Πώς θα φτιάξεις πεντανόστιμη σπιτική λαγάνα

Εκτός από πεντανόστιμη είναι γεμάτη θρέψη.

Συνταγή για σπιτική λαγάνα

Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, ολιστική διαιτολόγο-διατροφολόγο και blogger threpsisnutrition.com

Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που φτιάχνεται και καταναλώνεται συνήθως την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό το ψωμί είναι ένα βασικό προϊόν στα ελληνικά νοικοκυριά αυτή τη μέρα, αλλά και κατά τη Σαρακοστή, και συχνά το απολαμβάνουμε με μια ποικιλία από γαρνιτούρες και ντιπ.

Το να φτιάξεις λαγάνα στο σπίτι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να συνδεθείς με την ελληνική κουλτούρα και να απολαύσεις και ένα νόστιμο και χορταστικό ψωμί. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις μια εύκολη συνταγή για λαγάνα που είναι ιδανική ακόμα και αν είσαι αρχάρια στη μαγειρική. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί απλά υλικά και οδηγίες βήμα προς βήμα, επιτρέποντάς σου να φτιάξεις μια νόστιμη και αυθεντική λαγάνα στην άνεση του σπιτιού σου.

Συνταγή για σπιτική λαγάνα

Εκτός από πεντανόστιμη είναι γεμάτη θρέψη, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα, ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και αναβαθμίζει θρεπτικά το νηστίσιμο τραπέζι. Ετοιμάσου, λοιπόν, να σηκώσεις τα μανίκια και να απολαύσεις τη λαχταριστή γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού!

Συνταγή για σπιτική λαγάνα 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι dinkel
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • νερό όσο πάρει
  • ½ κούπα σπόρους (κάνναβης, ηλιόσπορου, λιναρόσπορου κλπ) και σουσάμι 

Οδηγίες

Τοποθετούμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά με το μέλι. Ανακατεύουμε.

Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι και ρίχνουμε στη μέση το νερό με τη μαγιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στο χέρι μας.

Προσθέτουμε τους σπόρους και ζυμώνουμε λίγο ακόμη να πάνε παντού.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1.30 ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220. 

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, και τοποθετούμε κάθε ένα ζυμαράκι σε ένα αντικολλητικό χαρτί που έχουμε αλευρώσει. Αλευρώνουμε λίγο και στην επάνω μεριά, και ανοίγουμε με τον πλάστη να έχει πάχος 2-3 εκατοστά. 

Κάνουμε κάποιες τρύπες στην επιφάνεια, της ζύμης.

Πασπαλίζουμε λίγο νερό και σουσάμι, και τοποθετούμε με το αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και στο φούρνο.

Ψήνουμε 10-15 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο ζυμαράκι.

Η παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα

Συνταγή για λαχταριστούς καβουροκεφτέδες: Τέλειο πιάτο για λάτρεις των θαλασσινών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i