
Υπάρχουν γλυκά που σε κερδίζουν από το πρώτο κομμάτι, και η καρυδόπιτα είναι σίγουρα ένα από αυτά. Η μυρωδιά του καρυδιού, η αφράτη υφή και η πλούσια γεύση της, ξυπνούν αναμνήσεις από σπιτικές κουζίνες και οικογενειακά τραπέζια. Αν, όμως, θέλεις κάτι πιο ελαφρύ, χωρίς να χάσεις τίποτα από την απόλαυση, υπάρχει λύση! Αυτό το κέικ με καρύδι και χουρμάδες έχει όλα όσα αγαπάς στην παραδοσιακή καρυδόπιτα, αλλά χωρίς ζάχαρη, χωρίς περιττές θερμίδες και χωρίς τύψεις.
Είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε ώρα της ημέρας: να το απολαύσεις με τον καφέ σου το πρωί, ως σνακ στο γραφείο ή σαν ένα γλυκό επιδόρπιο μετά το φαγητό. Τα καρύδια του χαρίζουν πλούσια γεύση και σε γεμίζουν με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καρδιά και το μυαλό σου. Οι χουρμάδες, από την άλλη, δίνουν φυσική γλυκύτητα και ενέργεια, αντικαθιστώντας τέλεια τη ζάχαρη. Με απλά υλικά και λίγα λεπτά προετοιμασίας, μπορείς να έχεις ένα σπιτικό γλυκό που μυρίζει φροντίδα και ισορροπία.
Κέικ σαν καρυδόπιτα συνταγή
Υλικά:
- 240 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 140 ml γιαούρτι
- 50 ml λάδι
- 150 γρ. καρύδια, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
- 100 ml χλιαρό γάλα
- 2 αυγά
- 1 φακελάκι βανίλια
- 280 γρ. χουρμάδες
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
1) Βάλε τους χουρμάδες σε ένα μπολ μαζί με το γάλα και άφησέ τους να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά.
2) Πολτοποίησέ τους με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνουν ένα λείο, καραμελένιο μείγμα.
3) Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα υγρά υλικά: το γιαούρτι, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια.
4) Πρόσθεσε τα στερεά υλικά, αλεύρι, σόδα, κανέλα, κάρδαμο, αλάτι και ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακάτεψε απαλά.
5) Ρίξε το μείγμα των χουρμάδων μέσα στο μπολ και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
6) Πρόσθεσε τα καρύδια και ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα.
7) Στρώσε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίξε το μείγμα. Αν θέλεις, πασπάλισε με λίγες σταγόνες μαύρης σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.
8) Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170–180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
9) Άφησέ το να σταθεί για μία ώρα πριν το κόψεις. Έτσι θα κρατήσει τη ζουμερή του υφή και το άρωμα του πορτοκαλιού και των μπαχαρικών θα αναδειχθούν τέλεια.
Απόλαυσέ το ζεστό ή κρύο. Eίναι τόσο ελαφρύ και αρωματικό, που θα γίνει το αγαπημένο σου "χωρίς ζάχαρη" γλυκό!
Διάβασε επίσης:
Η πιο υγιεινή μηλόπιτα - χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο
Κέικ μούστου με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς - παραδοσιακή συνταγή
Γλυκιά καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο (και vegan και χωρίς γλουτένη)!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr