Χριστούγεννα: Τι να φας πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι;

Τι θα μπορούσες να προσέξεις τις ημέρες που προηγούνται και έπονται.

Χριστούγεννα iStock

Aπό την Ιωάννα Μανδηλάρη, Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και blogger, threpsisnutrition.com.

Όσο οι γιορτές πλησιάζουν, πιθανώς νιώθουμε ένα άγχος για το μεγαλύτερο τραπέζι του χρόνου, και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στο βάρος μας. Στην πραγματικότητα η ζυγαριά ίσως να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα, όμως οι αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό και στη διάθεσή μας από αυτή την υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να φανούν ιδιαίτερα αισθητές. 

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να προσέξουμε τις ημέρες που προηγούνται και έπονται του εορταστικού γεύματος, ώστε να αποφύγουμε αυτές τις παρενέργειες και να βγούμε "αλωβητοι" από αυτή την υπερκατανάλωση?

Πριν το εορταστικό γεύμα 

Προσπάθησε να φας ενσυνείδητα τις προηγούμενες ημέρες

Τα γιορτινά τραπέζια χαρακτηρίζονται από ασυνείδητη κατανάλωση φαγητού, καθώς δεν μπορούμε να εστιάσουμε ιδιαίτερα στο γεύμα και να κάνουμε σωστές επιλογές. Τις προηγούμενες ημέρες θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο φαγητό και να φάμε με ηρεμία και σύνεση. 

Μην παραλείψεις γεύματα 

Την ημέρα που πρόκειται να πάμε σε ένα γιορτινό τραπέζι, τείνουμε να παραλείπουμε γεύματα, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε "χώρο" για αυτά που θα φάμε μετά και θα εξισορροπήσουμε την υπερκατανάλωση φαγητού. 

Αν πεινάμε αρκετά όμως, θα είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την πληθώρα εδεσμάτων ενσυνείδητα, και πιθανόν να καταλήξουμε να καταναλώσουμε μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Θα βοηθούσε λοιπόν αν λίγες ώρες πριν, φροντίζαμε να φάμε κάτι μικρό αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, για παράδειγμα ένα μπολ με βρώμη και καρπούς για πρωινό. 

Την επόμενη ημέρα 

Σεβάσου το σώμα σου και ακολούθησε τα σημάδια 

Μετά από ένα γιορτινό γεύμα, το πεπτικό σύστημα μπορεί να έχει υποστεί ένα μικρό σοκ. Προσπάθησε να ακολουθήσεις να σημάδια πείνας και κορεσμού και να μην κάνεις περίπλοκους συνδυασμούς. Κάποιες ώρες αφαγίας μπορεί να είναι πολύτιμες για να επανέλθει το γαστρεντερικό σύστημα και να αποφευχθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό, όπως δυσπεψία ή ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. 

Σωστή ενυδάτωση 

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ τις γιορτινές μέρες, θα προκαλέσει κάποια αφυδάτωση και θα δοκιμάσει τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αφυδάτωση πιθανόν να μας ρίξει την διάθεση και να μας οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ζακχαρούχων ροφημάτων. Η λήψη αρκετού νερού την επόμενη ημέρα θα συμβάλει στην σωστή ενυδάτωση και θα βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. 

Επικεντρώσου σε θρεπτικά γεύματα 

Καθώς στις γιορτές πιθανότατα θα καταναλωθούν τρόφιμα που είναι "φτωχά" σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που θα αναπληρώσουν τα αποθέματα του οργανισμού και θα βελτιώσουν την γλυκαιμική απόκριση. 

Προσπάθησε να αποβάλλεις τα αρνητικά συναισθήματα 

Μαζί με την σωματική δυσφορία την επόμενη ημέρα, πιθανόν να συνυπάρχουν τύψεις που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση και το αντίκτυπο που αυτή θα έχει στο βάρος μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο, αυξάνοντας κι άλλο την κατανάλωση φαγητού καθώς και τη δυσπεψία. Αντ’αυτού, θα ήταν καλό να αποβάλλουμε κάθε άσχημη σκέψη και να επικεντρωθούμε στα θετικά  του γιορτινού τραπεζιού, νιώθοντας ευγνώμονες απολαύσαμε κάτι παραπάνω και που μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας! 

4 συμβουλές για να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα όπως ακριβώς οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i