Τρόποι που τρώμε πολλές κενές θερμίδες στην προσπάθεια να πάρουμε αρκετή πρωτεΐνη

Πώς θα απολαύσεις τα οφέλη της πρωτεΐνης χωρίς τις κενές θερμίδες.

πρωτεΐνη pexels

Στην προσπάθειά μας για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση, πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι πράγματι απαραίτητη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και ανάπτυξης των μυών, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού και της ρύθμισης των ορμονών. Ωστόσο, στην προσπάθεια κατανάλωσης αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού, συχνά καταλήγουμε να καταναλώνουμε κενές θερμίδες ακούσια. Παρακάτω θα βρεις τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τρώμε πάρα πολλές κενές θερμίδες σε μια προσπάθεια να λάβουμε αρκετή πρωτεΐνη.

1. Επεξεργασμένα πρωτεϊνικά προϊόντα

Μια διαδεδομένη πηγή κενών θερμίδων είναι η τεράστια γκάμα επεξεργασμένων πρωτεϊνικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Αυτά συχνά περιλαμβάνουν μπάρες πρωτεΐνης, σέικ και σνακ. Ενώ μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, συχνά συνοδεύονται από πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά συστατικά. Αυτές οι κενές θερμίδες μπορούν να εξουδετερώσουν τα οφέλη της πρωτεΐνης που προσπαθείς να αποκτήσεις.

► Συμβουλή: Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες, εστιάζοντας στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και στο μέγεθος της μερίδας. Επίλεξε σνακ με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς θερμίδες.

2. Συμπληρώματα ζαχαρούχων πρωτεϊνών

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων πρωτεϊνικών σκονών και των έτοιμων προς κατανάλωση ροφημάτων, μπορεί να είναι βολικά για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα για να βελτιώσουν τη γεύση. Αυτά τα επιπλέον σάκχαρα όχι μόνο συνεισφέρουν σε κενές θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε σκαμπανεβάσματα ενέργειας, αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι πείνα και να λαχταράς περισσότερη ζάχαρη.

► Συμβουλή: Επίλεξε σκόνες και σέικ πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη και πρόσθεσε τα δικά σου φυσικά γλυκαντικά όπως φρούτα ή μέλι, αν θέλεις.

3. Τηγανιτές και ψημένες πρωτεΐνες

Το τηγανητό κοτόπουλο, τα στικς ψαριού και οι επιλογές παναρισμένης πρωτεΐνης είναι συνηθισμένοι ένοχοι, όταν πρόκειται για κενές θερμίδες. Η διαδικασία τηγανίσματος προσθέτει σημαντικές ποσότητες ανθυγιεινών λιπών και θερμίδων, επισκιάζοντας τον θετικό αντίκτυπο της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

► Συμβουλή: Η επιλογή εναλλακτικών τροφίμων στη σχάρα ή στο φούρνο μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτές τις κενές θερμίδες ενώ απολαμβάνεις γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες.

4. Πηγές πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης είναι φυσικά υψηλές σε θερμίδες και η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αφθονία κενών θερμίδων. Βούτυρα ξηρών καρπών, λιπαρά κομμάτια κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά είναι παραδείγματα. Ενώ παρέχουν πρωτεΐνες, έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες λιπών και θερμίδων.

► Συμβουλή: Το μέτρο είναι το κλειδί όταν προσθέτεις αυτά τα είδη στη διατροφή σου.

5. Σνακ ενισχυμένα με πρωτεΐνες

Τα σνακ που διατίθενται στο εμπόριο ως "ενισχυμένα σε πρωτεΐνες" μπορεί να είναι παραπλανητικά. Πολλά από αυτά περιέχουν μόνο μια οριακή αύξηση σε πρωτεΐνη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό αριθμό θερμίδων.

► Συμβουλή: Να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες και να επιλέγεις σνακ που παρέχουν πραγματικά μια ισορροπημένη αναλογία πρωτεΐνης προς θερμίδες.

6. Επιλογές εστιατορίων με βαριές πρωτεΐνες

Όταν τρως έξω, πιάτα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως μπιφτέκια, μπριζόλες και ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες μπορεί να είναι δελεαστικά. Ωστόσο, αυτά τα γεύματα εστιατορίου συχνά περιλαμβάνουν υπερβολικές μερίδες και πρόσθετα συστατικά που αυξάνουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

► Συμβουλή: Η παραγγελία πιο απλών επιλογών πρωτεΐνης και η ζήτηση μικρότερων μερίδων μπορεί να σε βοηθήσει να απολαύσεις τα οφέλη της πρωτεΐνης χωρίς τις κενές θερμίδες.

7. Υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι πιθανό να υπερκαταναλώσεις πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές θερμίδες. Το σώμα μας έχει ένα όριο για την πρόσληψη πρωτεΐνης, πέρα από το οποίο η περίσσεια αποθηκεύεται ως λίπος.

► Συμβουλή: Η προσοχή στα μεγέθη των μερίδων και η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της περιττής πρόσληψης θερμίδων.

Πόση πρωτεΐνη να τρώω;

8. Επιδόρπια και λιχουδιές με πρωτεΐνη

Τα επιδόρπια και οι λιχουδιές που περιέχουν πρωτεΐνες μπορεί να φαίνονται σαν μια απόλαυση χωρίς ενοχές, αλλά συχνά περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων και λιπών για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής. Αυτές οι κενές θερμίδες μπορούν να εμποδίσουν τις διατροφικές σου προσπάθειες.

► Συμβουλή: Ετοίμασε τις δικές σου λιχουδιές πρωτεΐνης στο σπίτι χρησιμοποιώντας πιο υγιεινά συστατικά όπως γιαούρτι, βούτυρο ξηρών καρπών και φυσικά γλυκαντικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ελέγξεις τα πρόσθετα σάκχαρα και λίπη.

Το κλειδί είναι να αναζητήσεις μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, επιλέγοντας ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Η προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα όπως τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, το τόφου και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια θρεπτική διατροφή χωρίς το βάρος των περιττών κενών θερμίδων.
 

6 απολαυστικά σνακ μόνο με 100 θερμίδες για απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i