Γιατί πρέπει να σταματήσεις να ρίχνεις επιπλέον αλάτι στο πιάτο σου;

Αντ' αυτού επίλεξε έναν από τους παρακάτω τρόπους για να προσθέσεις έξτρα νοστιμιά στο φαγητό.

αλάτι iStock

Το αλάτι είναι το πιο διαδεδομένο συστατικό στην μαγειρική, που χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει νοστιμιά στα φαγητά κατά την προετοιμασία τους. Παλαιότερα, το αλάτι βοηθούσε επίσης στη συντήρηση φρέσκων ορισμένων τροφών, όμως παρόλο που η τακτική αυτή έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της χρήσης των ψυγείων και της κατάψυξης, μια άλλη βλαβερή συνήθεια έχει προστεθεί στο διατροφικό πλάνο. Η τελευταία δεν είναι άλλη από τη χρήση επιπλέον αλατιού κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Όμως, η προσθήκη περισσότερου αλατιού στο ήδη μαγειρεμένο φαγητό έχει συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών. Ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 500 χιλιάδων συμμετεχόντων που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποσότητα αλατιού που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, για το χρονικό διάστημα 2006 έως 2010. Από τα στοιχεία που άντλησαν από τη βρετανική "Biobank" φρόντισαν να εξετάσουν μόνο τις περιπτώσεις που πρόσθεταν αλάτι στη μερίδα του ήδη μαγειρεμένου φαγητού τους, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα τον περασμένο Ιούλιο στο επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας "European Heart Journal".

Διάβασε επίσης: Υπάρχει κατάλληλη διατροφή για τη μακροζωία;

Παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες για περίπου εννέα χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλάτι πρόσθεταν στα φαγητά τους – τη στιγμή του γεύματος – αύξαναν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρήθηκε αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους περισσότερους από αυτούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σημαντικά από καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α. "Υπάρχει ένα εκτεταμένο ιστορικό επιστημονικής έρευνας που δείχνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι επικίνδυνη, αλλά αυτή η μελέτη προσθέτει ένα νέο επίπεδο προσοχής για να μην προσθέσετε περισσότερο στο πιάτο σας" δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lu Qi, καθηγητής επιδημιολογίας στο Tulane University School.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα αλατιού την ημέρα.

Σύμφωνα με άλλες αναλύσεις, το αλάτι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τυποποιημένο τρόφιμο που καταναλώνουμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο, ακόμα και όταν δεν προσθέτεις περισσότερο από αυτό στα έτοιμα γεύματα σου. Και παρόλο που το εν λόγω συστατικό φτιάχνει όντως τη νοστιμιά των πιάτων οι ειδικοί σε θέματα διατροφής προειδοποιούν να μη γίνεται κατάχρηση αυτού στις συνταγές, αντιθέτως να χρησιμοποιούνται άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για περισσότερη γεύση.

Εναλλακτικοί τρόποι για να δώσεις γεύση 

Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, τα βότανα, το λεμόνι και τροφές που περιέχουν από την φύση τους νάτριο (όπως τα φύκια) είναι μερικοί τρόποι για να απογειώσεις γευστικά τα φαγητά σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i