Ποιοι κινδυνεύουν από έρπητα ζωστήρα; (Και με ποια παιδική ασθένεια συνδέεται;)

Υπολογίζεται πως 1 στους 4 θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα. 

γυναίκα ομορφιά δέρμα υγεία έρπητα ζωστήρα 1098177018

Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, μπορεί να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα. Ο λόγος είναι η παιδική ασθένεια ανεμευλογιά ή ανεμοβλογιά. Καθώς οι περισσότεροι σε αυτές της ηλικίες έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή στη ζωή τους, υπάρχει στον οργανισμό τους ο ιός που είναι ο ίδιος με αυτόν του έρπητα ζωστήρα. Ο ιός παραμένει στο σώμα, μέσα το νευρικό σύστημα, σε λανάθουσα κατάσταση και μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Μάλιστα, η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται µετά την ηλικία των 60 ετών, εξαιτίας της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήµατος µε την αύξηση της ηλικίας.

1 στις 4

Σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας του Πόνου του Νοσοκομείου Walton στην Ιρλανδία, κάθε ένας από εμάς έχει 1 στις 4 πιθανότητες να πάθει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τι γνωρίζουμε για το πώς μεταδίδεται

Δεν µπορεί κάποιος να κολλήσει έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει τη συγκεκριμένη νόσο ή ανεμοβλογιά. Η νόσος προκαλείται από επανενεργοποίηση του δικού του ιού της ανεμοβλογιάς που είναι ήδη µέσα του. Τι άλλο είναι σημαντικό να πούμε; Η έκθεση σε κάποιον µε ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καµία επίδραση σε αυτή την επανενεργοποίηση. Όσο όμως υπάρχουν οι φυσαλίδες, ο πάσχοντας είναι δυνατό να µεταδώσει ανεμοβλογιά σε άτοµα που δεν την είχαν ποτέ.

Ποια είναι τα συµπτώµατα;

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατος µπορεί να προκαλέσει πόνο.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.

Πόσο διαρκεί ο πόνος;

Συνήθως, ο πόνος από έρπητα ζωστήρα σταµατά µετά την επούλωση του εξανθήµατος.  Ωστόσο, ορισµένα άτοµα βιώνουν µακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονοµάζεται µεθερπητική νευραλγία, η οποία µπορεί να διαρκέσει µήνες ή ακόµα και χρόνια.

Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Το εμβόλιο δρα προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον ιό ανεμοβλογιάς/ζωστήρα. Με αυτό τον τρόπο προφυλλάσσει από τον έρπητα ζωστήρα και τις επιπλοκές του, όπως η μεθερπητική νευραλγία. Έχει πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας και συνοδεύεται από πλήθος δεδομένων, τόσο από την κλινική έρευνα, όσο και από την καθημερινή πρακτική, καθώς κυκλοφορεί για πάνω από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Με την κυκλοφορία πλέον του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τα κρούσματα της ασθένειας και της μεθερπητικής νευραλγίας θα περιοριστούν αισθητά.

Διάβασε επίσης:Ανεμοβλογιά: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Διάβασε επίσης: Εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Ποια είναι τα δύο απαραίτητα εμβόλια και γιατί;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i