Πέντε τρόποι να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής

Για εκείνες τις ημέρες που οι ώρες ύπνου είναι λιγοστές.

ενέργεια iStock

Ένα πλήρες οκτάωρο ύπνου πολλές φορές μοιάζει πολυτέλεια, είτε επειδή κοιμάσαι πολύ αργά είτε γιατί ξυπνάς συνεχώς μέσα στην νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο το επόμενο πρωί: αισθάνεσαι πως σου λείπει ενέργεια. Λογικό από την μία, καθώς ένας ποιοτικός ύπνος 7 με 9 ώρες παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενέργεια που θα έχεις στην διάθεση σου να καταναλώσεις μέσα στην ημέρα.

Παρά τις λιγοστές ώρες ύπνου, περισσότερη ενέργεια όμως, μπορείς να αποκτήσεις και μέσω της διατροφής, αρκεί να συμπεριλάβεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα τους τις παρακάτω τεχνικές:

Πες ΝΑΙ στην πρωτεΐνη

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη σημειώνουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι μετατρέπονται αργά αλλά σταθερά σε ενέργεια μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνουν φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως τα μούρα), λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ξηρούς καρπούς τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως η κινόα, το σπανάκι, το γιαούρτι, τα  αυγά κ.α.

Και στις τροφές με φυτικές ίνες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά και τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, περιέχουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών. Οι τελευταίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια του οργανισμού καθώς συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεση των λειτουργιών του σώματος σου, χωρίς να προκύπτει σπάταλη ενέργειας.

Κατανάλωσε περισσότερο νερό

Όταν ο οργανισμός σου είναι καλά ενυδατωμένος, αποφεύγονται το πρήξιμο και το φούσκωμα, που σπαταλούν την ενέργεια σου, στην προσπάθεια να ανακουφιστείς. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη νερού διασφαλίζει ότι όλα τα συστήματα σου σώματος σου θα λειτουργούν φυσιολογικά χωρίς να χάνετε άσκοπα ενέργεια.

Περιόρισε την κατανάλωση καφέ

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, ενώ στρεσάρει σημαντικά τον οργανισμό σου. Λειτουργεί ως διεγερτικό για το νευρικό σύστημα και η υπερκατανάλωση αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Η μείωση της κατανάλωσης καφέ θα εξισορροπήσει την ένταση που αισθάνεσαι λόγω έλλειψης ύπνου,  διασφαλίζοντας περισσότερη ενέργεια για τις υπόλοιπες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Και του αλατιού

Το αλάτι αυξάνει την κατακράτηση υγρών, δημιουργώντας υπερβολικό φούσκωμα και κόπωση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα συσκευασμένα σνακ, έχουν επίσης ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επομένως πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά όταν τα αποθέματα ενέργειας που έχουμε είναι χαμηλά. Μην σπαταλάς την ενέργειά σου καταναλώνοντας επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ επίλεξε αλάτι Ιμαλαΐων, το οποίο είναι πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i