Περιέχουν αλάτι τα φρέσκα λαχανικά;

Η ουσιαστική διαφορά αλατιού και νατρίου που αξίζει να γνωρίζεις.

λαχανικα_αλατι iStock

Το αλάτι, οι μικροσκοπικοί αυτοί λευκοί κόκκοι που εμπλουτίζουν γευστικά τις τροφές, μπορεί να περιέχεται σε κάθε πιθανό τρόφιμο που μπορούμε να σκεφτούμε, ενώ πολλές φορές το συναντάμε ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε. Κατά μια πολύ συγκεκριμένη έννοια, όπως θα ανακαλύψεις ευθύς αμέσως, αλάτι, για την ακρίβεια νάτριο, περιέχουν και ορισμένα φρέσκα λαχανικά, η ποσότητα του οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος τους.

Νάτριο VS Αλάτι: Ποια η διαφορά;

Στην παραγωγή τροφίμων αλλά και στους οργανισμούς υγείας, οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται  εναλλάξ, όμως πρόκειται για διαφορετικά στοιχεία. Το νάτριο είναι ένα φυσικό μέταλλο και είναι μόνο ένα από τα στοιχεία του αλατιού. Το αλάτι είναι ο κοινός όρος για την κρυσταλλική χημική ουσία που ονομάζεται χλωριούχο νάτριο, συντομογραφία NaCl. Όπως το νάτριο, έτσι και το αλάτι εμφανίζεται φυσικά στον ωκεανό, όπως και σε άλλα μέρη της φύσης.

Ποια λαχανικά δεν περιέχουν καθόλου νάτριο;

Όταν μια κατηγορία λαχανικών περιέχει κάτω από πέντε χιλιοστόγραμμα (mg) σε μια μερίδα, η οποία είναι ίση με ένα φλιτζάνι τσαγιού, τότε το εν λόγω τροφίμων χαρακτηρίζεται πως δεν περιέχει καθόλου νάτριο. Αυτά είναι:

  • Αγγούρι
  • Πατάτα
  • Μελιτζάνα
  • Φασολάκια
  • Κολοκυθάκια
  • Μαρούλι

Και ποια περιέχουν χαμηλή ποσότητα αυτού;

Φυσικά, είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις στη γεύση την ύπαρξη του νατρίου στα παρακάτω λαχανικά, καθώς περιέχουν ελάχιστη ποσότητα, η οποία δεν ξεπερνά ανά μερίδα τα 140 χιλιοστόγραμμα:

  • Μπρόκολο
  • Καρότο
  • Σέλερι
  • Γλυκοπατάτα
  • Ραπανάκι
  • Πιπεριά

Υπάρχουν λαχανικά πλούσια σε νάτριο;

Η περιεκτικότητα νατρίου στα λαχανικά αλλάζει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Για παράδειγμα, οι φρέσκες ντομάτες περιέχουν μόλις 7 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα, ενώ ο χυμός ντομάτας μπορεί να ξεπεράσει και τα 580 χιλιοστόγραμμα νατρίου στο μισό φλιτζάνι. Η επεξεργασία και ο τρόπος μαγειρέματος είναι τελικά ο λόγος που ένα φρέσκο λαχανικό θεωρείται ότι περιέχει ή όχι πολύ ή λίγο αλάτι και άρα νάτριο.

Διάβασε επίσης: Τέσσερις τρόποι για να προσθέσεις λαχανικά στο πρωινό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i