Αμύγδαλα και αμυγδαλοβούτυρο: Ποια η διαφορά στην διατροφική τους αξία;

Ποιο από τα δύο να προτιμήσεις;

βουτυρο αμυγδάλου iStock

Παρόλο που το βούτυρο αμυγδάλου παρασκευάζεται κυρίως από αμύγδαλα, υπάρχουν αρκετές διαφορές στη διατροφική αξία των δύο προϊόντων. Και αυτό γιατί το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει σχεδόν πάντα πρόσθετα συστατικά, όπως λάδι, το οποίο βελτιώνει μεν την υφή του τελικού αποτελέσματός αλλά διαφοροποιεί δε τη διατροφική αξία του τελικού προϊόντος, συγκριτικά με τα ωμά ή ψημένα (ανάλατα) αμύγδαλα. Βέβαια, η διαφορά αυτή αν και μικρή είναι υπαρκτή για εκείνους που προσέχουν αυστηρά τη διατροφή τους ή κάνουν καθημερινή κατανάλωση. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά στη διατροφική τους αξία;

Έξι λόγοι που τα αμύγδαλα είναι το τέλειο σνακ

Θερμίδες:

Οι θερμίδες που περιέχει το βούτυρο αμύγδαλου ποικίλουν από εκείνες που περιέχουν τα "σκέτα" αμύγδαλα. Δηλαδή, 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν περίπου 170 θερμίδες ενώ 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο έχει 190 θερμίδες. Η διαφορά των 20 θερμίδων αν και δεν είναι πολύ μεγάλη, απαιτεί ωστόσο τον δικό της κόπο προκειμένου να κάψουμε αυτές τις θερμίδες.

Λιπαρά:

Στο βούτυρο αμυγδάλου ασφαλώς συναντάμε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς συνήθως, αυτό περιέχει επιπλέον λάδι για βελούδινη υφή. Περίπου 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 15 γραμμάρια λιπαρών, ενώ 2 κουταλιές της σούπας, 18 γραμμάρια. Και οι δύο μορφές της συγκεκριμένης τροφής, ωστόσο, διαθέτει μόλις 1 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών.

Υδατάνθρακες:

Τόσο τα αμύγδαλα, όσο και το αμυγδαλοβούτυρο έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, με τα πρώτα ίσως να έχουν ελαφρώς μικρότερη ποσότητα. Η συνθήκη αυτή μεταφράζεται ως εξής: τα αμύγδαλα διαθέτουν μόλις 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα, την στιγμή που το βούτυρο τους έχει 6 γραμμάρια σε κάθε μερίδα. Και οι δύο μορφές περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών και μόλις 2 γραμμάρια ζάχαρης για το αμυγδαλοβούτυρο και 1 γραμμάριο ανά μερίδα, τα αμύγδαλα.

Πρωτεΐνη:

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τα αμύγδαλα. Δύο κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια μερίδα αμύγδαλα (περίπου 30 γραμμάρια) παρέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Σύμφωνα με έρευνα, η πρωτεΐνη που περιέχεται στο βούτυρο αμυγδάλου συμβάλει στην άμεση απώλεια βάρος.

Βοηθούν τα κάσιους στην απώλεια βάρους; Τι γίνεται με τις θερμίδες τους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i