Βοηθούν τα κάσιους στην απώλεια βάρους; Τι γίνεται με τις θερμίδες τους;

Τα μυστικά οφέλη που μπορούν να σου προσφέρουν.

κάσιους unsplash

Η βουτυράτη λεία υφή αλλά και η πλούσια γεύση είναι σήμα κατατεθέν των λαχταριστών κάσιους, που θέλεις να καταναλώνεις μανιωδώς αφού δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στο ιδιαίτερο αυτό είδος ξηρού καρπού. Τα κάσιους, με την ελαφρώς γλυκιά γεύση, εκτός απο νοστιμότατα, είναι επίσης και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, αλλά και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Είναι ένα εύκολο και ευέλικτο σνακ, το οποίο μπορείς να έχεις παντού μαζί σου και θα το βρεις είτε ωμό, είτε ψημένο, αλατισμένο ή ανάλατο. Τα κάσιους χρησιμοποιούνται επίσης και για την παρασκευή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί, σάλτσες και κρέμες γάλακτος. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες; Επιβαρύνουν την σιλουέτα σου επειδή είναι ξηρός καρπός;

Τα κάσιους μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί είναι το "απαγορευμένο" για όσους ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή για απώλεια βάρους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, αποκαλύφθηκε πως οι άνθρωποι που τσιμπάνε τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, απο άλλους που αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα χορταστικοί (χάρη σε ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπών), προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους. Μάλιστα, παρά την πλούσια γεύση τους, τα κάσιους περιέχουν λιγότερες θερμίδες απο άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια ή τα καρύδια.

Μια χούφτα κάσιους περίπου 137 θερμίδες κατά μέσο όρο, όμως μια άλλη μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει μόνο περίπου το 84% αυτών των θερμίδων - επειδή μέρος του λίπους που περιέχουν παραμένει μέσα στις ίνες του καρπού.

Ποια άλλα οφέλη προσφέρουν στον οργανισμό;

1. Συμβάλουν στην γενικότερη καλή λειτουργία της καρδιάς

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition, απέδειξε πως η κατανάλωση (ανάλατων) κάσιους συνδέεται με την μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη το 2017 και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε πως η ενσωμάτωση των κάσιους στη διατροφή μπορεί να μειώσει την "κακή" LDL χοληστερόλη, αλλά και να αυξήσει τα τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης HDL. Επομένως ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι αρκετά χαμηλότερος για όσους τρώνε κάσιους.

2. Προσφέρουν καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα

Το 2019 έρευνα στο International Journal of Endocrinology and Metabolism έδειξε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία κατανάλωναν το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από κάσιους εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης από αυτά που δεν έτρωγαν κάσιους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κάσιους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στο να απελευθερώνεται η γλυκόζη πιο αργά και σταθερά στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Είναι πλούσια πηγή χαλκού

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ανάπτυξης των οστών.

4. Προστατεύουν τα κύτταρά σου

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι γενικότερα έχουν εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα τελευταία είναι ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο σώμα, προστατεύοντας το έτσι από ασθένειες. Τα κάσιους, ειδικότερα, αποτελούν εξαιρετική πηγή δύο τύπων αντιοξειδωτικών: των πολυφαινολών και των καροτενοειδών. Βέβαια αξίζει να θυμάσαι πως τα ψημένα κάσιους έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα ωμά.

Διάβασε επίσης: 

Έχεις υψηλή χοληστερίνη; Δοκίμασε να καταναλώσεις αυτό το είδος ξηρών καρπών

Ξηροί καρποί (μακαντέμια, πεκάν, καρύδια) και οι θερμίδες που κρύβουν

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i