Πώς να λάβεις τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σου

Η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

διατροφικοί μύθοι iStock

Η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών είναι η ποσότητα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, σε ένα τρόφιμο σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

Κατανάλωσε ποικιλία φρούτων και λαχανικών: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μερικά από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, επομένως προσπάθησε να συμπεριλάβεις μια ποικιλία από πολύχρωμες επιλογές στη διατροφή σου. Στόχευσε σε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και συμπεριέλαβε ένα μείγμα από φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, μούρα και εσπεριδοειδή.

Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα. Αναζήτησε προϊόντα που αναφέρουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως ως πρώτο συστατικό και απόφυγε τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί.

Συμπεριέλαβε άπαχες πηγές πρωτεΐνης: Επίλεξε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β. Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις τις πηγές πρωτεΐνης σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις μια σειρά από θρεπτικά συστατικά.

Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς και σπόρους: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Πρόσθεσε μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους στα γεύματα ή τα σνακ σου ή χρησιμοποίησέ τα για να φτιάξεις σπιτικό μείγμα μονοπατιών ή granola.

Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες, νάτριο και ανθυγιεινά λίπη και μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Επιδίωξε να περιορίσεις την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και επίλεξε ολόκληρα τρόφιμα.

Δώσε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων: Ακόμη και τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν τα καταναλώσεις σε μεγάλο βαθμό. Να προσέχεις τα μεγέθη των μερίδων και να χρησιμοποιείς εργαλεία όπως φλιτζάνια μέτρησης και ζυγαριές φαγητού για να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις τις κατάλληλες ποσότητες.

Επιλέγοντας μια ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείς να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί σωστά.

Τέσσερις συμβουλές για να μετατρέψεις μια πίτσα σε υγιεινό γεύμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i