Συμπτώματα κορονοϊού: Πονάει ο λαιμός μου και βήχω, τι πρέπει να κάνω;

Εάν νιώθεις συμπτώματα κορονοϊού, η βασική οδηγία είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να σε κατευθύνει.

20.03.2020

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Πόνος στο λαιμό; Δοκίμασε το «γιατρικό» της health editor

Η επιδημία της γρίπης τελειώνει, όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος νιώσει τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού, είναι πιθανό να έχει όντως κολλήσει COVID-19. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται όπως δείχνουν οι αναλύσεις τον ειδικών στην κοινότητα και αναμένεται πως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα κολλήσει. Ωστόσο, όπως και πάλι τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 80-85% αυτών που θα κολλήσουν κορονοϊό θα έχουν ήπια συμπτώματα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. (Κι αν εδώ αναρωτιέσαι «και γιατί τότε μένουμε σπίτι», υπάρχει απάντηση. Με τρόπο αυτό θα περιορίσουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και θα προστατέψουμε από τον κορονοϊό ανθρώπους που αν κολλήσουν θα κινδυνέψει η ζωή τους.)

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτωματολογία όπως:

  • πυρετό
  • βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνο στους μυς (μυαλγίες) και
  • καταβολή.

Διάβασε επίσης: Νέος κορονοϊός: Πώς «επιτίθεται» στο σώμα, τα συμπτώματα και γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο;

Έχω βήχα και δέκατα: Τι πρέπει να κάνω;

Εάν νιώθεις ήπια συμπτώματα, και δεν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστείς ιατρική βοήθεια, τηλεφώνησε όμως στο γιατρό σου. Μην πας στο ιατρείο του, μην πας στο νοσοκομείο! Απλά κάνε ένα τηλέφωνο. Δεν έχεις προσωπικό παθολόγο γιατί πάντα πήγαινες στα δημόσια συστήματα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μπορείς απλά να τηλεφωνήσεις σε έναν οποιοδήποτε παθολόγο. Όλοι θα σε βοηθήσουν σε αυτή τη φάση που περνάμε. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή/και νιώθεις πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ζαλάδα και έχεις υψηλό πυρετό, κάλεσε αμέσως στην τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, 1135 ή τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση;

Διάβασε επίσης: Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορονοϊός: Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί τι ισχύει και πώς θα προστατευτούμε

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Διάβασε επίσης: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Στη συνέχεια ακολούθησε με πειθαρχία τις οδηγίες του γιατρού σου ή των ειδικών του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να μείνεις για 14 ημέρες στο σπίτι και να μην έρχεσαι -όσο είναι δυνατό- σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειας, εάν δεν ζεις μόνη σου. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες, είναι σημαντικό να τηρήσεις αυτή την 14ήμερη προφύλαξη.

Διάβασε επίσης: Ποιο αντιπυρετικό για τον κορονοϊό να πάρω αν πιστεύω ότι έχω κολλήσει;

Διάβασε επίσης: Το ζεστό μπάνιο προστατεύει από τον κορονοϊό; Απαντήσεις και μύθοι για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Γιατί πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνεις τεστ;

Μάθε εδώ την απάντηση. 

Υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό;

Αυτή τη στιγμή όχι. Ωστόσο οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα δοκιμάζουν τη χορήγηση αντιϊκών και άλλες κατηγορίες φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν βαριά. Τα νέα από την ιατρική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται να πάρουν κάποια ειδική θεραπεία. Η παρακεταμόλη για τον πυρετό και τις μυαλγίες είναι το πρώτης επιλογής φάρμακο για να νιώσεις καλύτερα.

Φρόντισε να μένεις στο κρεβάτι, πίνε πολλά υγρά και τρώγε ελαφριά αλλά θρεπτικά γεύματα, όσο είναι δυνατό.

Να θυμάσαι, όσο τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών όλα θα πάμε καλά.

Διάβασε επίσης: Θα περιοριστεί ο κορονοϊός την άνοιξη; Αρκεί η απομόνωση και τι γίνεται με την αιμοδοσία; Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απαντά

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός εξελίξεις: 3 νεκροί από τον κορονοϊό – Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας

Μένουμε σπίτι και μένουμε ασφαλείς, εμείς και οι αγαπημένοι μας.

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece