Οι διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σου

Πώς θα ξεπεράσεις το ενοχλητικό φούσκωμα και "πρήξιμο" μετά από κραιπάλες.

διατροφικές συμβουλές Istock

Από τη Σελήνη Κουτρουλού, διαιτολόγο - διατροφολόγο.

Οι αλμυρές και γλυκές απολαύσεις περασμένων ημερών μπορεί να σου έχουν δημιουργήσει ενοχλητικό φούσκωμα και "πρήξιμο". Για την καλύτερη υγεία του πεπτικού, καλό είναι να επανέλθεις σταδιακά σε ένα διατροφικό πρόγραμμα και να επικεντρωθείς σε τρόφιμα ωφέλιμα για τον μεταβολισμό σου.

Συμβουλές για μη δίαιτα 

Σημαντικό είναι να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μικρομερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά (μικρομερίδα είναι 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκα λαχανικά, ή ½ φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένα ή μαγειρεμένα λαχανικά, ή 1 φρούτο) και να προσθέτεις τακτικά στη διατροφή σου όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Καλό είναι, επίσης, να επικεντρωθείς σε άπαχα κρέατα, ενώ απαραίτητο είναι να καταναλώνεις καλά λιπαρά τρώγοντας δύο φορές την εβδομάδα ψάρι (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα) και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σε λογικές ποσότητες. Τέλος, πρέπει να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως), καστανό ρύζι, βρόμη.

Πέρα από τις διατροφικές σου επιλογές, ιδιαίτερα προσεκτική πρέπει να
είσαι και με την οργάνωση των γευμάτων σου ακολουθώντας ένα φυσιολογικό
πρόγραμμα με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεις ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό που θα σε εφοδιάσει με ενέργεια για να ξεκινήσει σωστά η μέρα σου. Το πρωινό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους μετά το πέρας των γιορτών. Βασική στο πλαίσιο αυτό είναι και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού καταναλώνοντας καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό.

Μπορείς να προσθέσεις και φρέσκους χυμούς, που προσφέρουν ωφέλιμες για τον οργανισμό βιταμίνες, καθώς και βότανα που έχουν μυοχαλαρωτική δράση στους μυς του πεπτικού συστήματος, όπως το χαμομήλι, που καταπραΰνει το στομάχι, και το τζίντζερ, που βοηθά τον μεταβολισμό. Επίσης, η κατανάλωση άγλυκης σκόνης κακάο σε ρόφημα θα βοηθούσε στην αύξηση του αριθμού ορισμένων επωφελών βακτηριδίων (Lactobacillus και Bifidobacterium) στο έντερο σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Παράλληλα, η άσκηση βοηθά να κινητοποιήσεις τον μεταβολισμό και να κάψεις θερμίδες, που αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση του λίπους και του βάρους. Η γυμναστική ανεβάζει τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης, συμβάλλει στη μείωση και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσθεσε ένα είδος άσκησης που σε ευχαριστεί, όπως το έντονο περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι και ο χορός. Αν προτιμάς, φρόντισε να συμμετέχεις σε ομαδικές δραστηριότητες με την οικογένεια ή με τους φίλους σου, π.χ. βόλτες στη φύση με τα πόδια ή με ποδήλατα. Η άσκηση είναι το αντίδοτο στην καθιστική ζωή, αλλά και ένα "υποκατάστατο" των ξέγνοιαστων στιγμών των διακοπών, μέχρι τις επόμενες, σε 4 μήνες.

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος για να έχεις τα υγιή κιλά για τον σωματότυπό σου, διάλεξε στόχους που μπορείς να πετύχεις και απόφευγε τις δίαιτες - εξπρές: Η πρώτη επιτυχία δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Έτσι λοιπόν αντί για υπερβολικούς ή πολύ μακροπρόθεσμους στόχους, προτίμησε να θέσεις πιο μικρούς και εφικτούς στόχους, οι οποίοι μπορούν να αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή εσωτερικής δύναμης για να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Μην ξεχνάς πως ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους, που είναι πιθανότερο να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, είναι περίπου 0,5-1 κιλό την εβδομάδα.

Πώς θα χάσω βάρος; Τα τρία Μ που αδυνατίζουν: Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες

Πέντε λάθη που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i