Σοκολατένια donuts στο φούρνο: Η υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου γλυκού

Χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη αλλά με πολύ πλούσια γεύση.

donuts iStock

Υγιεινά ντόνατς; Κι όμως υπάρχουν και είναι το ίδιο νόστιμα και λαχταριστά με κάθε προηγούμενο τηγανιτό λουκουμά που απόλαυσες σχεδόν ενοχικά σε κάποια παραλία ή υπαίθρια αγορά. Τα γνωστά και αγαπημένα ντόνατς με την χαρακτηριστική τρύπα στην μέση, την αφράτη και μαλακή ζύμη καθώς και την μπόλικη πασπαλισμένη ζάχαρη εξωτερικά, είναι ο απόλυτος εφιάλτης κάθε προσπάθειας να απαλλαγείς από περιττά κιλά ή απλώς να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Σαφώς και κάθε μπουκιά ισοδυναμεί με μπόλικες θερμίδες και αχρείαστα λιπαρά, που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην σιλουέτα σου.

Βέβαια, από την άλλη, αποτελούν μια ευχάριστη επιλογή πρωινού για τον δρόμο, κολατσιό για το σχολείο ή για την απογευματινή λιγούρα μετά την δουλειά. Επομένως γιατί δεν δοκιμάζεις να τα ετοιμάσεις μόνη σου στο σπίτι, επιλέγοντας μια υγιεινότερη αλλά το ίδιο νόστιμη εκδοχή τους; Το μυστικό τους; Ψήνονται στον φούρνο, ενώ δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο.

Υλικά:

Για την ζύμη

2 φλιτζ βρώμη αλεσμένη (200 γρ.)

1 κ.γ μαγειρική σόδα

½ κ.γ αλάτι

½ φλιτζ σκόνη κακάο (50 γρ.)

2 αυγά

¼ φλιτζ λάδι καρύδας (50 γρ.)

½ φλιτζ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη

2/3 φλιτζ γιαούρτι (160 γρ)

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για γλάσο σοκολάτας

¼ φλιτζ σκόνη κακάο

1.4 λάδι καρύδας

2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη

Για γλάσο βουτύρου

¼ φλιτζ φυστικοβούτυρο

2 κ.ς λάδι καρύδας

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε τη βρώμη, τη σόδα, το αλάτι και τη σκόνη κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά αυτά. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα αυγά, το λάδι καρύδας, το μέλι (σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη), το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με έναν αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν εντελώς. Στην συνέχεια προσθέτουμε το υγρό μείγμα στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ ώστε να δημιουργηθεί ένα σοκολατένιο μείγμα. Προσοχή! Μην ανακατεύεις πολύ έντονα και για πολύ ώρα, γιατί τα ντόνατς δεν θα γίνουν αφράτα. Σε λαδωμένα ή βουτυρωμένα φορμάκια του κέικ, άπλωσε λίγη ζύμη. Μην τα γεμίσεις πολύ καθώς αυτή θα διπλασιαστεί με το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 ° C για 8 με 10 λεπτά μέχρι να γίνει ανάγλυφη η ζύμη εξωτερικά. Αφού κρυώσουν, βουτάμε την μια πλευρά στο γλάσο σοκολάτας ή βουτύρου.

Δες ολόκληρη της εκτέλεση εδώ:

Διάβασε επίσης: 

Συνταγή για μαλακά μπισκότα σοκολάτας μόνο με 55 θερμίδες

Σπιτική vegan nutella: Η υγιεινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού με ελάχιστη ζάχαρη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i