Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων; Αίτια, πρόληψη, αντιμετώπιση

Πλήρης οδηγός.

BeFunky-collage

Η ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν χάνει κανείς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αδειάζει εντελώς το περιεχόμενο της ουροδόχου κύστης, ενώ σε άλλες να αντιμετωπίσει μικρή μόνο διαρροή. Η κατάσταση μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια, ανάλογα με την αιτία της. Σύμφωνα με το UrologyCareFoundation, εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ακράτεια ούρων. Σύμφωνα με το JohnsHopkinsMedicine, είναι πιο συχνή στις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Καθώς μεγαλώνει κανείς, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη του τείνουν να εξασθενούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων.Πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εν λόγω κατάσταση. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ενώ ενδέχεται να είναι ένα σημάδι καρκίνου, πετρών στα νεφρά, λοίμωξης ή ενός διευρυμένου προστάτη. Σε περίπτωση που κάποιος έρθει αντιμέτωπος με ακράτεια ούρων, πρέπει να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό του, καθώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή του ζωή και να οδηγήσει πιθανώς σε ατυχήματα. Ο γιατρός με τη σειρά του μπορεί να προσδιορίσει εάν κρύβεται πίσω από την ακράτεια ούρων μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση που είναι και η αιτία. Είδη ακράτειας ούρων Η ακράτεια ούρων χωρίζεται σε τρεις γενικούς τύπους, ενώ μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς περισσότερους από έναν τύπους ταυτόχρονα. Ακράτεια από άγχος Η ακράτεια από άγχος προκαλείται από ορισμένους τύπους σωματικής δραστηριότητας.Για παράδειγμα, μπορεί να χάσει κανείς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του όταν:

 • Ασκείται
 • Βήχει
 • Φτερνίζεται
 • Γελάει

Τέτοιες δραστηριότητες βάζουν πίεση στον σφιγκτήρα μυ που κρατά τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Το πρόσθετο άγχος μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση των ούρων από τον μυ. Ακράτεια ώθησης Η ακράτεια ώθησης εμφανίζεται όταν χάνει κανείς τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του μετά από μια ξαφνική και ισχυρή επιθυμία για ούρηση. Μόλις εμφανιστεί αυτή η παρόρμηση, ίσως να μην μπορέσει να φτάσει στο μπάνιο. Ακράτεια υπερχείλισης Η ακράτεια υπερχείλισης μπορεί να συμβεί αν δεν αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστη κατά την ούρηση. Έτσι, μετά από αυτήν μπορεί μερικά από τα υπόλοιπα ούρα να διαρρεύσουν από την ουροδόχο κύστη.

Αιτίες ακράτειας

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ακράτειας ούρων.  Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Εξασθενημένοι μύες της ουροδόχου κύστης, που προκύπτουν με τη γήρανση
 • Φυσική βλάβη στους μυς του πυελικού εδάφους
 • Διευρυμένος προστάτης
 • Καρκίνος

Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες και προκαλούν μόνο προσωρινά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα. Άλλες είναι πιο σοβαρές και επίμονες. Γήρανση Καθώς μεγαλώνει κανείς, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη του συνήθως γίνονται ασθενέστεροι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας.Για να διατηρηθούν ισχυροί οι μύες και υγιής η κύστη, είναι σημαντικό να ακολουθείται ένα υγιεινός τρόπος ζωής. Όσο πιο υγιής είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγει την ακράτεια καθώς γερνά. Βλάβη των μυών του πυελικού εδάφους Οι μύες του πυελικού εδάφους υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Η βλάβη σε αυτούς τους μύες μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Μια τέτοια βλάβη είναι πιθανό να προκληθεί από ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης, όπως η υστερεκτομή. Είναι επίσης ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Διευρυμένος προστάτης Στους άντρες, ο προστάτης αδένας περιβάλλει την ουροδόχο κύστη. Αυτός ο αδένας, που απελευθερώνει υγρό που προστατεύει και θρέφει το σπέρμα, τείνει να διευρύνεται με την ηλικία. Είναι σύνηθες για τους άντρες να βιώνουν κάποια ακράτεια ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης αυτής. Καρκίνος Ο καρκίνος του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ακόμη και καλοήθεις όγκοι μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια εμποδίζοντας τη ροή των ούρων.

Άλλες πιθανές αιτίες

Άλλες πιθανές αιτίες ακράτειας περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (Ουρολοιμώξεις)
 • Πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη
 • Προστατίτιδα ή φλεγμονή του προστάτη
 • Διάμεση κυστίτιδα ή χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη
 • Παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα αρτηριακής πίεσης, μυοχαλαρωτικά, ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινές περιόδους ακράτειας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ποτών με καφεΐνη ή άλλων υγρών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ιατρική βοήθεια

Κάθε περίπτωση ακράτειας είναι λόγος για να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμα κι αν η υποκείμενη αιτία δεν είναι σοβαρή, η ακράτεια μπορεί να είναι μια μεγάλη διαταραχή στη ζωή κάποιου και είναι σημαντικό να γίνει μια ακριβής διάγνωση και συζήτηση των επιλογών θεραπείας με έναν ειδικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακράτεια είναι ένα σημάδι μιας ιατρικής έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει κανείς να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια. Αυτό συμβαίνει όταν χάνεται ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πρόβλημα ομιλίας ή στο περπάτημα
 • Αδυναμία ή τσούξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος
 • Απώλεια όρασης
 • Σύγχυση
 • Απώλεια συνείδησης
 • Απώλεια ελέγχου του εντέρου

Τι να περιμένει ο ασθενής στο ραντεβού με τον γιατρό

Κατά τη διάρκεια του ιατρικού ραντεβού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, το χρονικό διάστημα που έχει παρατηρηθεί η ακράτεια, ποιος ή ποιοιτύποι είναι οι τύποι της ακράτειας και άλλες λεπτομέρειες. Μπορεί επίσης να ρωτήσει τις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της τυπικής διατροφής που ακολουθεί και τυχόν φαρμάκων ή συμπληρωμάτων που παίρνει. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως: Συλλογή δείγματος ούρων για ανάλυση. Το προσωπικό του εργαστηρίου μπορεί να ελέγξει το δείγμα ούρων για σημεία μόλυνσης ή άλλα προβλήματα. Μέτρηση της ποσότητας των ούρων που απελευθερώνει ο ασθενής κατά την ούρηση, της ποσότητας που απομένει στην ουροδόχο κύστη του και της πίεσης στην ουροδόχο κύστη του. Αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται με την εισαγωγή ενός καθετήρα ή ενός μικρού σωλήναστην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Διενέργεια κυστεοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, τοποθετείται μια μικρή κάμερα στην ουροδόχο κύστη για να την εξεταστεί εκτενώς και από κοντά.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία

Το συνιστώμενο πρόγραμμα θεραπείας που θα προτείνει ο γιατρός, θα εξαρτηθεί από την αιτία της ακράτειας. Μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση μπορεί να απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες. Μπορεί επίσης να συσταθούν ορισμένες ασκήσεις, όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους ή προπόνηση ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του ελέγχου της κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει την ακράτεια της ουροδόχου κύστης. Και τότε όμως υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να διαχειριστεί την κατάσταση. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει στον ασθενή να:

 • Προσαρμόσει τη διατροφή ή την πρόσληψη υγρών του
 • Διατηρήσει ένα καθαρό και καλά φωτισμένο μονοπάτι προς το μπάνιο
 • Χρησιμοποιήσει απορροφητικάεσώρουχα ή μαξιλάρια
 • Κάνει προγραμματισμένα διαλείμματα για μπάνιο

Πρόληψη της ακράτειας ούρων

Δεν μπορούν να αποτραπούν όλες οι περιπτώσεις ακράτειας ούρων, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορεί να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξής της. Και σε αυτή την περίπτωση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί. Για παράδειγμα είναι σημαντικά τα ακόλουθα:

 • Διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους
 • Τακτική άσκηση
 • Ισορροπημένη διατροφή
 • Περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
 • Αποφυγή καπνίσματος

Διάβασε ακόμα: Ακράτεια ούρων: Αυτές είναι οι συστάσεις των ειδικών του Χάρβαρντ για να την προλάβεις Διάβασε ακόμα: 10 φυσικές λύσεις αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i