Συνταγή για εύκολο ψωμί που αποτελεί πλήρες γεύμα - χωρίς αλεύρι, πλούσιο σε πρωτεΐνη

Φτιάξε το δικό σου ψωμί και κέρδισε σε θρεπτική αξία και θερμίδες.

ψωμί iStock

H μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού στο σπίτι θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να σε πείσει να ζυμώσεις το δικό σου ψωμί. Το σπιτικό ψωμί μπορεί επίσης να προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα πρόσθετα από τα ψωμιά που παρασκευάζονται στο εμπόριο. Αν και το ψήσιμο του ψωμιού απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο από όσα θα έκανες απλά για να το αγοράσεις, η γεύση και η διατροφική αξία του σπιτικού, κάνει την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο.

Το σπιτικό ψωμί είναι ένα δώρο στον οργανισμό σου, καθώς επιλέγεις εσύ τα υλικά, ελέγχεις την ποσότητα της ζάχαρης και μπορείς να αποφύγεις την υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που προσφέρει extra "κενές" θερμίδες.

Εάν, επίσης, έχεις τροφικές αλλεργίες, σου δίνεται η δυνατότητα να αφήσεις εκτός υλικά της εκάστοτε συνταγής. Ακόμη και παρασκευασμένα ψωμιά που δεν περιέχουν το αλλεργιογόνο που σε ενοχλεί, μπορεί να έχουν παραχθεί σε εξοπλισμό που έχει μολυνθεί από αυτό. Η παρασκευή, λοιπόν, του δικού σου ψωμιού αποτρέπει σχεδόν κάθε πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.

Διάβασε επίσης: Τα σχολεία ξεκινούν ξανά! Πέντε υγιεινές και εύκολες συνταγές για σνακ των παιδιών

Συνταγή για εύκολο και αφράτο ψωμί χωρίς ζύμωμα

συνταγη-ψωμι
Istock

Ο λογαριασμός του Instagram dimidiet δημοσίευσε την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Η μοναδική extra πινελιά είναι ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το κλασσικό αλεύρι με αλεύρι φτιαγμένο από ρεβύθι - το βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα και μερικά σούπερ μαρκετ-,  και έχεις μία εξαιρετικά υγιεινή πρόταση για όλη την οικογένεια. Η φυτική πρωτείνη που παίρνεις από το αλεύρι από ρεβύθι μετατρέπει το σπιτικό ψωμί σε super food, καθώς προσφέρει ενέργεια και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.

"Έχει πλέον φανεί στη βιβλιογραφία πως η φυτική πρωτεΐνη μειώνει το ρίσκο για χρόνιες παθήσεις κι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής!!
Δηλαδή ζούμε περισσότερο και καλύτερα!! Κι αυτό γιατί η φυτική πρωτεΐνη έρχεται με ένα πακέτο από ίνες (προβιοτικά), βιταμίνες, μέταλλα κι αντιοξειδωτικά!! Και όταν λέμε φυτική πρωτεΐνη εννοούμε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κινόα, μανιτάρια, σόγια"
, γράφει στην λεζάντα του βίντεο.

Τέλος, δεν χρειάζεται ζύμωμα και μπορείς να το συνοδεύσεις με λαχανικά ή γιαούρτι.

Υλικά

  • 380 γρ (3 κούπες) αλεύρι από ρεβύθι
  • 1 γεμάτο κγ σόδα
  • 1 κσ χυμό λεμόνι ή ξύδι
  • 2 κούπες (500 ml) ανθρακούχο νερό ή σόδα
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 180 γρ φέτα (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών)
  • 1 γεμάτο κγ μελι
  • 1 κγ σκόρδο σκόνη
  • 1 κγ κρεμμύδι σκόνη
  • 1/2 κγ αλάτι


Ακολούθησε τα βήματα με τη σειρά που βλέπεις στο βίντεο και ψήσε για 40-45 λεπτά στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο.

Διάβασε επίσης: Γρήγορο κέικ σε κούπα με γεύση banana bread

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i