Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνεις βάρος

Η απώλεια βάρους είναι συχνά ένα περίπλοκο και απαιτητικό ταξίδι, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνεις βάρος;

γυναίκα που έχει χάσει λίπος istock

Παρά τις κοινές παρανοήσεις, το λίπος δεν εξαφανίζεται ως διά μαγείας. Η διαδικασία της απώλειας βάρους αποτελείται από μια συναρπαστική σειρά βιοχημικών αντιδράσεων μέσα στο σώμα σου.

Γνωρίζοντας πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνεις βάρος μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις πώς το σώμα σου καίει λίπος και γιατί ορισμένοι τρόποι απώλειας βάρους λειτουργούν καλύτερα από άλλους.

Ποιος είναι ο σωστός ρυθμός απώλειας λίπους και τι είναι η κέτωση

Πώς λειτουργεί η διαδικασία απώλειας λίπους

Όταν καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις, το σώμα σου αξιοποιεί τα αποθέματα λίπους του για ενέργεια. Αυτό ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση, όπου τα λιπώδη κύτταρα απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους στην κυκλοφορία του αίματος για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Αυτά τα λιπαρά οξέα ταξιδεύουν σε ιστούς όπως οι μύες, όπου καίγονται για ενέργεια.

Ωστόσο το λίπος δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Αντίθετα, μετατρέπεται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία εκπνέεις ή εκκρίνεις μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Έτσι, όταν χάνεις τα περιττά κιλά, στην πραγματικότητα εκπνέεις πολλά από αυτά!

Όταν κάνω δίαιτα και γυμνάζομαι, πού πάει το λίπος;

Όταν κάνεις δίαιτα, το σώμα σου παίρνει για ενέργεια από το απόθεμα λίπους. Διασπά το λίπος σε λιπαρά οξέα και γλυκερίνη, τα οποία είναι σαν μικρά πακέτα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σου για να δυναμώσει. Αυτά αποστέλλονται στην κυκλοφορία του αίματός σου και λαμβάνονται από τα κύτταρα για να σε κρατήσουν σε κίνηση.

Όταν γυμνάζεσαι, το σώμα σου εκτοξεύει την καύση λίπους σε υψηλή ταχύτητα, ειδικά όταν οι μύες θέλουν περισσότερη ενέργεια. Οι μύες παίρνουν λιπαρά οξέα και γλυκόζη για να τροφοδοτήσουν την προπόνησή σου, κάνοντας τη διαδικασία διάσπασης του λίπους πιο γρήγορη και πιο έντονη από την απλή δίαιτα.

Πού χάνεται πρώτα το λίπος;

Το μοτίβο της απώλειας λίπους διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, τα επίπεδα ορμονών και ο γενικός τρόπος ζωής. Ωστόσο, μια κοινή τάση είναι ότι το λίπος τείνει να χάνεται από τις περιοχές όπου είναι πιο εύκολα διαθέσιμο, πράγμα που συχνά σημαίνει στα άκρα και στο πρόσωπο.

Έτσι, περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια μπορεί να παρουσιάσουν αρχική απώλεια λίπους πριν από την περιοχή της κοιλιάς ή άλλες περιοχές όπου το λίπος τείνει να είναι πιο επίμονο. Ωστόσο, δεν υπάρχει σταθερός κανόνας και η απώλεια λίπους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η ιδανική διατροφή για κάψιμο λίπους (επιλογές για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i