Ποιες "υγιεινές" συνήθειες μπορούν να δημιουργήσουν γαστρεντερικά προβλήματα;

Όλα όσα αποκαλύπτει η διαιτολόγος για την κακή επιρροή καθημερινών συνηθειών στην υγεία μας.

φουσκωμα_κοιλια iStock

Το φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους τόσο με το δυσάρεστο αίσθημα με το οποίο συνοδεύεται, όσο με την όψη του. Τις περισσότερες φορές το έντονο αυτό πρήξιμο δεν αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα για την υγεία, ιδίως όταν δεν εμφανίζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Όταν όμως παρατηρείται συχνότερα και δεν ανακουφίζεται με την "υγιεινή" διατροφή που ακολουθείς, τότε μάλλον θα πρέπει να εξετάσεις λίγο καλύτερα το ζήτημα.

Προτού σπεύσεις με ανησυχία σε κάποιον ειδικό, τι θα έλεγες να σκεφτείς προσεκτικά τις συνήθειες της καθημερινότητάς σου, μήπως εντοπίσεις σε αυτές την πηγή του κακού. Γιατί η διατροφολόγος, Μαρία Μαλτέζου, με την πρόσφατη δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, μας βάζει υποψίες πως τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν κάλλιστα να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων αναμφίβολα βρίσκεται και ο "υγιεινός" τρόπος ζωής που θεωρείς ότι ακολουθείς.

Όπως επισημαίνει η διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα ακραίο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να να καταστείλει τη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων και να μειώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος, με αποτέλεσμα την διόγκωση του στομαχιού. Παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει και η υπερβολική κατανάλωση μιας συγκεκριμένης διατροφικής ομάδας, η οποία από την φύση της θεωρείται υγιεινή, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, καταλήγοντας πως υπάρχουν μερικές ακόμα "υγιεινές" συνήθειες, οι οποίες όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της υγείας τους οργανισμού σου, αλλά τον επιβαρύνουν κιόλας.

Πέντε "υγιεινές" συνήθειες που δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα:

  • Υπερβολική κατανάλωση λαχανικών
  • Έλλειψη ποικιλίας στα γεύματά σου
  • Αυξημένο άγχος για την καταγραφή ημερολογίου αναφορά με τα γεύματα της ημέρας
  • Κατανάλωση πολλών τεχνιτών γλυκαντικών
  • Ακολουθείς έναν κύκλο περιοριστικής σίτισης και υπερφαγίας

Αλλάζοντας μικρά κομμάτια της καθημερινότητας, τα οποία θεωρούμε πως είναι καλά για την υγεία μας, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε τα αίτια του συχνού και επίμονου φουσκώματος, αντιμετωπίζοντας το με νέες βάσεις και προοπτικές. Σίγουρα, οφείλουμε να ακούμε την συμβουλή του γιατρού μας όταν η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει αντί να λαμβάνουμε θετικά αποτελέσματα.

Διάβασε επίσης: Γιατί ακόμα πεινάω ενώ μόλις έφαγα; Η διαιτολόγος απαντά

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i