Γιατί νυστάζεις μετά τη γυμναστική; 5 tips να το αποτρέψεις

Δεν είναι μόνον η κόπωση που το προκαλεί. Το σώμα σου " μιλάει" μετά τη γυμναστική. Άκουσέ το.

sleepy istock

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νυστάζεις μετά τη γυμναστική σου, καθώς η σωματική δραστηριότητα αναγκάζει τους μυς να εξαντλούν την παροχή γλυκογόνου, με αποτέλεσμα τη μυϊκή κόπωση και τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε υπνηλία.

Όταν, λοιπόν, εξαντλείς τον εαυτό σου, οι μύες σου και ολόκληρο το σώμα σου χρειάζονται ξεκούραση, χαλάρωση και αποκατάσταση, και θα βρουν τρόπους να σου μεταδώσουν το μήνυμα. Η υπνηλία είναι το σημάδι που σου δείχνει ότι το σώμα σου χρησιμοποιείσαι τα αποθέματά του, και είναι η ώρα να ξεκουραστεί για να ανακάμψει.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες διατροφής, τρόπου ζωής και προσωπικής υγείας που μπορούν επίσης να σε οδηγήσουν στην κόπωση μετά από μια προπόνηση.

Για τον λόγο αυτό θα βρεις παρακάτω tips για να αποφύγεις την υπνηλία, αλλά και για να ετοιμάσεις σωστά το σώμα σου πριν και μετά από μία προπόνηση. Εάν, μόλις τελείωσες μία προπόνηση και νιώθεις νύστα ίσως ψάχνεις να πιεις καφέ για να σε τονώσει, αλλά πίστεψέ μας υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσεις.

5 τρόποι για να αποτρέψεις την κόπωση μετά τη γυμναστική

Διάβασε επίσης:  Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;

γυμναστικη_υπνος
istock

1. Κάνε γυμναστική μετά από έναν καλό ύπνο

Εάν έχεις επιλέξει να γυμναστείς μετά από κακό ύπνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αισθάνεσαι κουρασμένη και άτονοι τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την προπόνησή σου. Ως εκ τούτου, ίσως είναι καλύτερο να ξεκουραστείς και να φυλάξεις την προπόνησή σου για άλλη μια μέρα που θα έχεις κοιμηθεί καλύτερα. Η επαρκής ανάπαυση είναι υποχρεωτική πριν την άσκηση, ειδάλλως δεν θα δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η απόδοσή σου θα είναι μειωμένη.

2. Φρόντισε να έχεις κάνει αποκατάσταση μετά την προηγούμενη προπόνησή σου

Και πάλι, η υπερπροσπάθεια δεν θα κάνει καλό στο σώμα σου ή στα επίπεδα ενέργειάς σου, εάν δεν επιτρέψεις στους μυς σου και σε ολόκληρο το σώμα σου να ανακάμψουν. Όταν τελειώνεις μια σκληρή προπόνηση, ειδικά μία που διαρκεί 60 έως 80 λεπτά ή περισσότερο, είναι απαραίτητο να δώσεις στο σώμα τον κατάλληλο χρόνο για αποκατάσταση μέσω διατροφής, ενυδάτωσης και άλλων τακτικών.

3. Να γνωρίζεις τα όριά σου

Όταν ξεκινάς  οποιαδήποτε ρουτίνα γυμναστικής, είναι σημαντικό να κάνεις τα πράγματα ένα (κυριολεκτικό και μεταφορικό) βήμα τη φορά. Είναι σημαντικό να αυξάνεις σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σου και να αποφεύγεις να πιέζεις πολύ το σώμα σου όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα άσκησης. Η κόπωση που είναι δυσανάλογη με το επίπεδο άσκησης μπορεί να προκύψει από ιατρικές παθήσεις, επομένως η συμβουλή γιατρού είναι απαραίτητη.

4. Φάε κάτι πριν την προπόνησή σου

Για να μη δεις τα επίπεδα ενέργειάς σου να πέφτουν απότομα μετά την προπόνηση, επίλεξε να έχεις φάει προηγουμένως κάτι σχετικά εύκολο να χωνευτεί πριν από την προπόνησή σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μισή μπάρα πρωτεΐνης
  • Μισή μπανάνα
  • Τοστ
  • Ρυζογκοφρέτα με ταχίνι

5. Μην ξεχνάς το σωστό μεταπροπονητικό γεύμα

Το να τρως καλά μετά την προπόνηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τροφοδοτήσεις - ξανά-  το σώμα σου  και να ξεπεράσεις την υπνηλία μετά την προπόνηση. Η αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου με υδατάνθρακες είναι σημαντική, όπως και η κατανάλωση πρωτεϊνών για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των μυϊκών ινών.

Διάβασε επίσης: Δεν μπορείς να κοιμηθείς; 6 τροφές για να κοιμάσαι καλύτερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i