Συμπτώματα κορονοϊού: Πονάει ο λαιμός μου και βήχω, τι πρέπει να κάνω;

Εάν νιώθεις συμπτώματα κορονοϊού, η βασική οδηγία είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να σε κατευθύνει.

first-my-head-and-now-my-throat-picture-id667855220

Η επιδημία της γρίπης σε λίγο ξεκινά. Και εδώ ίσως αρχίσει μια ακόμη πιο απαιτητική περίοδος, αφού όταν νιώθουμε κάποια συνηθισμένα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, βήχα ή ανεβάσουμε πυρετό δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν είναι μια κοινή ίωση, γρίπη ή SARS-COV-2.

Όπως εξακολουθούν να τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 80-85% αυτών που θα κολλήσουν κορονοϊό θα έχουν ήπια συμπτώματα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, οποιαδήποτε συμπτώματα ίωσης αυτή την εποχή, πρέπει να αξιολογούνται από τον γιατρό σου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτωματολογία όπως:

  • πυρετό
  • βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνο στους μυς (μυαλγίες) και
  • καταβολή.

Διάβασε επίσης: Νέος κορονοϊός: Πώς «επιτίθεται» στο σώμα, τα συμπτώματα και γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο;

Έχω βήχα και δέκατα: Τι πρέπει να κάνω;

Εάν νιώθεις ήπια συμπτώματα, και δεν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστείς ιατρική βοήθεια, τηλεφώνησε όμως στο γιατρό σου. Μην πας στο ιατρείο του, μην πας στο νοσοκομείο! Απλά κάνε ένα τηλέφωνο. Δεν έχεις προσωπικό παθολόγο γιατί πάντα πήγαινες στα δημόσια συστήματα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μπορείς απλά να τηλεφωνήσεις σε έναν οποιοδήποτε παθολόγο. Όλοι θα σε βοηθήσουν σε αυτή τη φάση που περνάμε. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή/και νιώθεις πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ζαλάδα και έχεις υψηλό πυρετό, κάλεσε αμέσως στην τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, 1135 ή τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση;

Διάβασε επίσης: Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορονοϊός: Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί τι ισχύει και πώς θα προστατευτούμε

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Διάβασε επίσης: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Στη συνέχεια ακολούθησε με πειθαρχία τις οδηγίες του γιατρού σου ή των ειδικών του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να μείνεις για 14 ημέρες στο σπίτι και να μην έρχεσαι -όσο είναι δυνατό- σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειας, εάν δεν ζεις μόνη σου. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες, είναι σημαντικό να τηρήσεις αυτή την 14ήμερη προφύλαξη.

Διάβασε επίσης: Ποιο αντιπυρετικό για τον κορονοϊό να πάρω αν πιστεύω ότι έχω κολλήσει;

Διάβασε επίσης: Το ζεστό μπάνιο προστατεύει από τον κορονοϊό; Απαντήσεις και μύθοι για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό;

Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα δοκιμάζουν τη χορήγηση γνωστών κατηγοριών φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν βαριά. Τα νέα από την ιατρική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται να πάρουν κάποια ειδική θεραπεία. Η παρακεταμόλη για τον πυρετό και τις μυαλγίες είναι το πρώτης επιλογής φάρμακο για να νιώσεις καλύτερα.

Φρόντισε να μένεις στο κρεβάτι, πίνε πολλά υγρά και τρώγε ελαφριά αλλά θρεπτικά γεύματα, όσο είναι δυνατό.

Να θυμάσαι, όσο τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών όλα θα πάμε καλά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i