, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η έξυπνη λύση της EPIONE (https://epione-app.com/), η οποία αποτελεί αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της εταιρείας ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορική Α.Ε., της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και του Ιατρείου Πόνου του ΑΧΕΠΑ.

Ένα νέο app  που θα στοχεύει  στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα μόνο έχει ξεκινήσει  ήδη από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνεργασία και πάλι του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  του Αντιρευματικού Συνδέσμου Ασθενών της Μάλτας (ΑRAM) και του Αντιρευματικού Συλλόγου Ασθενών της Ισπανίας (LIRE), ανέφερε ο κος Μπίλλης.

Διάβασε επίσης: Διατροφή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα – από την κλινικό διαιτολόγο Δήμητρα Γλυνού

Διάβασε επίσης: Q+A: «Υποφέρω από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχει κάποια νέα θεραπεία που να προσφέρει ύφεση;»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i