Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και οι διαφορετικές μορφές της

Εποχική κατάθλιψη; Επιλόχειος κατάθλιψη; Κατάθλιψη στα παιδιά; Ποια είναι τα βασικά είδη της κατάθλιψης και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για καλύτερη ψυχική υγεία.

διάθεση κατάθλιψη άγχος στεναχώρια ψυχολόγος istock

Η ψυχική υγεία είναι μια πολύ σοβαρή παράμετρος της γενικής μας υγείας. Και καθώς τα χρόνια που ζούμε η κατάθλιψη, ήπια ή πιο σοβαρή, φαίνεται να έχει ενταθεί στην κοινωνία είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε τη νόσο και τα συμπτώματα. 

Τι είναι η κατάθλιψη;

Είναι φυσικό να νιώθεις μερικές φορές πεσμένη, αν όμως έχεις κάθε μέρα κακή διάθεση, θα μπορούσε αυτό να σημαίνει κατάθλιψη. Ορίζουμε την κατάθλιψη ως ένα επεισόδιο θλίψης ή απάθειας μαζί με άλλα συμπτώματα που διαρκούν για δύο τουλάχιστον συνεχόμενες εβδομάδες και είναι αρκετά σοβαρά ώστε να διακόπτουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή μιας αρνητικής προσωπικότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας και μία ιάσιμη ιατρική κατάσταση.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Συναισθηματικά Τα πρωταρχικά συμπτώματα μιας κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση και/ή απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Δραστηριότητες που ήταν προηγουμένως ευχάριστες χάνουν τη γοητεία τους. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να κατατρύχονται από μια αίσθηση ενοχής ή ανικανότητας, έλλειψη ελπίδας και να κάνουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Σωματικά Μερικές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: Αϋπνία, και ειδικά ξύπνημα νωρίς το πρωί. Επίσης, επίμονους πόνους, πονοκεφάλους, κράμπες ή προβλήματα του πεπτικού που δεν απαλύνονται ακόμη και με θεραπεία.

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει άλλα προβλήματα υγείας να δείχνουν χειρότερα, ειδικά ό,τι σχετίζεται με χρόνιο πόνο. Τα βασικά χημικά του εγκεφάλου επηρεάζουν τόσο τη διάθεση όσο και τον πόνο. Η θεραπεία της κατάθλιψης έχει φανεί πως βελτιώνει τις συνυπάρχουσες νόσους.

Διαβάστε Επίσης

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη την όρεξη

Οι αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος είναι άλλη μία ένδειξη κατάθλιψης. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη, ενώ άλλοι χάνουν εντελώς την όρεξή τους. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους.

Επίδραση στην καθημερινότητα

Χωρίς θεραπεία, η σωματική και συναισθηματική αναστάτωση που προκαλεί η κατάθλιψη μπορεί να εκτροχιάσει καριέρες, χόμπι και σχέσεις. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να πάρουν αποφάσεις. Απομακρύνονται από ασχολίες που έβρισκαν απολαυστικές, ανάμεσά τους το σεξ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Προειδοποιητικά σημάδια για επικείμενη αυτοκτονία

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να επιχειρήσουν αυτοκτονία. Τα προειδοποιητικά σημάδια συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις περί θανάτου ή αυτοκτονίας, απειλές να βλάψουν σωματικά άλλους ή ξαφνική επιθετική ή επικίνδυνη συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος με κατάθλιψη που δείχνει σημάδια αυτοκτονικής επιθυμίας θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά. Εάν αφορά εσένα και σου περνούν σκέψεις αυτοκτονίας από το μυαλό, ζήτησε αμέσως βοήθεια.

Κατάθλιψη: Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να του συμβεί;

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει κατάθλιψη, πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν πως η γενετική παίζει κάποιο ρόλο. Εάν έχεις ένα γονιό ή αδερφό με κατάθλιψη αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσεις αυτή τη διαταραχή. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να γίνουν καταθλιπτικές.

Αιτίες της κατάθλιψης

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι τι προκαλεί την κατάθλιψη, μιας επικρατούσα θεωρία όμως είναι πως η προκαλείται από διαταραγμένη δομή του εγκεφάλου και λειτουργία των χημικών του. Τα εγκεφαλικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη διάθεση μπορεί να δουλεύουν λιγότερο αποτελεσματικά όταν κάποιος έχει κατάθλιψη. Πιστεύεται πως τα φάρμακα που τη θεραπεύουν βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, κάνοντάς τα να λειτουργούν πιο φυσιολογικά. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης πως παρότι το άγχος –όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου- μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη, θα πρέπει να είναι κανείς βιολογικά επιρρεπής προς αυτή τη διαταραχή. Άλλοι πυροδοτητές θα μπορούσαν να είναι ορισμένα φάρμακα, η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, ορμονικές αλλαγές ή ακόμη και η εποχή του χρόνου.

Εποχική κατάθλιψη

Εάν η διάθεσή σου ταιριάζει με την εποχή –ηλιόλουστη το καλοκαίρι, συννεφιασμένη το χειμώνα- μπορεί να έχεις μια μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Η SAD συνήθως παρουσιάζεται στο τέλος του φθινοπώρου και στην αρχή του χειμώνα, όταν αρχίζει να μικραίνει η διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί λένε πως η SAD επηρεάζει περίπου το 3-20% των ανθρώπων, ανάλογα με τον τόπο όπου ζουν.

Επιλόχειος κατάθλιψη 

Η μελαγχολία μετά τον τοκετό επηρεάζει έως και το 3-4% των νέων μαμάδων. Περίπου όμως το 12% των γυναικών παρουσιάζουν μια πιο έντονη κακή διάθεση που παραμένει ακόμη και καθώς μεγαλώνει το μωρό τους. Αυτή είναι γνωστή ως επιλόχειος κατάθλιψη και τα συμπτώματα είναι τα ίδια με εκείνα της κατάθλιψης. Μια σημαντική διαφορά είναι πως σε αυτή την περίπτωση διακυβεύεται και η ευημερία του μωρού. Μια καταθλιπτική μητέρα μπορεί να δυσκολεύεται επίσης να χαρεί και να δεθεί συναισθηματικά με το βρέφος της.

Η κατάθλιψη στα παιδιά

Στις ΗΠΑ, η κατάθλιψη επηρεάζει το 2% των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου και περίπου έναν στους 10 εφήβους. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών να παίζουν, να κάνουν φίλους και να είναι συνεπή στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της κατάθλιψης στους ενήλικες, αλλά κάποια παιδιά μπορεί να δείχνουν πιο θυμωμένα ή να εμπλέκονται με επικίνδυνες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Η κατάθλιψη στα παιδιά είναι μια κατάσταση που είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί.

Η διάγνωση της κατάθλιψης

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για την κατάθλιψη. Για να γίνει μια ακριβής διάγνωση, ο γιατρός βασίζεται στην περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή. Θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και τα φάρμακα που παίρνετε καθώς αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η συζήτηση για τη διάθεσή σας γενικότερα, τις συμπεριφορές και τις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθεί η βαρύτητα και το είδος της κατάθλιψης. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα για τον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i