Νέα (υπέροχη) έρευνα: Ό,τι είναι νόστιμο ΔΕΝ παχαίνει!

Ο Αμερικανός Alexander Woollcott είχε πει κάποτε πως "τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν.». Ε, λοιπόν οι επιστήμονες σήμερα τον διαψεύδουν ως προς το τελευταίο.

μπεργκερ

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Physiology and Behavior, ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων «Monell» στη Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Τορντοφ, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να καταγράψουν τον ρόλο της γεύσης στην υπερφαγία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αρχικά, «δίδαξαν» σε μια ομάδα εργαστηριακών ποντικιών να τους αρέσουν τρόφιμα με λιπαρή ή γλυκιά γεύση, χωρίς θρεπτική αξία. Αυτό επετεύχθη με την χορήγηση δύο γευμάτων, το ένα ήταν απλή τροφή για τρωκτικά και το άλλο η ίδια τροφή αλλά με σουκραλόζη. Μια άλλη ομάδα ποντικιών μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα σε ένα μπολ απλής τροφής και ένα με τροφή που είχε αναμιχθεί με παραφίνη, επίσης χωρίς θερμίδες.

Τα πειραματόζωα αγνόησαν και στις δυο περιπτώσεις τις σκέτες τροφές και προτίμησαν εκείνες με την γλυκιά ή λιπαρή γεύση, γεγονός που τεκμηριώνει ότι τα εύγεστα τρόφιμα, ακόμα και χωρίς θερμίδες, είναι όντως πιο ελκυστικά.

diatrofi-gia-akmi-2

Στην επόμενη φάση, άλλες ομάδες ποντικιών υποβλήθηκαν σε ένα από τρία διατροφικά σχήματα για έξι εβδομάδες: μια έφαγε σκέτη τροφή, μια άλλη τροφή με σουκραλόζη κα μια τροφή με παραφίνη. Στο τέλος του πειράματος, οι ομάδες που είχαν φάει τροφή με λιπαρή ή γλυκιά γεύση δεν ήταν βαρύτερες συγκριτικά με τα τρωκτικά που είχαν φάει σκέτη τροφή.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ακόμα και μετά από έξι εβδομάδες, τα ποντίκια εξακολουθούσαν να προτιμούν τις πιο εύγεστες τροφές.

Στο τελευταίο πείραμα, οι επιστήμονες σίτισαν τα ποντίκια με διατροφή πλούσια σε λιπαρά ώστε να τα καταστήσουν παχύσαρκα. Όσα έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά και σουκραλόζη δεν πάχυναν περισσότερο από εκείνα που είχαν φάει την απλή εκδοχή της τροφής.

«Ακόμα και όταν τα ποντίκια έτρωγαν γευστική τροφή για παρατεταμένη περίοδο, δεν πήραν επιπλέον βάρος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ‘ότι είναι γευστικό, είναι και παχυντικό’. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να μπορέσουμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε τρόφιμα που είναι υγιεινά και εύγεστα ταυτόχρονα» καταλήγει ο Δρ Τορντοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i