Σπιράλ: Πώς επηρεάζουν οι ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές την εμμηνόπαυση;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντισύλληψη στην προεμμηνόπαυση.

BeFunky-collage

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης με τις ενδομήτριες συσκευές όπως το Mirena (IUD). Μερικοί πιστεύουν ότι το σπιράλ ή ενδομήτριο σπείραμα καλύπτει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή ότι κάνει αυτή την αλλαγή της ζωής ευκολότερη.

Τα σπιράλ δεν επηρεάζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Το σπιράλ καταστέλλει μερικώς την ωογένεση - η απελευθέρωση ενός ωαρίου από το θυλάκιό του - για να εμποδίσει πιθανή εγκυμοσύνη. Είναι λογικό ότι η απελευθέρωση λιγότερων ωαρίων θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ήδη υπαρχόντων και θα καθυστερήσει έτσι η εμμηνόπαυση, σωστά; Λάθος. Ακόμα κι αν δεν έχει μια γυναίκα ωορρηξία, χάνει σταθερά ωοθυλάκια καθώς μεγαλώνει. Το Mirena - ή οποιοδήποτε άλλο είδος αντισυλληπτικού - δεν φαίνεται να επηρεάζει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση.

Μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο διαχειρίσιμα

Το σπιράλ μπορεί να βελτιώσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, τη βαριά αιμορραγία. Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης (περιεμμηνόπαυση), τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης έχουν συνεχώς διακυμάνσεις. Αυτά τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών μπορούν να κάνουν τις περιόδους πιο ήπιες ή επίπονες από το συνηθισμένο. Μεγάλο μέρος των γυναικών που είναι περιεμμηνοπαυσιακές έχουν βαριές περιόδους. Το σπιράλ τις καθιστά πιο ήπιες, επαναφέροντας ένα πιο φυσιολογικό μοτίβο ροής.

Ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τα συμπτώματα

Οι ορμονικές ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές όπως το Mirena μπορεί να κάνουν τις περιόδους ελαφρύτερες. Μερικές γυναίκες με ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές σταματούν να έχουν περίοδο συνολικά. Εάν οι περίοδοι σταματήσουν, μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εμμηνόπαυση. Το σπιράλ μπορεί επίσης να προκαλέσει μερικά συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης και των ακανόνιστων περιόδων. Αλλά μια ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή δε πρέπει να επηρεάσει άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Απελευθερώνει μόνο προγεστερόνη, όχι οιστρογόνα. Καθώς το επίπεδο οιστρογόνων μειώνεται φυσικά, μια γυναίκα μπορεί να περιμένει ότι θα αντιμετωπίσει  συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, προβλήματα ύπνου και ξεπλυμένο δέρμα. Το σπιράλ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εκτός των συνηθισμένων Μερικά άλλα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν που κάνουν πολλές γυναίκες να αναρωτιούνται αν περνούν εμμηνόπαυση - ή δεύτερη εφηβεία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην προγεστερόνη του Mirena και είναι:

  • Ευαίσθητο στήθος
  • Πονοκέφαλος
  • Κράμπες ή πυελικός πόνος

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εμμηνόπαυση ακόμα και αν χρησιμοποιείται σπιράλ

Συνήθως δεν χρειάζονται εξετάσεις για να διαγνωστεί η εμμηνόπαυση. Όταν η περίοδος σταματά για 12 ολόκληρους μήνες, μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση. Αλλά δεδομένου ότι η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή σταματά τις περιόδους, χρειάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο. Ο γιατρός μπορεί να κάνει στην ασθενή που παρακολουθεί μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH) και των οιστρογόνων. Η FSH βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και της παραγωγής ωαρίων. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα FSH αυξάνονται ενώ τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Μια εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές επιπέδων. Τα επίπεδα FSH μπορεί να αυξάνονται και να πέφτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, οπότε ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μερικές εξετάσεις αίματος με την πάροδο του χρόνου. Θα ελέγξει επίσης για συμπτώματα όπως εξάψεις για να καθορίσει αν μια γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μερικών από αυτά τα συμπτώματα και να εξομαλύνει τη μετάβαση Το σπιράλ μπορεί να ελαφρύνει τη μηνιαία αιμορραγία, αλλά δεν ανακουφίζει από άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για αυτό, μπορεί μια γυναίκα να στραφεί στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Αυτή βοηθά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως:

  • Εξάψεις
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Κολπική ξηρότητα
  • Αδύναμα οστά

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει δύο μορφές:

  • Θεραπεία μόνο με οιστρογόνα για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή
  • Οιστρογόνα και προγεστερόνη για γυναίκες που έχουν μήτρα

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν είναι τέλεια. Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος, καρκίνου του μαστού και πολλά άλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης για το μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει την ασθενή του αποφασίσει αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ενεργεί ως αντισύλληψη

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Και τα δύο πρέπει να αποτρέπουν την εγκυμοσύνη, σωστά; Όχι. Κάθε τύπος χαπιού λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο έλεγχος των γεννήσεων αποτρέπει την εγκυμοσύνη με την παράκαμψη της απελευθέρωσης ορμονών του σώματος για να σταματήσει την ωογένεση. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντικαθιστά μερικά ή όλα τα οιστρογόνα που χρησιμοποιεί το σώμα, αλλά δεν θα σταματά την ωορρηξία. Έτσι, εάν μια γυναίκα δεν είναι πλήρως στην εμμηνόπαυση, μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και αν είναι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Για να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη, υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
  • Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αλλά με χρήση προφυλακτικού ή άλλης μεθόδου αντισύλληψης μέχρι την πλήρη εμμηνόπαυση.

Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει με ασφάλεια η χρήση μιας ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής και άλλων μορφών αντισύλληψης μόλις γίνει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση Ακόμα κι αν η γονιμότητα μειώνεται στη δεκαετία των 40, υπάρχουν ακόμη οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, μέχρι να μπει μια γυναίκα πλήρως στην εμμηνόπαυση. Για να αποφευχθεί μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, χρειάζεται να γίνεται χρήση της ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής μέχρι να περάσει τη μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση, που είναι περίπου τα 51 έτη. Εάν εξακολουθεί να έχει περιόδους, πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο αφού σταματήσουν για να αφαιρέσει την ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή ή να μεταβεί σε μια άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, όπως τα προφυλακτικά ή τα αντισυλληπτικά χάπια.

Για παραπάνω ασφάλεια, είναι καλό να αφήνει μια γυναίκα την ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή να λήξει

Εάν μια γυναίκα δεν είναι σίγουρη ότι είναι στην εμμηνόπαυση, καλό είναι να αφήνει την ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή της να λήγει. Οι χάλκινες ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές διαρκούν 10 χρόνια. Το Mirena και άλλες ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές με βάση την προγεστερόνη θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 5 χρόνια.

Η διαδικασία αφαίρεσης έχει την ίδια περίπου αίσθηση με την εισαγωγή

Αν και η αίσθηση είναι παρόμοια, η διαδικασία αφαίρεσης είναι συνήθως ευκολότερη από την εισαγωγή. Η διαδικασία είναι:

  • Η γυναίκα ξαπλώνει στο τραπέζι με τα πόδια ψηλά
  • Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα μητροσκόπιο για να ανοίξει αργά το κολπικό κανάλι
  • Μετά τον εντοπισμό της ενδομήτριας συσκευής, ο γιατρός τραβά απαλά τη χορδή
  • Η συσκευή γλιστρά έξω από τον κόλπο
  • Εάν δεν βγει με την πρώτη προσπάθεια, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα όργανο για να το αφαιρέσει.
  • Μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί κάποιες κράμπες για ένα λεπτό περίπου μετά την αφαίρεση της ενδομήτριας συσκευής.

Συμπερασματικά

Μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης μπορεί να ελαφρύνει ή ακόμα και να σταματήσει τις περιόδους, καθιστώντας δύσκολο να καταλάβει μια γυναίκα αν είναι στην εμμηνόπαυση. Θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της εάν παρουσιάσει συμπτώματα που είναι ασυνήθιστα για εκείνη όπως είναι οι επίπονες περίοδοι, οι πονοκέφαλοι, οι εναλλαγές της διάθεσης, η κατάθλιψη, η κολπική ξηρότητα και ο πυελικός πόνος. Διάβασε ακόμα: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις! Διάβασε ακόμα: Η εμμηνόπαυση είναι τα νέα 40! (…λέει η health editor Ελένη Δασκαλάκη)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i