Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους και συμβουλές βελτίωσης του ύπνου με σκοπό την υποστήριξη του αδυνατίσματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου unsplash

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους είναι μια σχέση που πολλοί άνθρωποι αγνοούν. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειές σου για αδυνάτισμα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου και θα παρέχουμε συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου σου για την υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς:

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος έχει σημαντική επίδραση στις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και την πληρότητα. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου παράγει περισσότερη γκρελίνη (την ορμόνη της πείνας) και λιγότερη λεπτίνη (την ορμόνη της πληρότητας). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων: Όταν είσαι κουρασμένη, είναι πιο πιθανό να αναζητήσεις τροφές με πολλές θερμίδες για να σου δώσουν άμεσα ένα boost ενέργειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα σου και να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: Όταν είσαι κουρασμένη, είναι λιγότερο πιθανό να είσαι σωματικά δραστήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης, καθιστώντας πιο δύσκολη την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους.

Συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου για την υποστήριξη της απώλειας βάρους

Τώρα που καταλαβαίνεις πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βελτιώσεις τον ύπνο προκειμένου να υποστηρίξεις την απώλεια βάρους:

Μείνε σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σου, καθιστώντας ευκολότερο να αποκοιμηθείς και να ξυπνήσεις ανανεωμένη.

Δημιούργησε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο: Καθιέρωσε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο για να σηματοδοτήσεις στο σώμα σου ότι είναι ώρα για ύπνο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό.

Δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον ύπνο: Βεβαιώσου ότι η κρεβατοκάμαρά σου είναι δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη. Επένδυσε σε άνετα κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια και αφαίρεσε τυχόν ενοχλήσεις που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, όπως ηλεκτρονικά είδη ή κατοικίδια.

Περιόρισε τα διεγερτικά: Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς αυτά μπορεί να τον επηρεάσουν. Αντ 'αυτού, επίλεξε τσάι από βότανα ή ζεστό γάλα για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς.

Παράμεινε δραστήρια: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου. Ωστόσο, προσπάθησε να αποφύγεις την άσκηση κοντά στην ώρα που θα κοιμηθείς, μιας και αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να αποκοιμηθείς.

Ο ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό της απώλειας βάρους. Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών, στη μείωση της υπερφαγίας και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείς να βελτιώσεις τον ύπνο για να υποστηρίξεις  τους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Διάβασε επίσης σχετικά με τον ύπνο: 

Γιατί μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά ξυπνάμε μόλις πάμε στο κρεβάτι;

Μαξιλάρι ύπνου: Πώς θα διαλέξεις το σωστό για τέλειο ύπνο

Ποιο είδος μουσικής σε βοηθά να αποκοιμηθείς πιο εύκολα;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 4 ώρες ύπνου;

Εάν τελευταία δεν κοιμάσαι καλά, η αιτία μπορεί να είναι η εμμηνόπαυση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i