Πατάτες: Μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής;

Τι αναφέρει νέα έρευνα.

πατατες iStock

Προς όλους τους λάτρεις της πατάτας – ψητής, τηγανητής, βραστής, πουρέ, μαγειρευτής – που ανησυχούν για το αν τελικά το αγαπημένο τους λαχανικό επηρεάζει τόσο την σιλουέτα, όσο και την υγεία τους, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Nutritional Science" αποκαλύπτει ότι οι πατάτες μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινές από όσο νομίζαμε. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν τα δεδομένα 2.523 συμμετεχόντων, αξιολογώντας τις διατροφικές συνήθειες αυτών με την πάροδο του χρόνου, με σκοπό να κατανοήσουν εάν η τακτική κατανάλωση πατάτας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Η μελέτη

Οι εξειδικευμένοι μελετητές ξεκίνησαν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες ατόμων 30 ετών και άνω, αναφορικά με το πόσες και τι είδους πατάτες κατανάλωσαν από το 1971. Τα στατιστικά που προέκυψαν από τις αναλύσεις δείχνουν πως το 36% των συμμετεχόντων προτιμούσαν τις ψητές πατάτες, το 28% τις τηγανιτές, το 14% τον πουρέ και μόλις το 9% τις βραστές. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω δεδομένα, οι μελετητές παρατήρησαν επίσης την εξέλιξη της υγείας των συμμετεχόντων όλα αυτά τα χρόνια.

Τα αποτελέσματα

Στις περιπτώσεις των υγιών ενηλίκων εκείνο που παρατηρήθηκε είναι πως η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών πατάτας (τηγανιτής και μη) την εβδομάδα δεν συσχετίστηκε με προβλήματα υγείας αναφορικά με το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν πατάτες, ακόμα και τηγανιτές, όμως φρόντιζαν να ασκούνται σε τακτική βάση αλλά και να αποφεύγουν συστηματικά το κόκκινο κρέας, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης τριγλυκερίδιων.

"Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα αυξημένα τριγλυκερίδια, καθώς πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου μη επεξεργασμένη τροφή. Είναι ένα λαχανικό που περιέχει ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μία μέτρια πατάτα είναι καλή πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτης που συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία των μυών, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος" εξηγεί η Dawn Jackson εξειδικευμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος σε ζητήματα διατροφής και υγείας.

Όπως εξηγεί η ειδικός η πατάτα δεν προκαλεί από μόνη της την αίσθηση ενός ανθυγιεινού γεύματος, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος παρασκευής αλλά και το συνοδευτικό που θα επιλέξεις να συνδυάσεις μαζί της.

Διάβασε επίσης: Γλυκοπατάτες: Γιατί πρέπει να τις επιλέγεις βραστές αντί για ψητές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i