Πού βρισκόμαστε με το εμβόλιο και τη θεραπεία για τον κορονοϊό; Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος απαντά

Αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη τη ανάσα τη θεραπεία για τον κορονοϊό. Είναι σίγουρο, θα έρθει!

corona-virus-map-and-vial-with-corona-virus-covid19-picture-id1212563715 Bill Oxford

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή τη θεραπεία για τον κορονοϊό. Δοκιμάζουν συνδυασμούς φαρμάκων που είναι εγκεκριμένα για άλλα νοσήματα και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Όπως όλα δείχνουν η θεραπεία για τον κορονοϊό θα έρθει πιο γρήγορα από το εμβόλιο για τη νόσο. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος μας εξηγεί πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Τι γίνεται με το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Έχουμε μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. Πρόκειται για την έναρξη κλινικής δοκιμής φάσης 1 στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington (KPWHRI) στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία mRNA-1273 και στη μελέτη αναμένεται να ενταχθούν 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών. Οι νεότερες τεχνολογίες πλατφόρμας και οι συνεργασίες βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών επιταχύνουν σημαντικά τη φάση των προκλινικών μελετών και επιπλέον κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν και στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Γερμανία φαίνεται να ηγείται της προσπάθειας με την έναρξη κλινικών δοκιμών στα τέλη του επόμενου μήνα. Ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δρ Anthony Fauci έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον SARS-CoV-2 αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Οι εξελίξεις για τη θεραπεία για τον κορονοϊό

Όπως φαίνεται, η λοίμωξη από τον κορονοϊό έχει 2 φάσεις. Κατά την πρώτη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού που διαρκεί αρκετές ημέρες παρουσιάζονται συνήθως ήπια συμπτώματα. Αυτά οφείλονται στην άμεση κυτταροπαθογενετική δράσης του ιού και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού απέναντι στο νέο παθογόνο.

Οι δοκιμές για θεραπεία για τον κορονοϊό στην πρώτη φάση της νόσου

Η θεραπεία που φαίνεται πως έχει όφελος σε αυτή τη φάση είναι τα αντιικά φάρμακα όπως η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η ρεμδεσιβίρη και το φάρμακο κατά της ελονοσίας, η υδροξυχλωροκίνη. Η ομάδα του Dr. Didier Raoult στη Μασσαλία δημοσίευσε (17/03/20) τα αποτελέσματα μιας σειράς ασθενών με Covid-19 (Gautret et al. International Journal of Antimicrobial Agents 17Mar20) που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη. Σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε το φάρμακο, οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη είχαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου την 6η ημέρα της θεραπείας. Επιπλέον φάνηκε ότι η προσθήκη αζιθρομυκίνης ενισχύει το παρατηρούμενο όφελος. Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αναμένονται ώστε να επιβεβαιωθούν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Είναι αναγκαίο να αναμένουμε τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες» τονίζει ο καθηγητής.

Μόλις πρόσφατα Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαβιπιραβίρης, ενός αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην Κίνα έναντι του ιού της γρίπης. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν φαβιπιραβίρη ήταν αρνητικοί στο τεστ για τον SARS-CoV-2 σε 4 ημέρες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρειάστηκαν 11 ημέρες.

Οι Baron και συνεργάτες σημειώνουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό International Journal of Antimicrobial Agents 13Mar2020 ότι ένα επιπλέον αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται κατά της σταφυλοκοκκικής λοίμωξης, η τεικοπλανίνη, μπορεί να έχει δραστικότητα απέναντι στον SARS-CoV-2.

Οι δοκιμές για θεραπεία για τον κορονοϊό στη δεύτερη φάση της νόσου

Η δεύτερη φάση είναι η ειδική ανοσία που πλέον αντιμετωπίζει τον ιό και οδηγεί σε πτώση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της λοίμωξης μπορεί να παρατηρηθεί μία κατάσταση, η δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοιστιοκυττάρωση . Αυτή χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών (καταιγίδα κυτοκινών) η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς (Young et al. JAMA 3Mar2020). Σε αυτή ακριβώς τη φάση της νόσου φαίνεται να έχει ρόλο η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), όπως η τοσιλιζουμάμπη, η σαριλουμάμπη και το νεότερο αντι-IL6 μονοκλωνικό αντίσωμα TZLS-501.

Άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες με πιθανό όφελος είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της ιντερλευκίνης 1 (ανακινρα) και έναντι των JAK κινασών. Επιπλέον, σε ασθενείς που αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS) η χορήγηση μεθυλπρεδνιζολόνης μπορεί να έχει όφελος στην έκβαση της νόσου, σύμφωνα με μελέτη των Wu και συνεργατών στο περιοδικό JAMA Internal Medicine 13Mar2020.

Τέλος, σημειώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 18/03/20 σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς που λαμβάνουν ιμπουπροφαίνη.

Διάβασε επίσης: Αυξημένες ανάγκες για αίμα – 3 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αιμοδοσία και τον κορονοϊό

Διάβασε επίσης: Στη μάχη του κορονοϊού: Διάβασε τι λέει η λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i