Ιώσεις: Φακόρυζο, τζατζίκι και σαλέπι κάνουν θαύματα! Δες γιατί

Όταν έχεις ίωση δεν έχεις όρεξη αλλά χρειάζεται να προσφέρεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση.

ioseis istock

Το φαγητό περιέχει θερμίδες, οι οποίες χρησιμεύουν ως ενέργεια για τους μυς, τους ιστούς και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Όταν είσαι άρρωστη, τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλοι βιοδείκτες του ανοσοποιητικού σου "εργάζονται" όλο το εικοσιτετράωρο για να αντιμετωπίσουν τα επιβλαβή βακτήρια ή τους ιούς.

Αν και αυτοί οι μηχανισμοί συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο, μπορεί να αισθάνεσαι τη διαδικασία, επειδή νιώθεις ξαφνικά πιο κουρασμένη και αδύναμη σε σύγκριση με όταν είσαι υγιής. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσεις την ενέργειά σου, όταν είσαι άρρωστη, είναι να κοιμάσαι και να τρως τροφές κατάλληλες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.

3 άγνωστα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καλύτερα από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα

Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή λόγω λοίμωξης, η πείνα καταστέλλεται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Δαπανώντας λιγότερη ενέργεια στην πέψη, ο οργανισμός μπορεί να... αφοσιωθεί στην εξόντωση του παθογόνου εισβολέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια είναι μηδενικές, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς το τι θα φας. Πρέπει να αποφεύγεις τα πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα τα κορεσμένα, καθώς απορρυθμίζουν την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (κυρίως Α και C) και οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν υποστηρικτικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων.

Διάβασε επίσης: Κρύωμα: 5 τροφές που θα σε σώσουν και 3 που πρέπει να αποφύγεις

Ιώσεις: 7 τροφές και ροφήματα που θα σε σώσουν

τροφες_ιωση
Istock

1. Φακόρυζο 

Τα μαλακά τρόφιμα, όπως το ρύζι και οι φακές, τρώγονται πιο εύκολα από τα τραγανά ή τα τηγανισμένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα φακής για αυτό το πιάτο, αλλά οι κόκκινες και οι καφέ θα ψηθούν πιο γρήγορα. Αρωμάτισε το πιάτο σου με τριμμένο τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι.

2. Αθλητικό ρόφημα

 Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητα όταν αντιμετωπίζεις μια ίωση ή γρίπη. Ιδιαίτερα όταν η ίωση συνοδεύεται από πυρετό, επιβάλλεται η πρόσληψη ηλεκτρολυτών, τους οποίους βρίσκεις σε σημαντική ποσότητα στα αθλητικά ροφήματα.

3. Τζατζίκι

Το σκόρδο έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στην υγεία σου. Μία εκ των οποίων είναι η δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα και η αλισίνη του σκόρδου που έχει αντιμικροβιακή δράση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση σκόρδου κατά την περίοδο μιας ίωσης μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα ανάρρωσης και να μειώσει τα συμπτώματα. Για να μην το φας σκέτο, το εθνικό μας ντιπ, το τζατζίκι, μπορεί να κάνει θαύματα: έχει προβιοτικά λόγω του γιαουρτιού που ενισχύουν τη βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού σου που είναι το πεπτικό σύστημα (μικροβίωμα του εντέρου) και σκόρδο που δρα κατά των ιώσεων! 

4. Κοτόσουπα

Το ότι η κοτόσουπα μειώνει, όχι μόνο τα ενοχλητικά συμπτώματα της ίωσης, όπως τον πονόλαιμο και το μπούκωμα, άλλα και τον χρόνο της νόσησης, είναι επιβεβαιωμένο με μελέτες. Ο ζεστός ζωμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον ταλαιπωρημένο σου λαιμό ενώ βοηθά να διασπαστεί η βλέννα, η πρωτεΐνη σου προσφέρει ενέργεια και βοηθά το σώμα σου να δημιουργήσει νέα λευκά αιμοσφαίρια.

5. Σαλέπι

Το σαλέπι ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα. Πιο συγκεκριμένα, το άμυλο που περιέχει το σαλέπι σε συνδυασμό με τις ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη όταν αριαωθούν σε νερό ή γάλα δημιουργούν ένα πηχτό υγρό, κολλώδες, λόγω της ουσίας βασσαρίνη που περιέχει, το οποίο φαίνεται πως δρα ανακουφιστικά στο βήχα. Το υψηλό του θερμιδικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με την υψηλή του περιεκτικότητα σε φώσφορο και ασβέστιο μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας, να θερμάνει το σώμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

6. Smoothie με φρούτα

Ένα smoothie φρούτων είναι εύκολο να το πιει κανείς, ενώ παράλληλα θα σε ενισχύσει με θρεπτικά συστατικά. Για να φτιάξεις ένα smoothie στο σπίτι, επέλεξε δύο φρούτα εποχής και πρόσθεσε γιαούρτι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Στο τέλος, πασπάλισε με λίγο αλεσμένο λιναρόσπορο για φυτικές ίνες και πρόσθεσε μια κουταλιά από το αγαπημένο σου βούτυρο ξηρών καρπών για να αυξήσεις τις θερμίδες και να βοηθήσεις το σώμα σου να έχει ξανά ενέργεια.

7. Σαλάτα εσπεριδοειδών

Όλα τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Φτιάξε μια νόστιμη σαλάτα εσπεριδοειδών βάζοντας πορτοκάλια, κλημεντίνες και γκρέιπφρουτ σε ρόκα ή baby σπανάκι. Ρίξε φύλλα βασιλικού και περίχυσε την θρεπτική σαλάτα σου με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

Tην περίοδο των ιώσεων:

  • Τρώμε λίγο
  • Τρώμε σωστά 
  • Δεν πίνουμε αλκοόλ
  • Δεν καταναλώνουμε πολλούς καφέδες που μας αφυδατώνουν
  • Πίνουμε αρκετά υγρά

Διάβασε επίσης: Πονόλαιμος: Άμεση ανακούφιση με αυτές τις τροφές και ροφήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i