Τρεις διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τις ακολουθείς;

υγεια_εντερου Istock

Σίγουρα θα έχεις ακούσει την έκφραση: "Είμαστε αυτό που τρώμε", και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν σκεφτείς ότι η υγεία του εντέρου σου έχει επιπτώσεις στη συνολική σωματική σου υγεία, το ανοσοποιητικό, τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, την ψυχική υγεία και πολλά άλλα.

Γιατί έχει σημασία η υγεία του εντέρου;

Όταν το έντερο είναι υγιές απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει το σώμα για τις βασικές του ανάγκες. Εάν, όμως, υπάρχει πρόβλημα στο έντερο, τότε το σώμα δεν προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Διάβασε επίσης:  Πέντε διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου

3 διατροφικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σου

υγεια_εντερου
Istock

  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου και διευκολύνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σου. Η συμβουλή της μαμάς σου να τρως τα λαχανικά και φρούτα σου, θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου σου. 

Δοκίμασε τροφές με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως αχλάδια, μούρα, αβοκάντο, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελλών, φακές, φασόλια κ.λπ. Ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει και συμπληρώματα φυτικών ινών, που μπορεί να δώσουν μια μικρή ώθηση στο έντερο.

  • Τα πρεβιοτικά στη διατροφή σου

Τα πρεβιοτικά προσφερουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο, σε αντίθεση με τα προβιοτικά που δεν αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, απλώς το τροποποιούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Μία εύκολη επιλογή για πρεβιοτικά στην διατροφή σου είναι να προσθέσεις μια μπάλα σκόνης ινουλίνης στον καφέ ή το smoothie σου. Φυσικά, μη ξεχνάς να καταναλώσεις προϊόντα όπως μπανάνες, σπαράγγια, κρεμμύδια και σκόρδο, που περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά.

  • Νερό και φυσικοί χυμοί 

Δεν πρέπει να παραλείπεις την αυξημένη κατανάλωση υγρών όπως νερό, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών - ακόμη και σούπες- για διευκόλυνση της λειτουργίας του εντέρου σου. 

Επιπλέον, με την πρόσληψη υγρών αποφεύγεις την αφυδάτωση που εκτός από την επίδραση στην υγεία του εντέρου, επηρεάζει και την συνολική υγεία του σώματος. Μπορείς να ζητήσεις την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου για την ημερήσια κατανάλωση υγρών που χρειάζεσαι ανάλογα το βάρος, την σωματική άσκηση και το περιβάλλον που ζεις.

Διάβασε επίσης: Πέντε τροφές που θα εξασφαλίσουν τα προβιοτικά που χρειάζεται το έντερό σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i