Παγωτό: 5 συμβουλές για να κάνεις την πιο υγιεινή επιλογή

Τι να προσέξεις;

Παγωτό Istock

Τους καλοκαιρινούς μήνες το γλύκισμα που οι περισσότεροι λατρεύουμε να απολαμβάνουμε μετά από ένα γεύμα, νωρίς το απόγευμα ή δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν είναι άλλο από το παγωτό. Η ανάλαφρη και δροσερή υφή του παίρνει μακριά κάθε έντονη λιγούρα, όμως η κατανάλωση του οφείλει να γίνεται με μέτρο, αφού εκτός από τη σιλουέτα σου, το παγωτό βλάπτει και την υγεία σου όταν ο έλεγχος ξεφεύγει.

Ακόμα και τα παγωτά με την ένδειξη "χωρίς" ή "light" δε σημαίνει πως είναι πιο υγιεινά επειδή ίσως να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα. Και αυτό γιατί, τα περισσότερα παγωτά χαμηλών θερμίδων παρασκευάζονται με γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τεχνητά γλυκαντικά ή άλλων εναλλακτικών ειδών γάλατος και ζάχαρης, τα οποία σαφώς έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία. Η τελευταία έχει συνδεθεί, έπειτα από διάφορες μελέτες, με μελλοντική αύξηση βάρους ή διάφορες άλλες διατροφικές παρενέργειες που επηρεάζουν την υγεία του στομάχου. Για να αποφύγεις τα παραπάνω, αλλά και να επιλέξεις το πιο "υγιεινό" παγωτό που θα βρεις στην αγορά, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω υποδείξεις στην επιλογή σου:

Πώς θα επιλέξεις το πιο υγιεινό παγωτό;

Το σημαντικότερο όλων στην επιλογή ενός φαινομενικά "υγιεινού" προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση του παγωτού, είναι να διαβάζεις προσεκτικά την ετικέτα που το συνοδεύει συνοψίζοντας την επιλογή σου στα εξής:

1 Λίστα συστατικών: Ρίξε μια ματιά στα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του εν λόγω γλυκίσματος. Συνήθως οι μεγάλες λίστες συστατικών υποδηλώνουν ότι το προϊόν έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία και σαφώς δεν είναι υγιεινό.

2 Θερμίδες: Κατά κανόνα τα περισσότερα παγωτό χαμηλών θερμίδων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 150 ανά μερίδα. Οι θερμίδες αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των συστατικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους.

3 Μερίδα: Το μέγεθος μιας μερίδας μπορεί να είναι παραπλανητικό πολλές φορές καθώς τα μικρότερα παγωτά δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινά λόγω των χαμηλών θερμίδων που ενδεχομένως να διαθέτουν λόγω της μικρότερης ποσότητάς τους.

4 Πρόσθετη ζάχαρη: Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως αποδεικνύει μια σειρά μελετών. Για αυτό και είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα παγωτά με περισσότερα από 16 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα.

5 Κορεσμένο λίπος: Όσο μικρότερη η περιεκτικότητα του τόσο πιο υγιεινό είναι το παγωτό που τρως. Το κορεσμένο λίπος, που συνήθως προκύπτει από συστατικά όπως το ζαχαρούχο γάλα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ συμβάλει στη δημιουργία επίμονου λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος.

Διάβασε επίσης: Παγώτο και gelato: Ποια η διαφορά και πιο είναι πιο υγιεινό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i