Γλυκοπατάτες: Γιατί πρέπει να τις επιλέγεις βραστές αντί για ψητές;

Κι όμως, ο τρόπος μαγειρέματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική αξία του τελικού αποτελέσματος.

γλυκοπατατες iStock

Στην προσπάθεια σου να εμπλουτίσεις ένα γεύμα με περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η προσθήκη λαχανικών θεωρείται top επιλογή. Μεταξύ αυτών, οι γλυκοπατάτες θεωρούνται εξαιρετική επιλογή συνοδευτικού, αφού εκτός από νόστιμες και χορταστικές, είναι και πολύ θρεπτικές. Συγκεκριμένα, το εν λόγω είδος πατάτας είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και D, θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο, ενώ διακρίνεται επίσης για την υψηλή περιεκτικότητα του σε σίδηρο, ασβέστιο και β-καροτίνη. Τα παραπάνω ωφέλημα στοιχεία της είναι και ο λόγος για τον οποίο η γλυκοπατάτα ενισχύει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την όραση, ενώ βοηθάει στην ρύθμιση των καρδιακών παλμών.

Βέβαια, ο τρόπος μαγειρέματος και προετοιμασίας της γλυκοπατάτας φαίνεται πως διαδραματίζει καθαριστικό ρόλο στην απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει και κατ’ επέκταση στην προσφορά ωφέλιμων ιδιοτήτων στον οργανισμό. Και αυτό γιατί, όπως έχει παρατηρηθεί η κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι τελευταίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που έχει προετοιμαστεί η γλυκοπατάτα.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα λειτουργικής ιατρικής Amy Sapola "η τεχνική παρασκευής μιας γλυκοπατάτας μπορεί να επηρεάσει την γλυκαιμική επίδραση της". Αναλυτικότερα, το ψήσιμο αυτής για παράδειγμα, αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη από 60 στα 90, μια αρκετά σημαντική διαφορά αν σκεφτεί κανείς την πολύ απλή αλλαγή που υφίσταται στην αρχική της μορφή. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι λίγοι και όσοι υποστηρίζουν ότι το βράσιμο των λαχανικών "αφαιρεί" μεγάλος μέρος των βιταμινών του. Ωστόσο όπως εξηγεί η ειδικός "η γλυκοπατάτα αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση" απομάκρυνσης των θρεπτικών συστατικών λόγω του βρασμού. "Το βράσιμο γλυκοπατάτας για περίπου 20 λεπτά είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο γλυκαιμικός της δείκτης".

Εφόσον οι γλυκοπατάτες έχουν βράσει και κρυώσει, μπορείς να δημιουργήσεις πολλές εναλλακτικές προστάσεις για να τις προσθέσεις στο πιάτο σου. Για παράδειγμα, δοκίμασε να φτιάξεις έναν γευστικό πουρέ, μια σούπα βελουτέ ή ακόμα και μια κλασσική και αγαπημένη πατατοσαλάτα, προσθέτοντας απλώς μυρωδικά.

Διάβασε επίσης: Τρεις εύκολες και νόστιμες συνταγές με γλυκοπατάτα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i