Πώς η μπλούζα του γιατρού επηρεάζει την πίεσή σου; Η σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της υπέρτασης, γιατί είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα και τι είναι το «φαινόμενο της λευκής μπλούζας».

υπέρταση πίεση Druzhinina

Το γνωρίζεις πως η υπέρταση που παραμένει για χρόνια αρρύθμιστη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα ή βλάβες στις αρτηρίες των κάτω άκρων; Η πρόληψη ενός τέτοιου επεισοδίου είναι κρίσιμη, δεδομένου πως η ζωή μετά ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πια η ίδια, τουλάχιστον για μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει κι ένας επιπρόσθετος λόγος, που κάνει την έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης επιτακτική: Ακόμη και αν σταθεί κάποιος τυχερός και ανήκει στο ποσοστό των υπερτασικών που δεν θα χρειαστεί να πάνε σε Τμήμα Επειγόντων Νοσοκομείου, η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει τις σιωπηλές ζημιές της αυξημένης πίεσης σε σημαντικά όργανα: στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, στον εγκέφαλο, τους νεφρούς, τα μάτια κ.α. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο "ανάπτυξη βλαβών στα όργανα-στόχους" για να περιγράψουν αυτές τις βλάβες που για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην αποκαλύπτονται. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση λοιπόν απειλεί με ύπουλο τρόπο ζωτικά μας όργανα.

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της υπέρτασης

Η διάγνωση αυτής της απειλής γίνεται μόνο με έναν τρόπο: Με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Αυτές μπορεί να γίνουν τόσο στο ιατρείο, όσο και εκτός αυτού. Οι μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο αποτελούν τη βάση για τη διάγνωσης της υπέρτασης. Προκειμένου να γίνει  ασφαλής διάγνωση της υπέρτασης απαιτούνται συνήθως περισσότερες από μία επισκέψεις στο ιατρείο. Σε κάθε επίσκεψη, η πίεση πρέπει να μετρηθεί 2 - 3 φορές. Οι περισσότερες της μιας επισκέψεις θα διασφαλίσουν πως η πίεση παραμένει μονίμως αυξημένη και δεν  πρόκειται για μια ευκαιριακή άνοδο: Θυμηθείτε πως η πίεση στο ιατρείο μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τη συναισθηματική φόρτιση του εξεταζομένου, τυχόν σωματική δραστηριότητα ή καταπόνηση πριν την επίσκεψη, το αν ο ασθενής κάπνισε ή κατανάλωσε αλκοόλ και καφέ λίγο πριν το ραντεβού με τον γιατρό κ.λπ.

Τι είναι το "φαινόμενο" και η "υπέρταση της λευκής μπλούζας";

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η αύξηση της πίεσης στο ιατρείο για περισσότερες από μια επισκέψεις, η διαδικασία της διάγνωσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να πρόκειται για το λεγόμενο "φαινόμενο της λευκής μπλούζας": Μια παροδική δηλαδή και μεμονωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο άγχος που προκαλεί η επίσκεψη στο ιατρείο και στο φόβο ενδεχόμενης διάγνωσης κάποιας νόσου. Για να αποκλειστεί το φαινόμενο "της λευκής μπλούζας", ο γιατρός διαθέτει δυο εργαλεία: Τις μετρήσεις πίεσης στο σπίτι και την 24ωρη καταγραφή με ειδική συσκευή.

Όταν μιλάμε για "υπέρταση λευκής μπλούζας", εννοούμε μία κατάσταση, στην οποία η πίεση στο ιατρείο είναι μόνιμα αυξημένη σε τουλάχιστον 3 επισκέψεις, ενώ οι μετρήσεις στην 24ωρη περιπατητική καταγραφή ή στο σπίτι -ιδανικά με αξιόπιστο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα- είναι φυσιολογικές. Στην υπέρταση λευκής μπλούζας δεν απαιτείται συνήθως χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Αφορά πάνω από το 10% των υπερτασικών και χρήζει κατά διαστήματα παρακολούθησης. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι παρατηρείται και σε εφήβους. Ωστόσο, αν η υπέρταση λευκής μπλούζας συνοδεύεται από παρουσία βλαβών σε «όργανα-στόχους" όπως οι καρωτίδες, η καρδιά, οι νεφροί και τα μάτια, η χορήγηση αντιυπερτασικών σκευασμάτων κρίνεται απαραίτητη.

Εάν τόσο οι μετρήσεις στο ιατρείο, όσο και εκτός (δηλαδή σπίτι ή ή με συσκευή 24ωρη καταγραφή) είναι αυξημένες, επιβεβαιώνεται η διάγνωση της υπέρτασης.

Η διάγνωση της υπέρτασης απαιτεί εμπειρία

Δεν υπάρχει μία μόνο ιατρική ειδικότητα που μπορεί να αναλάβει τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της: Καρδιολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, νεφρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διαβητολόγοι, γενικοί γιατροί είναι μερικές από τις ειδικότητες που διαχειρίζονται την αρτηριακή υπέρταση. Κλειδί για την επιλογή γιατρού είναι η ενασχόλησή του με το αντικείμενο, μια και η υπέρταση δεν είναι η παρακολούθηση δύο αριθμών αλλά αποτελεί μέρος της συνολικής διαχείρισης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, υπάρχουν και Κέντρα Αριστείας στην Υπέρταση, πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (European Society of Hypertension). Τα Κέντρα αυτά εδρεύουν σε διάφορα νοσοκομεία και λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία

Πηγή: Περικλής Γιόβας, Δημήτρης Παπαδογιάννης "Τα 100 Μυστικά της Υπέρτασης", Εκδόσεις Εν Πλω

Διάβασε επίσης: Σου ανέβηκε η πίεση; Τα συμπτώματα υψηλής πίεσης και οι αιτίες της υπέρτασης

Διάβασε επίσης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπέρταση – Bonus: Πώς θα ρίξεις φυσικά την πίεσή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i