Τι είναι το sleepy girl mocktail; Μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο σου;

Εάν υπήρχε μια γρήγορη λύση που να εγγυάται έναν καλύτερο και ποιοτικό ύπνο, θα την έκανες; Δες τι προσφέρει το sleepy girl mocktail.

moctail istock

Είναι το sleepy girl mocktail του TikTok μια "θεραπεία" για την αϋπνία ή ένα ισχυρό placebo; Οι ειδικοί εξετάζουν τι λέει η επιστήμη για την κατανάλωση χυμού βύσσινου για έναν ήρεμο ύπνο.

Υπάρχει καλύτερος ύπνος (και τον θέλουμε)

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά wellness hack της εποχής μας. Όλοι θέλουν έναν καλύτερο ύπνο, χωρίς διακοπές, από αυτόν που έχουν τώρα.

Η αϋπνία, η υπνική άπνοια, ο ανεπαρκής ύπνος, η υπνηλία, το ροχαλητό, η κακή ποιότητα ύπνου, επίσης η Νόσος Γουίλις-Έκμπομ (σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ) είναι κάποια από τα προβλήματα ύπνου που δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Πολλοί είναι που αναζητούν στο διαδίκτυο διάφορες λύσεις για να απολαμβάνουν έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, βάζοντας συχνά στην άκρη τις παλιές δοκιμασμένες μεθόδους.

Το sleepy girl mocktail κάνει τον γύρο του TikTok τους τελευταίους μήνες, με τους δημιουργούς του να ισχυρίζονται ότι είναι η απόλυτη τάση για την νυχτερινή σου προετοιμασία πριν τον ύπνο.

Δες και αυτό: Πόσο ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά και πως θα πετύχεις τον καλύτερο ύπνο σήμερα κιόλας;

Η συνταγή του "sleepy girl mocktail"

Η συνταγή είναι απλή: σκόνη μαγνησίου αναμειγνύεται σε καθαρό χυμό βύσσινου (ή και κερασιού) και συμπληρώνεται με σόδα και σπόρους ροδιού. Μοιάζει λίγο με τη διαδικασία παρασκευής ενός Aperol spritz, αν προσθέσεις ένα ενεργειακό συμπλήρωμα, η διαφορά είναι ότι αυτό το mocktail έχει σκοπό να σε κάνει να κοιμηθείς και όχι να σε κρατήσει ξύπνια.

 

Το συγκεκριμένο ρόφημα έγινε viral όταν η δημιουργός Gracie Norton (@gracie_norton) δημοσίευσε ένα βίντεο με το να ανακατεύει το παρασκεύασμα στο TikTok τον Μάρτιο του 2023, πριν δημοσιεύσει τη συνταγή τον Νοέμβριο.

Η Norton λέει ότι δεν πίνει το mocktail κάθε βράδυ, παρά μόνο στο τέλος της περιόδου της (όταν η ίδια προσωπικά δυσκολεύεται να κοιμηθεί).

Ωφελούν τα mocktails την υγεία μας;

Όσο κι αν είναι viral τα συγκεκριμένα mocktail οι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι για το πόσο καλό κάνουν.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010 διαπίστωσε ότι ο χυμός από βύσσινα "μπορεί να βελτιώσει μέτρια τον ύπνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία". Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με άλλα φυσικά προϊόντα για την αϋπνία, όπως η ρίζα βαλεριάνας και η μελατονίνη (σε ορισμένες περιπτώσεις). Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά λιγότερα από εκείνα για τις θεραπείες της αϋπνίας που βασίζονται σε τεχνικές προαγωγής ύπνου και γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.

Τα οφέλη του μαγνησίου είναι αποδεδειγμένα από μια σειρά από μελέτες που έγιναν δείχνουν ότι μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες, οδηγώντας σε έναν βελτιωμένο ύπνο, σύμφωνα με το Medical News Today.

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για τη μυϊκή σύσπαση και τη μυοσκελετική υγεία, το οποίο προσλαμβάνεις από τα τρόφιμα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μια διατροφή χωρίς αρκετό μαγνήσιο (το οποίο δεν υπάρχει φυσικά στο σώμα, επομένως πρέπει να καταναλωθεί), αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, διαβήτη ή οστεοπόρωση. Συχνά συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν μυϊκές κράμπες οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για το sleepy girl mocktail, ο Dr Pieter Cohen, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι αυτά τα παρασκευάσματα βασίζονται λιγότερο στην επιστήμη κα περισσότερο στη... μαγική σκέψη!  Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό. Η δύναμη του εικονικού φαρμάκου (placebo) είναι καλά τεκμηριωμένη, με το Harvard Health να αναφέρει ότι "η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ένα placebo μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις παραδοσιακές θεραπείες".

Διάβασε: Οι τροφές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου άμεσα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i