Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και μανιτάρια

Μια νόστιμη, υγιεινή και ισορροπημένη συνταγή.

Σούπα βελουτέ

Συνεργάστηκε η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου "Σώμα Υγιές" (somaygies.gr).

Δε χρειάζεται βέβαια να είναι κάποια ιδιαίτερη περίσταση για να απολαύσεις την  παρακάτω vegan, ισορροπημένη και νόστιμη συνταγή. Μπορεί να είναι η απάντηση στο "τι να μαγειρέψω σήμερα" για κάθε μέρα. 

Υλικά για 4 μερίδες: 

  • 100 ml Ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μέτριο πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
  • 2 μέτριες πατάτες, σε κομμάτια
  • 800 γρ. κουνουπίδι σε μπουκετάκια
  • 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών, φρέσκος ή έτοιμος
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα μανιτάρια: 

  • 40 ml Ελαιόλαδο
  • 4 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κιλό μανιτάρια διαφόρων ειδών (λευκά, πορτομπέλο, σιτάκε)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη σούπα:

1. Ζεσταίνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις το κρεμμύδι, το πράσο, τις πατάτες και το κουνουπίδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

2. Έπειτα αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τον ζωμό.

3. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Για τα μανιτάρια: 

1. Ζεσταίνεις σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρεις τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.

2. Όταν ροδίσουν, χαμηλώνεις τη φωτιά, προσθέτεις το σκόρδο, ανακατεύεις να βγάλει το άρωμά του και σβήνεις με το κρασί.

3. Έπειτα αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το κόλιαντρο και την πάπρικα.

4. Στη συνέχεια αφήνεις τα μανιτάρια να μαλακώσουν για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρεις από τη φωτιά.

5. Κατόπιν πολτοποιείς τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ (ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ).

6. Δοκιμάζεις το αλατοπίπερο.

7. Τέλος, σερβίρεις τη σούπα σε μπολ μοιράζοντας από 1-2 κ.σ. μανιτάρια και πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i