Πέντε σνακ που φροντίζουν την υγεία των οστών σου

Και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση.

σνακ iStock

Μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 είναι πολύ πιθανό να σπάσουν κάποιο οστό εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Η τελευταία αναφέρεται στην χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποσότητας των οστών, με αποτέλεσμα τα κόκαλα του σώματος μας να γίνονται πιο επιρρεπή σε σπασίματα με την πάροδο του χρόνου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα αυξημένα ποσοστά περιστατικών με οστεοπόρωση προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς υπάρχει τρόπος να προληφθεί ακολουθώντας τις "κατάλληλες" επιλογές στον τρόπο ζωής μας. Συγκεκριμένα, η σωματική δραστηριότητα αλλά κυρίως η διατροφή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση της εν λόγω σκελετικής διαταραχής, αφού μέσω συγκεκριμένων τροφών απορροφώνται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των οστών. Και ποια είναι αυτά;

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών;

Προφανώς και όταν γίνεται λόγος για υγιή και δυνατά οστά το πρώτο συστατικό που μας έρχεται στο μυαλό είναι το ασβέστιο. Και όχι άδικα, αφού το μέταλλο αυτό – το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στα γαλακτοκομικά προϊόντα – έχει αποδειχθεί ότι απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τα κόκαλα μας. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των οστών, εξασφαλίζοντας στον οργανισμό μια σειρά από ευεργετικές προσθήκες. Αυτές είναι:

  • Πρωτεΐνη
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη C
  • Φώσφορος
  • Ψευδάργυρος
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνη D
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Κ

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα πουλερικά, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως επίσης και στα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, μπορείς να εξασφαλίσεις από νωρίς την υγεία των οστών σου στο πέρασμα του χρόνου. Μικρές υγιεινές προσθήκες στο καθημερινό διατροφικό σου πλάνο θα γίνουν ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την προστασία ενάντια στην οστεοπόρωση.

Επιλογές σνακ που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση:

Αβοκάντο τοστ με ψητές σαρδέλες: Συνδυασμός πλούσιος σε μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Α

Τυρί cottage με φρούτα του δάσους: Το εν λόγω σνακ περιέχει μπόλικη πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φωσφόρο

Φασόλια σόγιας: Περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάλιο

Φυσικός χυμός πορτοκάλι: Μια δροσιστική επιλογή γεμάτη βιταμίνη C και D, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο

Δαμάσκηνα: Πλούσια σε βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, κάλιο,

Διάβασε επίσης: Επιτρέπεται η κατανάλωση μπανάνας αν πάσχεις από διαβήτη;

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i