Πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και πόνος στην πλάτη; Κάνεις 5 λάθη λέει ο ορθοπαιδικός!

Υπάρχουν 5 αμαρτίες που εντείνουν τον πόνο στην πλάτη. Μάθε ποια είναι τα λάθη αυτά και απόφυγέ τα μέσα στην καθημερινότητά σου.

woman-with-back-pain-picture-id910926240

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, επιμελητής του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών-Κλινική Ψυχικού

(www.brilakisorthopaedics.gr).

Κράτησε την πλάτη σου σε τέλεια φόρμα αποφεύγοντας αυτές τις 5 «αμαρτίες» για τη σπονδυλική στήλη, τα 5 λάθη που μεγαλώνουν τον πόνο στην πλάτη.

1. Περνάς τη μισή μέρα μπροστά από μια οθόνη

Εννέα ώρες: τόσες περνά ο μέσος άνθρωπος σκυμμένος ή καμπουριασμένος μπροστά σε μια

οθόνη κάθε μέρα. Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ βρέθηκε πως η μανία μας να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα από smartphones και tablets δημιουργεί περισσότερους πόνους και ενοχλήσεις στους ώμους, τον αυχένα και στην πλάτη. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα, ασκήσεις για τον αυχένα και περιστασιακά να κρατάς το κινητό ή το tablet σου στο ύψος των ματιών.

Η άσκηση: Για απλή ανακούφιση του αυχένα, κράτα το κεφάλι σου για 10 δευτερόλεπτα σε καθεμία από τις ακόλουθες θέσεις: μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά. Επανάλαβέ το αυτό πέντε φορές μες στη μέρα. Αλλά και το να κάθεσαι όλη τη μέρα είναι επικίνδυνο. «Η καθιστή θέση ασκεί περισσότερη πίεση στους δίσκους και τους σπονδύλους απ’ ό,τι η όρθια θέση ή το περπάτημα» επισημαίνει ο ειδικός.

Η λύση: Μετρίασε την πίεση με μια αλλαγή στο γραφείο σου. Ξεκίνα με ένα μαξιλάρι που να στηρίζει την οσφυϊκή σου μοίρα. Μετά προσάρμοσε το κάθισμά σου ώστε η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών, οι αγκώνες και τα γόνατά σου λυγισμένα σε γωνία 90° και τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα.

Διάβασε επίσης: Πόνος στη μέση που δεν υποχωρεί; Απάντησε τις 6 ερωτήσεις του ειδικού για να μάθεις τι μπορεί να είναι

2. Αγνοείς τον κορμό σου

Όταν ακούς τη λέξη «κορμός», σκέφτεσαι κοιλιακούς. Ο κορμός σου όμως αποτελείται από πολύ περισσότερα: οι μύες της πλάτης, της μέσης, της πυέλου και των γλουτών συνεργάζονται –μαζί με τους κοιλιακούς σου– για να σου επιτρέπουν να σκύβεις, να στρίβεις, να λυγίζεις και να

στέκεσαι ίσια.

«Ο κορμός σου είναι σαν ένας γερανός που υποστηρίζει όλες σου τις κινήσεις» εξηγεί ο ειδικός. Σε αντίθεση με τα «ροκανίσματα», που εστιάζουν αποκλειστικά στους κοιλιακούς μυς, οι ασκήσεις του κορμού –προβολές, καθίσματα, «σανίδες»– δυναμώνουν τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Βάλε τες στο πρόγραμμά σου.

3. Κοιμάσαι μπρούμυτα

Έτσι, ασκείται πίεση στις αρθρώσεις και στους μυς. Αντίθετα, αν κοιμάσαι στο πλάι ή ανάσκελα, η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται και είναι σε ουδέτερη θέση. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς αλλιώς, τοποθέτησε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τα ισχία ή τα γόνατα για να μετριάσεις την πίεση σε δίσκους, συνδέσμους και μυς.

Η λύση: Ανεξάρτητα από την αγαπημένη σου στάση ύπνου, διάλεξε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας και ένα μαξιλάρι που να κρατά το κεφάλι ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική

στήλη (όταν ξαπλώνεις στο πλάι). Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet βρέθηκε πως άνθρωποι με χρόνιο πόνο στη μέση που άλλαξαν το στρώμα τους σε μέτριο είχαν λιγότερους πόνους μετά από 3 μήνες.

Το ήξερες; Το σκληρό στρώμα κάνει κακό στα ισχία και στους ώμους σου, ενώ το πολύ μαλακό καταπονεί την πλάτη και τις αρθρώσεις σου.

4. H μόδα σού δημιουργεί προβλήματα

Φυσικά, οι γόβες με πανύψηλο τακούνι απαγορεύονται, αποδεικνύεται όμως πως και τα φλατ παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

«Τα σανδάλια και οι σαγιονάρες προσφέρουν μικρή έως ελάχιστη υποστήριξη στην καμάρα. Αν τα φοράς συνεχώς, τελικά θα έχεις πόνους στην πλάτη, στα γόνατα και τα πέλματα» σημειώνει ο ειδικός.

Η λύση: Το μυστικό είναι να εναλλάσσεις στυλ στη διάρκεια της εβδομάδας –από ψηλά σε χαμηλά, από αθλητικά σε σανδάλια– και να αποφεύγεις να φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσια

κάθε μέρα.

«Τα παπούτσια θα πρέπει να ταιριάζουν καλά και να προσφέρουν καλή υποστήριξη στην καμάρα και τις φτέρνες» επισημαίνει ο ειδικός. Θα μπορούσε, επίσης, για τους πόνους στην πλάτη να ευθύνεται η τσάντα σου, ειδικά αν είναι τεράστια και την κρεμάς στον ώμο.

Η λύση: Αντικατάστησέ τη με μια κρεμαστή tote με φαρδύ λουρί που θα τη φοράς χιαστί – και ελάφρυνε το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Χειροπρακτικών, η τσάντα σου θα πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από το 10% του βάρους σου.

5. Προστατεύεις υπερβολικά την πλάτη σου

Η ξαπλωτή θέση ελαχιστοποιεί τηνπίεση στην οσφυϊκή μοίρα. Ωστόσο, όταν περνάς μια κρίση με έντονο πόνο και μένεις στο κρεβάτι για περισσότερες από δύο μέρες, χειροτερεύεις την κατάσταση.

Σε μελέτη τονίζεται ότι γυναίκες με πόνο στην πλάτη που παραμένουν δραστήριες ανακάμπτουν πιο γρήγορα.

«Οι μέτριας έντασης δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, ενισχύουν την αιμάτωση των μυών της πλάτης και ανακουφίζεται ο πόνος και το σφίξιμο» λέει ο ειδικός. Η yoga, με τις διατάσεις και την ενδυνάμωση, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης.

Έπειτα από 3 μήνες εβδομαδιαίων συνεδριών το 60% των ανθρώπων με πόνους στην πλάτη που συμμετείχαν σε μελέτη ανέφεραν λιγότερες ενοχλήσεις και το 40% ήταν σε θέση να διακόψουν τα παυσίπονα.

Βρες τον ειδικό:

Ο οξύς πόνος στην πλάτη εμφανίζεται ξαφνικά αλλά βελτιώνεται σταδιακά, ενώ ο χρόνιος χειροτερεύει και μπορεί να κρατήσει μήνες. Αν δε νιώσεις καλύτερα μετά από 3-4 ήμερες, πήγαινε στο γιατρό.

  • Εάν ο πόνος σχετίζεται με πίεση νεύρου, ίσως πρέπει να δεις χειρουργό σπονδυλικής στήλης.
  • Ο ορθοπεδικός ασχολείται με μυοσκελετικά προβλήματα.
  • Ο ρευματολόγος αντιμετωπίζει προβλήματα συστηματικών φλεγμονών των αρθρώσεων.
  • Ο φυσικοθεραπευτής και ο φυσίατρος ασχολούνται με ασκήσεις αποκατάστασης.

Διάβασε επίσης: Πόνος στην πλάτη; Μήπως φταίει η τσάντα σου; Διάβασε εδώ τα 3 tips του ειδικού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τρι, 23 Απρ 2024

Κατάθλιψη: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο τέλος;

Νεότερα δεδομένα από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, έρευνες προς καινούριες κατευθύνσεις και μια πρωτοποριακή γενιά φαρμάκων δείχνουν πως ήδη ζούμε τα πρώτα βήματα μιας επανάστασης στη θεραπεία της ασθένειας. Με τα τελευταία στατιστικά της προηγούμενης χρονιάς να βγάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση -με επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη-, φαίνεται πως αυτά τα καλά νέα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i