Φάρμακα για ρευματικά νοσήματα: Πώς τα αποθηκεύουμε σωστά

Παίρνεις φάρμακα για ρευματικά νοσήματα; Να ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα αποθηκεύεις.

φαρμακείο σπιτιού

Η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), επισημαίνει όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Παίρνεις φάρμακα για ρευματικά νοσήματα; Να πώς πρέπει να τα αποθηκεύεις

Τα περισσότερα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, στους 20-25°C. Ορισμένα αντέχουν λίγο παραπάνω, το πολύ έως 30°C και σε σκιά, ενώ ορισμένα θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Οι ασθενείς με κάποιο ρευματικό νόσημα συνήθως έχουν περισσότερες από μία παθήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πέραν της μιας θεραπείας. Οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα και λαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τη φροντίδα του εαυτού τους, αλλά και με τις θεραπείες τους. Σχετικά με τα διάφορα σκευάσματα τα οποία λαμβάνουν, θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Η θερμοκρασία και η υγρασία είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή αποθήκευση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της σύστασης και η καταλληλότητα προς χρήση.

Σωστή φύλαξη για τους βιολογικούς παράγοντες και τα βιοομοειδή

Οι βιολογικοί παράγοντες όπως και τα βιοομοειδή είναι σκευάσματα που περιέχουν θερμοευαίσθητες ουσίες, χρειάζονται συντήρηση σε ψυγείο, του οποίου η θερμοκρασία ελέγχεται και διατηρείται εντός των ορίων που αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών του εκάστοτε φαρμάκου. Η μεταφορά τους θα πρέπει να γίνεται ομοίως με ψυχρή αλυσίδα και να αποφεύγεται το πιθανώς αλλοιωμένο φάρμακο να εισέρχεται στον οργανισμό λόγω κακής συντήρησης. Σε ταξίδια διάρκειας μικρότερης από 3 ώρες συνήθως χρησιμοποιούνται μονωμένοι περιέκτες με παγοκύστες ή gel packs. Τα φάρμακα δε θα πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτόν το λόγο δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα μέσα στο μπάνιο ή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και τα αποθηκεύουμε μακριά από τα μάτια της κουζίνας και κάθε είδους πηγή θερμότητας. Ένα αλλοιωμένο φάρμακο είναι λιγότερο δραστικό και ασφαλές.

Προσοχή

Εάν διαπιστώσεις ότι οι συνθήκες φύλαξης ενός φαρμάκου δεν είναι οι σωστές, μην το πετάξεις. Επικοινώνησε με την εταιρεία ή με το φαρμακοποιό σου, προκειμένου να ελεγχθεί η αντοχή του συγκεκριμένου προϊόντος σε ακραίες συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς σε σχέση με το χρόνο. Διάβασε επίσης: "Το ορμονικό μου χάος": Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i